i jak realnie jest z odbiciami na nim bo według firmy jest zainstalowany filtr(powłoka antyodblaskowa), plus smart tv i tylko taka róznica miedzy modelem d5500 czy tez cos jeszcze czego sie nie doczytałem
Pytałeś o różnice - opisze je tu, bo może ktoś inny też będzie miał podobny dylemat. Miałem panasonica, mam aktualnie też Samsunga z serii Q91, plazma uznana trzy lata temu za jedną z najlepszych, ulegająca tylko najdroższym modelom legendarnych już plazm Pioneer serii Kuro. No i teraz te dwa Samsungi 51cali - D550 oraz D6900.
Zakupu dokonałem, w znacznej mierze pod wpływem paru postów na różnych forach - że 550 taka rewelacja i darmo prawie dają
. Kupiłem nie widząc co biorę - była jedna, w pudle zapakowana, na sklepie nie było. W domu niby radość, piękny design, ładny obraz, ale… - ale odbicia koszmarne, kto mówi że ich nie widzi to po prostu musi to sobie wmawiać - goła szyba - na ciemnych scenach można się przeglądać jak w lustrze, po prostu szkło bez jakiegokolwiek antyrefleksu, no i obraz - dwa dni walki z ustawieniami koloru, balansu bieli a efekt odległy od tego co mam na starym Q91. Więc jakiś lekki niesmak. (dodam że zajmuje się fotografią - i wiem co to kalibracja, dobry monitor, naturalny kolor, barwa skóry, biel, kontrast i czerń
.
Już przestawiłem salon, aby zminimalizować odbicia i miałem to zostawić, ale zawalczyłem - łatwo nie było, ale czar i urok osobisty dały radę . Tak czy owak oddałem D550 i … tez zupełnie w ciemno zamówiłem D6900. Też go nigdzie nie widziałem, więc nawet w akcie desperacji (bo zwrot gotówki nie wchodził w grę - tylko wymiana) miałem zamiar dopłacić do Panasonica serii GT, ale to k..a przestawało być zabawne, bo nie planowałem w tym roku zakupu (wymiany) plazmy. Stanęło więc na D6900 i dobrze. Dopłata - dla mnie była to 1/3 ceny modelu 550 - ceny są różne, od 3800 do 4400.
Co dostałem ?
D6900 to zupełnie inna plazma, a na dodatek - na pudle nakleja „Free - 3D Glasses x2”. Waliła mnie ta opcja, ale za darmo - to trudno nie być zadowolonym, nawet w celach eksperymentalnych.
Budowa - ta plazma ma 4cm grubości, jak przyzwoite LCD. Ramka i podstawka - akryl i czarne, matowe, szczotkowane aluminium - zero jakichkolwiek odbić, a wygląd - spitzenklasse.
Ilość wejść taka sama jak w D550, ale do tego wbudowana karta WiFi, a w pakiecie Samsung Apss i SMART hub/Social TV. Dostęp do dziesiątek kanałów i tysięcy filmów - ipla / vod.tvp / vod.onet / wp / bbcd itd. itp. a tam kupa seriali, filmów i całego tego g.. w większości zbędnego, ale parę seriali jak np. Czas Honoru chętnie zobaczę.
Inny pilot - podświetlany, bardziej rozbudowany. Inne oprogramowanie, menu bardzo ładne, nowoczesne. Zupełnie inne opcje ustawień - np. balans bieli w 10-cio suwakowej tabeli, do ustawienia perfekcyjnie, są tablice testowe w oprogramowaniu do wyświetlenia na ekranie, są 4 definiowane ustawienia - dodatkowo jeszcze Relax.
No i na koniec dwie najważniejsze sprawy. Antyrefleks - lepszy niż w Q91 - trudno coś „wypatrzyć” odbijającego się na ekranie, to daje znacznie lepszy kontrast i sporo lepszą czerń. Widoczne dla każdego - żona, dziecko, mama - każdy zauważa to od razu. I drugie - obraz. To zupełnie co innego niż D550. Liczyłem na inny obraz, ale aż takiej róznicy nie spodziewałem się. Włączyłem i.. oglądam. Prawie bez jakiejkolwiek regulacji. Zjechałem tylko ostrość, pozostałe ustawienia - fabryczne - tak dobrane, że na Standard i Film właściwie można z zadowoleniem oglądać bez regulacji. Lepsza elektronika, lepsze skalowanie z SD ( sygnał z N). Cicha (jak na razie, i niech tak zostanie
. Nawet jakbym miał dołożyć 2tys. (a nie 1.1tys) - warto było. To już da się oglądać, to jest lepsze od LG950 i może nieznacznie gorsze od Panasa GT30 ale róznica wymaga chyba specjalistycznych pomiarów. Z D6900 można już żyć kolejne kilka lat, z D550 byłoby jednak trudno. Jestem zadowolony.