lukasza310
Member
Czy jest możliwość umieszczenia napisów na filmie w przypadku filmów z pasami??
Przeczytałem 2 razy prawie cały wątek i już nie wiem co sądzić bo u mnie jak do programu mkv2vob wrzucam film z dźwiękiem vorbis lub ac3 to go przerabia bez problemu a jak wrzucę film z dźwiękiem DTS to nie chce mi go przerobić. I wtedy najpierw zmieniam DTS na AC 3 i dopiero przeróbka w mkv2vob. Czy nie ma możliwości aby zostawić dźwięk DTS a najlepiej 2 ścieżki dźwiękowe np. oryginalny DTS i dubbing PL w AC3 ?Masta_J napisał:To nie jest kolego błąd z brakiem kodeków.
Po prostu M2V nie obsługuje na wejściu filmu z audio w Vorbis - tutaj masz wypowiedź na ten temat samego autora programu:
http://forum.doom9.org/showthread.php?p=1124581#post1124581
Co możesz w takiej sytuacji zrobić?
Sprawa w tej sytuacji się komplikuje.
Ogólnie musiałbyś wydobyć audio z tego pliku, następnie przekodować je na coś co obsługuje M2V (najlepiej na AC3), następnie gotowy plik AC3 umieścić z powrotem w kontenerze MKV (przy tej okazji dobrze jest wyrzucić tego vorbisa) i tak przygotowany plik dopiero przekazać do M2V.
Najlepiej jest przed sięgnięciem po film sprawdzić jak jest on kodowany.
W którymś z poprzednich postów pisałem o dźwięku DTS, AAC i AC3 - to łyka M2V bez problemu chociaż dwa pierwsze i tak będzie przerabiał na AC3 - dlatego jeśli film nie ma dokładnie 720 lub 1080 linii to najlepiej szukać takiego pliku z dźwiękiem w AC3.
Pozdrawiam,
Owszem słyszałem ale co to ma do moich pytań ?Masta_J napisał:Zauważyłeś może z kiedy jest tamten post?
Słyszałeś o czymś takim jak nowe wersje programu zawierające nowe funkcjonalności?
Pozdrawiam,
Czy wyprzedza czy się spóźnia to jest brak synchronizacji a co do programu to zależy od filmu w jakim jest formacie, ja kiedyś w filmach divx - xvid robiłem to virtual dub-em ale dawno to było i już nie pamiętam jak się to robiło. Powinieneś w sieci znaleźć jakiś poradnik na ten temat.Forest89 napisał:Może mi ktoś przypomnieć na czym polega problem synchronizacji obrazu i dźwięku w filmie? Tzn dźwięk wyprzedza obraz czy na odwrót. Jak sobie z tym poradzić, jakim programem itd?
Z tego co mi wiadomo to PS3 nie odtwarza mkv. Przerabiałeś to na format zjadliwy dla PS3 ? Może po przeróbce synchronizacja będzie OK ?Forest89 napisał:Film oczywiście w formacie MKV bo inaczej bym w tym temacie nie pisał Kiedyś czytałem, że to zależy jaki profil ma ten film bo PS3 ma tylko profil 4.1, ale ten film jest w 4.1, więc niewiem o co chodzi. Nie znam się.
Hmm, przerobiłem już trochę filmów i jeszcze mi się takie coś nie zdarzyło, rozumiem że to nie pierwsza twoja przeróbka, może coś z kompem masz nie tak.Forest89 napisał:Jejku wiem, że PS3 nie otwiera MKV, to wiadome. Po przeróbce programem MKV2VOB dźwięk się "odłącza" od obrazu, jest to irytujące i nie da się normalnie oglądać. Pytam się dlatego jak sobie z tym poradzić bo nigdy nie otrzymałem odpowiedzi na to.
Ja w zasadzie też ale ten był w avi a jak przekodować na mkv nie wiem chyba że jest inny sposób aby to przekonwertować na format zjadliwy dla PS3 z zachowaniem rozdzielczości i dźwięku AC 3 ?Forest89 napisał:Ja żadnych AVI nie używam. Moje filmy zazwyczaj mają po 8GB, żeby się mieściły na DVD9 8,5gb. Czy wymuszenie transkodowania w programie MKV2VOB pomoże?