Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

donsalieri

Active member
Bez reklam
Czekaj jeszcze, już zaraz black friday i promki fajne
Black friday.jpg

Piramida

Well-known member
Bez reklam

matek_08

Member
Niby tak, ale zauważyłem że niektóre ceny podskoczyły pod koniec października/początek listopada....
Więc zgodnie z prawdą będzie można napisać że najniższa cena z 30 dni przed obniżką była wyższa... ;)

Arek

Member
Cześć,
mam cynka na zakup w dobrej cenie Samsunga 85" QN85C z 2023r. Dziś wciąż używam NU8042 , to samo co NU8002 - lubię w nim po kalibracji naturalne kolory i plastykę w trybie film, ale rozmiar 65" zrobił się już za mały :)

Warto brać tego Samsunga QN85C w cenie poniżej 10k ? Bo zaciekawiliście mnie tym TCL855.... a w sumie cena zbliżona. W samym samsungu ludzie mówią, że model NU8002 z 2019 był wyjątkową serią, że te najnowsze to jednak mają cukierkowe kolory. Zakładam że niejeden z Was robił przesiadkę z tej serii....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli Samsung to też mini led.
Ale C855 ma większe możliwości i lepszą jakość w klasie .
A kiedy planujesz zakup ?

Arek

Member
Odpuściłem, bo okazało się, że to egzemplarz ze zwrotu konsumenckiego. Tak więc jak co pół roku rozchodzę temat ;) Żałuję, że NU8042 nie wziąłem większego, ani razu mnie nie zawiódł a jak patrzę czasem u znajomych na nieskalibrowane TV to jakoś odechciewa się zmiany. Do moich potrzeb pewnie OLED byłby lepszy, ale jednak te wypalenia - u mnie potrafi lecieć godzinami program informacyjny albo spotify, do tego jak patrzę na display specyfication to 100-150% większe zużycie energii ma OLED co mnie też zniechęca. Tak więc będę się przyglądał dalszym poczynaniom , szczególnie softwarowych TCL.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
OLED pobiera więcej od kogo? Bo na pewno nie od TCL, które od innych marek bierze prądu prawie dwa razy tyle. LG 77C4 max 274W a TCL 75 C855 max 375W.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Po kalibracji obydwa pobierają zdecydowanie mniej.
Tak Oled LG 77C45 zagra lepiej .
Pytanie ile masz max kasy, bo różnica ceny to 3 tyś zł

Arek - zostałbym przy wielkości 85" tak jak sam czujesz.

Arek

Member
@czarny2807 kiedyś porównywałem do siebie kilka modeli i tak zapamiętałem, że OLEDy zawsze w SDR i HDR miały ok 2 x większe zużycie, ale... Twoje pytanie zmotywowało mnie bardziej i na szybko zrobiłem porównawczą tabelę opierając się tylko na displayspecyfication , i... rozczarowanie bo nie ma danych albo ich nie widzę QD-Oledów od Samsunga i OLEDów od Sony. Teraz myślę, że te wyniki jednak nie są miarodajne bo nie ma wzmianki o jednolitej metodologi sprawdzania. Wstawiłem modele które mnie interesują:

TV power consumptioninchSDR/averageHDR/maxpanel
Samusng 65NU80026575 W195WEdgeLED
Samsung 85QN85C85100W315WMiniLED
Samsung 85QN95D85189W395WMiniLED
Sony Bravia 78583W135WMiniLED
Sony Bravia 98599W160WMiniLED
LG OLED C477194W194WOled
LG OLED G477248W248WOled
TCL 85C 85585134W412WMiniLED

Arek

Member
Arek - zostałbym przy wielkości 85" tak jak sam czujesz.

A tutaj to ja się zgadzam z kolegą @armanig, że wielkość robi robotę i specjalnie taki a nie inny lokum wybrałem, że zmieszczę spokojnie i 100 cali i więcej, wtedy może się przeproszę z projektorem, więc rozchodzę na razie zakup 85" :sneaky: Ja mam dużo różnych potrzeb i ze sprzętem RTV wolno się rozstaję, wyobraź sobie że jadę na proju 3x w tygodniu który zdobył laur tego forum w roku jakoś w 2011 lub 2012 :D , bo cenię plastykę obrazu bardziej niż wypalanie gał tysiącami nitów . No właśnie a godny następca 4k ze stajni Sony lub JVC to ponad 20 tys. a taki TCL 98" C855 już jest za 17 tys, a za pół roku pewnie za 13-14 tys.

Arek

Member
Ale , że 85 calowa Bravia 9, czyli najjaśniejszy miniLED w historii z gniazda w HDR bierze podobnie do mojego 65 calowego EDGELed to bym się nie spodziewał. Szczerze mówiąc, słabo w to wierzę...

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ale , że 85 calowa Bravia 9, czyli najjaśniejszy miniLED w historii z gniazda w HDR bierze podobnie do mojego 65 calowego EDGELed to bym się nie spodziewał. Szczerze mówiąc, słabo w to wierzę...
A czytałeś opinie i testy tego tv? Jedną z zalet jest właśnie ograniczenie poboru prądu w stosunku do modeli z poprzednich lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 98C855- dla członków już jest w specjalnej ofercie z pełnym pakietem .
Wcale nie trzeba czekać roku.

Do góry