Z tego Samsunga będziesz zadowolony, co do Sharpa, to nie wypowiadam się, bo nie wiem.A zalozmy ze bedzie wkrotce n? Ktory tv lepszy???
Na Samsungu nawet SD ładnie wygląda, a faktycznie HD wygląda świtnie.
Pozdrawiam.
Z tego Samsunga będziesz zadowolony, co do Sharpa, to nie wypowiadam się, bo nie wiem.A zalozmy ze bedzie wkrotce n? Ktory tv lepszy???
Jako, że pierwszy wywołałem temat EDIMAXA czuje się trochę odpowiedzialny. Na stronie Edimaxa znalazłem coś takiego Model - Chipset - EW-7718Un - Ralink RT2870+RT2820 (żadna inna karta Edimax nie ma chipsetu Ralink RT2870).
Wnioskuję chip Ralink RT2870. U mnie i u brata na samej górze naklejki FCC ID NDD9577180703 (See Caution in the Manual) na wlepce adres MAC i pod kodem kreskowym u mnie EW7718UN76CC02315 u brata EW7718UN78CD01907. Oba działają z telewizorem UE40B7000. Może koledzy u których działa i nie działa podadzą napisy z obudowy. Ci którzy potrafią a mają niedziałający niech zbadają chipset może mają inny choć jest to wątpliwe producent nie podaje innego. Z chipsetem RT2870 jest kartaINTELLINET USB 300N. "Może któryś z kolegów może ją "bezboleśnie" przetestować.
Nie ma reguły, kiedy to kliknięcie występuje. Czasem przez cały dzień TV mam wyłączony i nagle sobie klika ...A czy to "klikniecie" jak nazywacie jest około 40 minut po wyłaczeniu TV??
Faktycznie, jest taka opcja. Wyłączyłem ją i zobaczymy, czy teraz się coś zmieni.Mnie TV "cykał" właśnie 45 minut po wyłaczeniu , pogrzebałem w menu i wyłaczyłem aktualizację oprogramowania w zakładce Pomoc Techniczna ( tryb gotowości do aktualizacji ) , i po tym zabiegu dziwne dzwięki zanikły.
Ha!. Czyli moje przypuszczenia się potwierdziły.Mnie TV "cykał" właśnie 45 minut po wyłaczeniu , pogrzebałem w menu i wyłaczyłem aktualizację oprogramowania w zakładce Pomoc Techniczna ( tryb gotowości do aktualizacji ) , i po tym zabiegu dziwne dzwięki zanikły.
Tak, aktualizacja oprogramowania jest zgodna z gwarancją, wręcz Samsung sugeruje ją wykonywać. Dlatego też wprost i dla każdego dostępna jest opcja aktualizacji, inaczej dostępna by nie była.Faktycznie, jest taka opcja. Wyłączyłem ją i zobaczymy, czy teraz się coś zmieni.
A skoro jesteśmy już przy temacie aktualizacji, to zapytam, czy warto to w ogóle robić, i czy jest to zgodne z gwarancją ? U mnie oprogramowanie jest z listopada 2009. Normalnie dałbym sobie spokój, ale - jeżeli kliknięcia nie ustaną - być może to będzie jakimś rozwiązaniem.
nie, masz najnowszą dostępną aktualizację. Szczegółów danej wersji firmware'u, w tym faktycznej daty jego finalizacji, a nie "założenia" wątku na ten temat na stronie z supportem, szukaj zawsze w pliku version_info.txtZ mojej strony jeszcze jedno pytanko odnośnie aktualizacji. TV, jako obecną wersję, pokazuje "2009/11/11_003000", natomiast na stronie Samsunga widnieje "ver.T-CHU7DEUC-3000.G" z dopiskiem, że data złożenia to 2009-11-24. Mam rozumieć, że moja wersja jest z 11 listopada, a ta na stronie jest jednak ciut nowsza ?
Postaram się to wyjaśnić.Chciałem również zapytać o adapter WiFi do UE40B7000 - WIS09ABGN. Zastanawiam się nad jego kupnem, ale jakiś czas temu czytałem gdzieś, że przy jego użyciu mogą występować jakieś problemy z oglądaniem filmów w wyższych rozdzielczościach (kwestia prędkości przesyłu danych czy coś takiego, ale nie pamiętam już dokładnie). Czy ktoś z takiego rozwiązania już korzysta i mógłby wypowiedzieć się nieco szerzej w tej kwestii ? Miałem kupować pojemnego pendrive'a, ale skoro mogę dorzucić stówkę i mieć stałe połączenie z komputerem, na którym są filmy, to wolałbym właśnie takie rozwiązanie.
Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Tak się składa, że router stoi w tym samym pokoju, co TV (jakieś 3 metry od niego), więc problemów być nie powinno. Myślę, że twoja wypowiedź ostatecznie mnie przekonała do kupna tego adaptera.Postaram się to wyjaśnić.
Trzeba zacząć od pewnej informacji - filmy FullHD mogą mieć łączny bitrate na poziomie 10Mb/s.
Przy sieciach LAN 100Mb/s jak widać to nie problem - strumień spokojnie może być przesyłany.
Przy sieciach WLAN (bezprzewodowa, WiFi) w standardzie 802.11g (obecnie najczęściej spotykana i w takiej będzie wtedy pracował telewizor) maksymalna przepływność to 54Mb/s. Wydaje się, że powinno wystarczyć, ale... użyteczne pasmo z tego całego pasma, to (w przybliżeniu) niecała połowa, załóżmy zatem, że będzie to około 22-25 Mbit/s. Teoretycznie nadal jest zapas. Ale gdy odbiornik radiowy w routerze obsługuje kilka urządzeń jednocześnie, pasmo się zmniejsza. Maksymalna przepływność na poziomie 54 Mbit/s też nie zawsze musi być osiągnięta, przy zakłócanym sygnale, lub przy większej odległości, czy kilku ścianach, wynegocjowana prędkość będzie niższa. Te wszystkie czynniki mogą spowodować, ze Twój TV będzie "posiadał" mniejsze pasmo niż wymagane nieco ponad prędkość strumienia filmu, a wtedy odtwarzanie będzie przerywane. Zakładamy tu oczywiście niesprzyjające warunki i film o strumieniu rzędu 10Mbit/s.
Nie oznacza to oczywiście, że u Ciebie też takie problemy wystąpią i że będziesz oglądał właśnie takie filmy.
Przypomnę przy okazji jeszcze o SammyGO, który był wcześniej trochę omawiany - działa o wiele lepiej niż DLNA w TV (w połączeniu z serwerem DLNA na kompie) - nie wymaga instalacji dodatkowego oprogramowania na kompie (choć wymaga skonfigurowanie i uruchamianie aplikacji na TV), odtwarzanie filmów jest za to o wiele płynniejsze, następuje praktycznie od razu, działa przewijanie w filmach, w których nie działa ono przez DLNA (nie wszystkie filmy) a samo przewijanie jest bardzo płynne, ...
Pozdrawiam.