W moim 907 też tak matryca wygląda jak piszesz.Pisałem o tym wielokrotnie. Modele OLED807/857 i najwyraźniej model OLED907 też, mają pogięte matryce. 3 razy wymieniałem swój 807 i każdy egzemplarz miał matryce o bardzo nierównej powierzchni, choć były to egzemplarze z różnych miesięcy produkcji. Przespacerowałem się nawet po pobliskich sklepach (2 mies temu też byłem też w MM w Gdańsku) i każdy jeden egzemplarz miał ww. wadę W oglądaniu to nie przeszkadza ale po wyłączeniu TV, wszystko się odbija w matrycy jak w lustrze i to odbicie jest powykręcane na różne sposoby, tak coś podobnie, jak w krzywym zwierciadle. W dodatku matryca nie ma jednego dołka/wklęśnięcia, tylko te nierówności są nieregularne na całej powierzchni i odbicie skręca się i wykręca na wszystkie strony gdy sie przemieszczamy względem TV.
Jak matryca jest nierówna to widać dobrze patrząc całkiem z boku na ekran. Słabo to wygląda. Dla porównania matryce w OLEDach LG, SONY czy w Samsungu były gładziutkie. Tylko u Philipsa taki paździerz wyłapałem.
Tym którzy się jeszcze nie zdecydowali polecam OLEDy Sony. Mam też (jak pisałem) A90J i w starciu z Philipsem 907 po tych 2 miesiącach używania zdecydowanie polecam Sony.