Dla całkowitych amatorów.
Przymierzam się do zakupu dla mojej lepszej połowy kamerki. W przeciwieństwie do moich oczekiwań, ma to być urządzenie efektowne, proste i dobre. Mam trochę możliwości wypożyczenia egzemplarzy z wystaw, więc kolejno je próbuję. Ze stajni Samsunga oczekuję jeszcze na VP-MX20 lub VP-MX25. Ponieważ ten wątek akurat o VP-HMX20C, to ograniczę się tylko do podania informacji, iż do tej pory przeglądnąłem:
Canon: HF-100, HV-30, HF-10,
Sony: HDR-HC9, HDR-SR12,
JVC: GZ-HD7,
Samsung: VP-HMX20C.
Subiektywnie, najlepsze (w zakresie następujących elementów jakości obrazu: odwzorowanie kolorów, liniowość luminancji, poziom sygnału do szumu, rozdzielczość, jakość kompresji) wydają mi się HF-10 i GZ-HD7, minimalnie gorzej HF-100 (gorsze odwzorowanie kolorów [nie mylić z jakością koloru!])
Na dziś - z "przeglądniętych" - dla siebie wybrałbym HF-10, niemniej uważam, że najprostszą z najlepszych i najlepszą z najprostszych jest VP-HMX20C.
Jeden z testów "low light" tej ostatniej przesłałem na:
http :// rapidshare . com/files/152108819/HDV_0208 . MP4 . html (usunąć spacje)
Jak testuję:
- low light statycznie: tabela kontrolna oświetlona światłem na poziomie 1 luxa (obiektywnie: gradacja, kolor, szumy)
- low light dynamicznie: seria prób przy poziomie oswietlenia do 20 luksów.
(subiektywnie jakość oceniana przez paru znajomych)
- mocne oświetlenie: woda w strumyku górskim pod światło, elementy nieregularnie ruchome o dużym stopniu złożonosci, obiekty w szybkim ruchu.
(subiektywnie jakość oceniana jak wyżej)