Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

luck76

Well-known member
Mam pytanko tv juz wybrałem pod netflix , filmy i dużo grania na ps5 zależy mi na obrazie i czerni. Sony XR-85X95K wybrałem ten mini led czy ktoś mi go opiszę jak sprawuje się płynność czern i detale? Jeżeli jest dobrze to chce kupić ten tv. Zastanawiałem się nad oled 83 cale ale wolę 2 cale więcej odległość od tv 2,5m
Poza lekkim bloomingiem jest super. CzerńZa to szczegółowość kolorystyki mega. Do tego nie masz typowego dla plazm i oled ditheringu służącemu tworzeniu kolorów. Włącz jakiekolwiek demo HDR na YT od Eugene Belsky.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ostatnio bawiłem się tą 98" od TCL.
Oczywiście żadne testy, ot sklepowe mizianie.
Jak dla mnie, to ten TV (a stały obok 77", 85") wcale nie jest taki duży ; )
Nie zmienia to faktu, że już mu bliżej do projektora, jak tv.
85" to coś pomiędzy, 98" już wskakuje na inny poziom.
Generalnie gość jechał po tym tv, że slaby, że to jeszcze nie to i nie za takie pieniądze i szczerze mówiąc, też bym nie dał 25k, ale 15k bralbym od ręki.
Ponoć nie wspiera tez w grach 4k/120hz.

1000006211.jpg

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie kosztuje 25 tyś ale dla członków forum specjalna cena.
Ale jak gość jechał po nim - to już wyczerpuje wiedzę specjalistyczną.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie kosztuje 25 tyś ale dla członków forum specjalna cena.
Ale jak gość jechał po nim - to już wyczerpuje wiedzę specjalistyczną.

Też do mnie nie trafiały argumenty, zresztą jeszcze mlody (w sumie sympatyczny gosc) jeszcze nie wie, że mimo wszystko rozmiar ma znaczenia ; ) Do filmów aż się prosi, szczególnie dla proporcji 21:9.
Ponoć i tak nie dostępny do kupienia (takie info w sklepie)

luck76

Well-known member
Ponoć i tak nie dostępny do kupienia (takie info w sklepie)
Dziwisz się? Prawdopodobnie najlepszy TV na Świecie, niczym Calsberg wśród piw. Sorry złe porównanie. To jak Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé wśród samochodów. Biały Kruk. A może Biały Kryl, sam już nie wiem….

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Raczej Hummer, którego nie znajdziesz w każdym komisie.
To nie są tv dla mas, trzeba mieć mocno sprecyzowane oczekiwania.
Podobnie było 10 lat temu jak kupowałem jako jeden z pierwszych w Polandi 80" Sharpa, też dla większości nie pojęte, wówczas królowały 55", a szczytem burżuazji były 60".

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kto pyta nie błądzi.
Są dostępne w większej ilości od ręki.
Dla tych którzy się zdecydowali - spełnia oczekiwania nie tylko "wielkości".
Faktycznie Sharp na tamte czasy był wyjątkiem.
Pamiętam Twoje wybory.
A robił wówczas Sharp też 90".
Nie wiele osób odważyło sie kupić.
Teraz 98" z dobrą jakością robi dobrą robotę.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Widziałem dziś 43" Frame od Samsunga, gdybym już nie miał "monitora" od LG, to nie wiem czy bym się z nim nie przeprosił. Ta matowa matryca rewelacja - szczególnie, że cena fajna. Wolę glare w tv, ale przy monitorze zaczyna mi tego brakować. Faktycznie przy jakimś tekście, ma się wrażenie, że obcujemy z jakimś e-papierem ; )

Do góry