PS3 jako odtwarzacz filmów Matroska (.mkv)?

Masta_J

Active member
Bez reklam
Przy AVCHD ZAWSZE tak jest jeśli materiał jest tylko muxowany, jeśli jest transkodowany to jest wtedy centrowany.

Pozdrawiam,

Dzięki za odpowiedź, czy w takim razie w jakiś sposób można wymusić transcodowanie?

Co do mojego problemu - Oczywiście nie jest to reguła - często tylko muxuje i ten problem nie występuje

Masta_J

Active member
Bez reklam
Pewnie nie występuje bo materiał już na wejściu jest zgodny z rozdzielczościami BD czyli ma 1080 albo 720 linii.

Video Transcoding na Alwyas.

Pozdrawiam,

Forest89

Active member
Bez reklam
Masta_J napisał:
PS. Czy pod takim samym nick'iem urzędujesz na pdaclub'ie?
Tak, też Ciebie tam widziałem :]

Tylko mam teraz mały problem. Jak powrócić do wersji 2.4.5? Skądkolwiek ściągne jest wersja 2.4.6.

karhan

New member
czy ps3 moze byc mostkiem miedzy kompem i zestawem kina domowego i tv? chodzi mi o to zeby ogladac filmy z kompa ( glownie mkv) i zeby miec dzwiek przez kino domowe... chce zeby ps3 bylo tylko odbirnikem syganlu a nie odtwarzaczem...najlepiej by bylo przez wifi ale chyba nie da rady filmow full hd przez wifi ogladac bez utraty jakosci audio jak rowniez video?czytalem ze mozna by bylo na ps3 ogladac ale trzeba by bylo dokonywac transformacji z mkv, a tego chcialbym uniknac...a tak swoja droga to czy taka transformacja zachowuje wszystkie parametry pliku mkv, chodzi mi jakosc audio video full hd?
co bedzie jak podlacze PS3 z kompem za pomoca kabla sieciowego(ethernet)? czy przez takie polaczenie pojdzie film full hd?
napisze jeszcze ze ps3 mam podlaczone do amplitunera przez hdmi i optyka i dopiero ampli do tv za pomoca hdmi...

karhan

New member
poczytalem "troche" tematow i postow i juz mnie od tego glowa zaczyna bolec... ;)
tak wiec mam pare pytan:
1. streaming
czy jak uzyje kabla sieciowego o duzej przepustowosci np. 1 gb to filmy *.mkv full hd powinny smigac bez zacinek i utraty jakosci? karty sieciowe sa zazwyczaj 10/100/1000MBit i ps3 jak wyczytalem na forum tez do 1gb ma interface
moj komp to notebook asus intel core 2 duo 2,26mhz, 4gb ram, nvidia geforce 9300gm 256mb, system win xp sp 5
i jeszcze pytanie techniczne: film na lapku odpalam powiedzmy w media player classic i sygnal wysylam do ps3, z ps3 do ampli i pozniej do tv? czy film steruje za pomoca lapka ( napisy, pauza itp) ?
2. m2v
czy jak przerobie*.mkv na *.vob 10gb czy bede mogl go przerzucic w jednym pliku na twardy dysk ps3 przez media server i go odtworzyc ( bez potrzeby dzielenia na pliki mnijsze od 4gb)?
czy jak film *.mkv ma audio dts to po przerobieniu go na *.vob audio bedzie ac3 to nie stracimy jakosci dzwieku? i czy koniecznie trzeba wklejac napisy do tego pliku *.vob? nie można ich dodać osobno z pliku *.srt przy samym odtwarzaniu?a co jest jak w danym pliku*.mkv bylo kilka sciezek napisow: english, deutch, czy te napisy bedzie mozna pozniej wybierac w nowym pliku *.vob czy w czasie konwersji trzeba wybrac jedno? ile czasu trwa mniej wiecej konwersja filmu 8gb z wklejaniem napisow i bez napisow?
czy do opalania tych filmow potrzebny jest jeszcze do zainstalowania na ps3 jakis soft czy poprostu sie wlacza?
3. ktora metoda jest lepsza? minusem konwersji jest czas i ewentualne bledy( rozjazd audio z wideo, jakies errory itp) a streamingu zacinki i utrata jakosci?

Masta_J

Active member
Bez reklam
Jeśli połączysz konsolę bezpośrednio z lapkiem to nie będzie problemów na 1 gbit/s ale jeśli po drodze masz np. router to on też musi obsługiwać 1 gbit/s.

Potrzebujesz oprogramowania do streamowania np. TVersity albo PS3 Media Server.

Jak streamujesz to nie musisz nic przesyłać do konsoli, na tym polega streaming właśnie, że film sobie leży na dysku komputera i przez program do streamowania oglądasz go przez PS3 na TV.

Przy streamowaniu napisy mogą być obok filmu w pliku SRT.

Pozdrawiam,

karhan

New member
kompa podlacze bezposrednio z ps3... router mam ale do wifi i przez to bedzie leciala muza i jakies divx sporadycznie bo od kiedy obejrzalem film w full hd to jakos nie chce sie juz katowac tym czyms :)
a moze orientujesz sie jaki kabel sieciowy byby odpowiedni do tego procederu?
i jeszcze mozesz odp na to drugie pyt dotyczace m2v, tak na wszelki wypadek jakby jednak zacinalo sie cos...

gianbuffon

New member
jak zaznacze opcje: always tansode dts, to przyspieszy to transkodowanie filmu?
teraz przerabialem film 6,5GB na AVCHD USB i trwalo to rowne 4h.
jakbym chcial przerobic na normalny plik m2ts, czy vob ze splittingiem, to ile by to zajelo czasu?
dzieki:)

Masta_J

Active member
Bez reklam
ATD aktualnie nie działa przy AVCHD więc bez różnicy.
Jak będziesz robił do pliku to zobaczysz co jest szybsze, ATD czyli transkodowanie DTSu do AC3 czy patching DTS.
Jeśli przy AVCHD było transkodowanie to do pliku potrwa ciut dłużej o patchowanie DTSu właśnie (przy AVCHD DTS nie jest w ogóle ruszany).

Pozdrawiam,

Do góry