Samsung - Olbrzymi ekran o przekątnej 75 cali

heniumon

New member
To przy duzych przekatnych ekranów np. TV 4K nie powinno byc podswietlrnia krawedziowego triluminos Sony 4K nie daje zadowalajacej czerni, lepiej wypada najnowszy Samsung F9000 4K tylko mało wiadomo o matrycy. I tutaj chyba kolejnego przełomu dokona przed Oledem Sharp IZGO

pantomima

Banned
Masz na myśli te wygórowane ceny ani troche nie adekwatne do jakości jaką prezentuje...?

Może i wychodzi na prostą ale mentalnie,marketingowym podejściem do konsumenta - takim taktycznym ruchem była chyba rezygnacja z tego niby hyper systemu audio w tym swyd modelu 4k ktory mnie akurat nie zachwycił,bardziej wystraszył ceną

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Masz na myśli te wygórowane ceny ani troche nie adekwatne do jakości jaką prezentuje...?

Może i wychodzi na prostą ale mentalnie,marketingowym podejściem do konsumenta - takim taktycznym ruchem była chyba rezygnacja z tego niby hyper systemu audio w tym swyd modelu 4k ktory mnie akurat nie zachwycił,bardziej wystraszył ceną
Sony zamiast ulepszać swój najlepszy led serii HX955, złapali się za nieprzydatne jeszcze długo 4K !!!! Ich krawędziowce są po prostu do kitu:xa te ceny ? :D:D:D za co to płacić jak Szajsung zrobi to samo za 1/3 mniej.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jasne że tak i nie twierdzę ze gdybym pozostawił na dłużej odpalony ten tvn to powidoki nadal by się nie pojawiły ...
Co do obecnych plazm - mam ta vt60 i jestem zachwycony obrazem jaki generuje.świeci super.ma żywe naturalne kolory - jest naprawdę extra i nie jest to kwestia przywiązania do plazmy.poprostu nowe plazmy są itp top i słuchać się nie chce pitolenia niektórych oooo mdlych kolorach.słabej bieli..
Nie neguje również najnowszych modeli led bo one też mają pazur .nie zgadzam się jedynie z zaklamanymi opiniami.
Co wy byście chcieli ? Żeby plazma tak dawała po galach aby siedzieć przed nią w okularach słonecznych na głowie...

Jesteś zachwycony, ciesz sie, ale uszanuj tez innych użytkowników odmiennej technologi i zrozum ze tez są zachwyceni i nie są idiotami którzy wybrali coś co "daje po galach". Szczególnie ze niektórzy maja tez w domu plazmy, w przeciwieństwie do większości i to porównanie maja każdego dnia, a nie od święta w sklepie. Lcd/Led ma wady i plazma ma wady, w tym VT i to są niezaprzeczalnie fakty, bez znaczenia jak bardzo ktoś jest zachwycony.
Czytać sie juz nie da tego wiecznego zgrzedzenia, w każdy jednym wątku w kółko te same osoby jadą po ledach, ale jak juz ktoś zacznie wytykać wady plazmy, to są raptem wielce urażeni.
Z jednej strony ma być obiektywnie, a z drugiej atak. Wiec jak Led daje po oczach, to plazma jest wyprana z kolorów. Proste.
Mało tego, bo teraz sie okazuje, ze plazma generalnie jest lepsza w każdych warunkach (z każdym dniem na tym forum ma co raz to więcej zalet) za to LCD/Led sie cofa. Dziękujemy dogitulasowi i innym owieczkom za pranie mózgu.
W nocy, w dzień, do gier, biały jest biały, bo przecież ten z LCD juz nie jak sie okazuje, tylko żarówka, bo gdzie by ktoś pomyślał o kalibracji, kolory ma lepsze, smuzenia nie ma, input laga nie ma, migotania nie ma, katy perfekcyjne, a do tego jest tańsza, jednym słowem ideał. Za to LCD nadaje sie tylko do wyświetlania reklam i statycznych obrazów. Super. Brawa za obiektywizm.

pantomima

Banned
Nie powiedziałem że led daje po gałach, nie to miałem na myśli .Poprostu nie rozumie jak wielkiego świecenia od plazmy oczekuja niektorzy... Np.vt30 ka mogła by świecić mocniej,ale już vt60 według mnie świeci super a każde dodatkowe natężenie dawało by już obraz przejaskrawiony (mam na myśli wieczorne warunki ) .oczywiście za dnia ucieka cały urok,kolory stają się mdłe itp itd.tak to już jest z pdp.
Nie jadę po ledach bo ta technologia rownież podniosła poprzeczke,poszła do przodu i generuje dużo lepszy obraz od tego sprzed kilku lat,pomimo to nawet po kalibracji nie bedzie on tak naturalny jak ten na plazmie.

Stukając te dzisiejsze uwagi oglądałem właśnie na HBO2 "Podróż na tajemniczą wyspę" -film naładowany wszystkim co jaskrawe kolorowe żywe -podczas tego seansu a wcześniejszym przeczytaniu Twego posta odnośnie mdlych kolorow nie bardzo mogłem zrozumiec o co Ci chodzi... Obraz w który się wpatrywałem był mega - kolory bardzo żywe ,ani odrobinę mdłe 'zarazem przy tej całej palecie barw jaka miała miejsce obraz byl realny.naturalny ,właśnie taki do jakiego przyzwyczaiła nas plazma ;)
Nie walczę z Tobą ! Nie rozumie tylko tej dzisiejszej zaczepki o mdlych kolorach bo zwyczajnie nie są mdłe .są naturalnie super żywe.doswiadczam tego na codzień i podobne zdanie mają moi znajomi którzy mnie odwiedzają .
Są tego samego zdania bez względu na to jaki rodzaj tv sami posiadaja-nie muszę dodawać ze w większości przypadków jest to led.

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Nie jadę po ledach bo ta technologia rownież podniosła poprzeczke,poszła do przodu i generuje dużo lepszy obraz od tego sprzed kilku lat,pomimo to nawet po kalibracji nie bedzie on tak naturalny jak ten na plazmie.

Witam,
nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, że niby stare LCD były gorsze.
Przykład, mój Philips 9664 - przetwarzanie kolorów: 2250 bilionów kolorów (RGB 17 bitów) i jak na razie nie widziałem TV LCD
bardziej zbliżonego do plazmy z tą różnicą w tamtych czasach, że dawał znacznie płynniejszy obraz, a ostrością i bielą pokonywał ówczesne plazmy.
Tak owszem gorszy poziom czerni ale powyższe rekompensowały tą różnicę i dla tego został do dziś.

http://download.p4c.philips.com/file..._pss_polpl.pdf

Również seria Sony X4500 z RGB (czy jakoś tak) była rewelacyjna.

Poszukuję dalej bo jedyna wada mojego TV to 42"

Przez 3 dni miałem Samsunga UE50F6500 i absolutnie nie dał rady, nie mogłem ustawić go przez 3 dni.
Jak tonacja skóry dobra to kolory pozostałe wyblakłe, jak kolory podciągnięte to skóra przepalona , przesycona.
O drugich planach lub raczej ich braku (głębia czerni chyba ma na to wpływ) nie wspomnę.
Skalowanie SD również na wyższym poziomie w starym TV ale to może efekt 42" vs 50"
.
Wiem już jedno; nigdy w sklepie nie zobaczymy jak gra w 100% TV czy to będzie LED czy PDP

Radość moja jest ogromna bo znajomy kupił 50VT60 i w niedzielę na reszcie doczekam się obejrzenia tegorocznego PDP w domu.

Pozdr.

heniumon

New member
LCD z dużym ekranem

Tak w temacie telewizorów -ceny

Ile kosztuje wyprodukowanie telewizora, a za ile go kupujemy?

- koszt wyprodukowania 55-calowego telewizora z panelem LCD to dziś ok. 1330 zł. W sklepie telewizor o tak dużej przekątnej ekranu kosztuje ok. 4 tys. zł,

- uśrednione globalne koszty produkcji 55-calowego telewizora najnowszej generacji OLED to 22,7 tys. zł (źródło: NPD DisplaySearch), a sklepowa cena modelu LG OLED z zakrzywionym ekranem to aż 37,9 tys. zł (dane z Niemiec, gdzie telewizor jest dostępny od miesiąca).

Read more: Prawda ekranu, czyli kiedy opłaca się kupić telewizor? [PIENIĄDZE EKSTRA]

RHJG

New member
Bez reklam
Witam,świetny materiał dzięki kol.armanig.Ten TV ma fantastycznie rozbudowane menu,które pozwoli ustawić parametry TV nawet mało zaawansowanym użytkownikom.A jak ktoś chce więcej wycisnąć z TV to profesjonalna kalibracja.Kol.Heniu plazmy na początku też tyle kosztowały.Sądzisz,że jakaś firma będzie sprzedawała TV po kosztach produkcji??? a z czego będzie żyła? a kasa na badania,rozwój itd..to z nieba spadnie jak manna!!!Nie zaglądaj do kieszeni klienta jednego stać a drugiego nie i tyle.Od rozliczania firm są jego akcjonariusze!!!A my albo kupujemy albo nie to jest suwerenna decyzja każdego z nas.pozdrawiam

heniumon

New member
RHJG Wiem cos na temat plazmy jak w 2000r kupowałem Philipsa36PW9525 za 12900zł to w sklepie wisiała plazma z ceną 60000zł i poborem prądu max 600W.

ROMAN38

Active member
Bez reklam
RHJG Wiem cos na temat plazmy jak w 2000r kupowałem Philipsa36PW9525 za 12900zł to w sklepie wisiała plazma z ceną 60000zł i poborem prądu max 600W.
Ha, też go wtedy chciałem kupic ale jak zobaczyłem jego zniekształcenia geometrii to wolałem zbierać kasę na soniaka 36 cali za 18 tyś i to był super tv na tamte czasy ale i tak go nie kupiłem:|Teraz mamy albo raczej będziemy mieć oledy za podobną kasę tylko ta jakość obrazu a tamta ??????:confused:

ROMAN38

Active member
Bez reklam
:wink:
Witam,świetny materiał dzięki kol.armanig.Ten TV ma fantastycznie rozbudowane menu,które pozwoli ustawić parametry TV nawet mało zaawansowanym użytkownikom.A jak ktoś chce więcej wycisnąć z TV to profesjonalna kalibracja.Kol.Heniu plazmy na początku też tyle kosztowały.Sądzisz,że jakaś firma będzie sprzedawała TV po kosztach produkcji??? a z czego będzie żyła? a kasa na badania,rozwój itd..to z nieba spadnie jak manna!!!Nie zaglądaj do kieszeni klienta jednego stać a drugiego nie i tyle.Od rozliczania firm są jego akcjonariusze!!!A my albo kupujemy albo nie to jest suwerenna decyzja każdego z nas.pozdrawiam
Taa ma rozbudowane menu, tylko zawalili dokładnosć regulacji gammy, skacze z 2.1 na 2.4:x.Cóż to właściwie jeszcze prototyp;-)

Seba0406

New member
nie będę otwierał nowego tematu ma ktoś z was tego Samsunga
75F6300 lub 75F6400 bo to chyba to samo z 3D
Chciałbym się dowiedzieć czy warto go kupić czy lepiej coś innego w tej wielkości i cenie.
Mam teraz plazmę Samsunga 64E8000 chce większy TV nie potrzebuje 3D i innych bajerów wielkość i jakość obrazu dla mnie się liczy

Do góry