PS3 jako odtwarzacz filmów Matroska (.mkv)?

Forest89

Active member
Bez reklam
Małe pytanko. Czy w nowej wersji już poradzili sobie z tym, że przy niektórych filmach dźwięk wyprzedza obraz albo na odwrót?

atomix

New member
Witam

Posiadam film w formacie mkv i napisy w srt.Chcialem to polaczyc w programie mkv2vob wiec poustawialem wszystko i uruchomilem konwersje.Jednak po zakonczeniu pracy przy odtwarzaniu przez pierwsze 30 sek nie ma obrazu,jest tylko dziwek i napisy!!!!!

Co zrobic aby to naprawic ??

Masta_J

Active member
Bez reklam
Forest89 napisał:
Małe pytanko. Czy w nowej wersji już poradzili sobie z tym, że przy niektórych filmach dźwięk wyprzedza obraz albo na odwrót?
To nie ma nic wspólnego z mkv2vob - to kwestia samego mkv.

@atomix
W mkv jest wszystko OK?

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

gianbuffon

New member
sciagnalem film Saw V, 1080p, rozdzialka 1920x1080, container profile 4.1
czy ktos (tzn Masta_J :p) moze mi wyjsanic, dlaczego jak chce przerobic w mkv2vob jest transkodowanie? przeciez przy takich parametrach ma byc tylko muxowanie...

gianbuffon

New member
w media info jest tak: CABAC/ 5 ref frames
ja w mkv2vob mam takie ustawienia: output type AVCHD, x264 slow, te 2 w srodku automatic, napisy dodaje przez load subtitle from file, overscan. tak robie zawsze.

czyli to jest wina ref frames? myslalem, ze to tylko dotyczy rozdzialki i container profile. a ile ma byc tych ref frames, zeby tylko muxowalo?

teraz sprawdzilem z innym filmem, tyle, ze 720p. tez ma 5 ref frames i jest tylko muxowanie hmm

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Container profile niczego nie dotyczy :D
To tylko flaga ustawiona w mkv. Może być ona ustawiona błędnie i tak jest właśnie w Twoim przypadku.

Maksymalna liczba reference frames dla rozdzielczości 1920x1080 to 4 :cool:

Oczywiście liczba reference frames zależy od rozdzielczości, im mniejsza rozdzielczość tym więcej RFs dozwolone dla prawidłowego levelu 4.1

Pozdrawiam,

gianbuffon

New member
Masta_J napisał:
Container profile niczego nie dotyczy :D
To tylko flaga ustawiona w mkv. Może być ona ustawiona błędnie i tak jest właśnie w Twoim przypadku.

Maksymalna liczba reference frames dla rozdzielczości 1920x1080 to 4 :cool:

Oczywiście liczba reference frames zależy od rozdzielczości, im mniejsza rozdzielczość tym więcej RFs dozwolone dla prawidłowego levelu 4.1

Pozdrawiam,
kiedys pisales, ze zeby bylo tylko muxowanie, to rozdzialka musi byc prawidlowa i container profile 4.1. nic nie pisales o ref frames.
czyli co jest powodem, ze nie ma muxowania? ref frames?
dzieki wielkie za pomoc:)

Masta_J

Active member
Bez reklam
LOL :mrgreen: :mrgreen:

http://www.hdtv.com.pl/forum/showpost.php?p=352214&postcount=535

Masta_J napisał:
(...)Graniczną rozdzielczością dla konieczności transkodowania jest 1280x584, wszystko poniżej drugiej wartości i tak będzie transkodowane.
Powyżej jeśli film zgodny jest z profilem 4.1 (zgodna liczba reference frames na przykład) będzie on tylko muxowany.(...)

Oflagowanie czegoś jako level 4.1 a bycie zgodnym z levelem 4.1 to są dwie zupełnie inne rzeczy.

Pozdrawiam,

Masta_J

Active member
Bez reklam
Nie jest to takie proste i zależy wprost od rozdzielczości - pisałem o tym wcześniej.

Pozdrawiam,

mp_nafta

New member
Ostatnio pobawiłem się czyms takim: http://code.google.com/p/ps3mediaserver/ i od tamtej chwili przestałem już się bawić w przerabianie filmow na konsole. Konsola jest podpięta kablem sieciowym do routera, filmy leża na Seagate External FreeAgent Desk 500 GB USB 2.0 podpietym do pc. Wszystko śmiga aż miło, nie tracę czasu na zbędne transkodowanie, kopiowanie na pendriwa i inne tego typu pierdoły.
Wszystkie filmy dostępne z menu konsoli, nawet okładki są. Siadam sobie z padem na kanapce (musze pomysleć nad pilotemdo ps3), piwko zimne na stole i zadaję sobie pytanie co dziś ogladamy, wybieram i oglądam w tej chwili, a nie za 6 godzin ;)
Pozdrawiam

Masta_J

Active member
Bez reklam
A teraz podaj nam parametry Twojego komputera oraz jak osiągasz streamując 1080p/24.

Pozdrawiam,

mp_nafta

New member
ok nie wspomniałem, bawię się materiałami 720p/1080i więcej nie mam potrzeby (tv 40"HD Ready)
Parametry pc
Intel Pentium Dual Core E2180 2.0 GHz (S775) BOX
pamięć 2x2GB
Płyta AsRock 4Core1333-FullHD
i jakieś tam dyski
I wspomniałem o tym nie w kontekście, że ta metoda jest lepsza ale chciałem pokazać alternatywę.
Sam przez jakiś czas bawiłem się w transkodowanie, muxowanie itd. itd. dzięki informacjom tu otrzymanym, ale ta metoda ma jak dla mnie 3 minusy
1) dużo czasu potrzeba na przygotowanie filmu, "zajętość" komputera
2) brak możliwości oglądania filmu z marszu, konieczność wcześniejszego przygotowania
3) wynika z punktu 2, wymagane duże wolne przestrzenie dyskowe

Do góry