Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

emporioa

Member
Dzięki, jeszcze nie było okazji sprawdzić. Robimy małe zmiany w salonie i TV zawisł na chwilę tak naprawdę, potem ląduje w garażu na kilka dni. Wpada Atmos za to, więc będzie ciekawie :D

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak ktoś ma SPRAWDZONĄ (osobiście) ścieżkę - krok po kroku odpalenia menu serwisowego w S90C niech da znać.
Nie interesują mnie "tutoriale" ze stron (chyba, że ktoś jest to w stanie w 100% potwierdzić), a konkretne info od kogoś z forum kto osobiście przerobił. Czyli wszedł i wyszedł bez problemów. Domyślam się, że potrzebny jest pilot "serwisowy" lub wirtualny i kombinacje mute 1-1-9 itd... 1,2,3,4
Wiem jak to wygląda w oledach LG, wrzucałem na forum - ale wiem też, że można utknąć i będzie problem.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
77S90C i 75QN95C. OLED dodatkowo większy a 2k tańszy. I od razu też zapytam czy cena Mini Led nie jest przesadzona grubo bo Sony 75X95L kosztuje 11,9k a wszędzie czytam, że Sony przesadza z cenami.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie siedzę w Samsungach, a raczej użytkuje jak jest coś ciekawego.
Tylko Ty porównujesz 77S90C który nie jest najwyższym modelem Oleda w ofercie, jak 77S95C, do najwyższego modelu MiniLeda 4k jakim jest 75QN95C.

Czyli 77S95C do 75QN95C i tutaj już Oled jest droższy z oficjalnych cen, nie licząc jakiś rabatów itd.
Do 77S90C prędzej zestawiłbym 75QN90C (tutaj to jest chyba model 75QN92C)
Z tego co widzę, zawsze oled wychodzi trochę wiecej, tylko w jakim sensie Ci to nie daje spokoju?

Jak wskoczą rabaty/promocje, to i tak te ceny nie mają większego znaczenia, bo to się zmienia.

luck76

Well-known member
Z reguły OLED droższy od Mini Led. A jak ten Samsung 75QN92C wypada przy Sony 75X95L?
bardzo zbliżone do siebie. Sony lepsze procesowanie obrazu, pokrycie przestrzeni barwnej bt.2020, DSE, efektywność energetyczna. Samsung lepsze kąty (co ciekawe x95L ma sporo gorsze od poprzednika), szczytowa jasność (nie mylić z przeciętną bo ta w Soniaku lepsza). Kwestia HDR bez znaczenia (z dynamicznych jeden ma DV a drugi HDR10+, ale przy tych klasach paneli to bez znaczenia). Podobnie mają powłokę antyrefleksyjną, której nie mają chińskie cuda.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Ale sprawdzałeś na żywo,czy tylko w teorii ? ;)
Ja najchętniej wziąłbym sobie ze 3 telewizory na 72h na testy i na pewno skatowałbym je pod względem upłynniania obrazu (sorry T. Cruise) ;)

Do góry