Tryb "Film" z Samsungu jest wyblakły, ciemny i bez szczegółów.
Ten który mam w domu właśnie takie miał nastawy defaultowe w trybie "film", zero ostrości.
Dopiero po ustawieniach obraz się zmienił nie do poznania.
Podobnie tryb "dynamiczny", ten świeci mocno i typowo pod sklep, ale znowu traci szczegóły przez tą jaskrawość. Te szczegóły są pokazywane przez sprzedawców na "dowód", a wystarczy pobawić się ustawieniami. Pisałem o tym kilka stron wstecz.
Oczywiście, to dalej nie zmienia faktu, że jeden czy drugi gdzieś tam może być lepszy.
Niech każdy kupuje co chce, bo tak jest tak jak pisałem na samym początku, nie ma tu żadnych przegranych, ale niech ocena będzie na stanie faktycznym możliwości, a nie na tym co widać w sklepie. Dodatkowo, w jednym sklepie jeden tv na wysokości oczu, drugi na podłodze, to o czym my w ogóle mówimy. Już same kąty które w VA są średnie, powodują, że tracimy przynajmniej 20-30% jakości porównując w ten sposób.
Ja natomiast ponawiam pytanie, czy model który jest u nas Sony 85xf8596, to jest dokładnie to samo, co Sony X850F - ten w USA ma takie oznaczenie? Albo inaczej, czy model w UK pod nazwą XBR-XF85, to ten co jest u nas? Te dwa ostatnie, to, to samo. Więc będzie wiadomo. Pytam z ciekawości, bo mam pewne info od gościa który testował, ale nie wiem czy rozmawiamy o tym samym.