Zainstalować na kompie WMP 11. Zahaczyć w opcjach WMP opcję "share media" (po polsku "udostępnij moje multimedia dla:" w ustawienia>zakładka biblioteka>wejść w "konfiguruj udostępnianie...") i przyzwolić na udostępnianie "Moich dokumentów" dla "Unknown device" lub "nieznane urządzenie" (tak Windows Media Player widzi PS3). Zgrać media, które chcemy dzielić do odpowiednich folderów "Moich Dokumentów" (MP3 do "Moja Muzyka", filmy do "Moje filmy", jpg'i do Moje obrazy itd. itd.). W menu XMB PS3 pojawi się po włączeniu komputera biała ikona Windows Media Player (widocznie Sony z góry przewidziało minimum kombinowania ze strony użytkownika i samo wgrało do konsoli ikonkę z logiem Microsoft WMP). Wybieramy z XMB ikonkę WMP i...słuchamy/oglądamy media na PS3 z naszego PC
. PS3 we współpracy z WMP 11 oferuje kilkanaście filtrów pomagających posortować naszą liczną kolekcję piosenek mp3, zdjęć, filmów etc. (kryteria typu: wykonawca albumu, data wykonania zdjęcia i wiele innych), a przeglądanie np. 5000 piosenek mp3 lub obracanie dużych zdjęć JPG działa błyskawicznie na PS3 dzięki technologii procesora CELL.
ZERO problemów. Być może mam głupie szczęście do sprzetu A/V, być może to dlatego że nie lubię sobie życia komplikować
.
TV Versity i inne programy transkodujące w "locie" media do formatu zjadliwego dla PS3 też działają u mnie BEZ ŻADNEJ KONFIGURACJI. Tyle że samo WMP 11 działa tak dobrze, że rzadko kiedy potrzebuję TV Versity i innych tego typu udziwnień. Czasem tylko zdarzy się jakiś teledysk avi, który potrzebuję transkodować specjalnie dla PS3.
Bezprzewodowy internet WIFI z Neostrady 1mb w PS3 sam się skonfigurował w 3 sekundy i musiałem tylko raz wpisać do PS3 hasło WPA i potwierdzić "OK".
Aha, jadę na najtańszym, najprostszym routerze WIFI do Neostrady - Asmax'ie AR 704g, który ma dokładnie tyle bajerów ile potrzebuje typowy użytkownik i nic więcej nie komplikuje.