smok-wawelski napisał:
J
To „po pierwsze”, widzę tak:
http://www.cinematic.pl/wiedza/uzyskanie_DTS-HD.html
To „po drugie”, gdybym kupił odtwarzacz XRay to …, ale nie kupiłem. Co więcej nie wspomniałem o parametrach mojego ampa. Podejrzenie to brzydkie słowo i pejoratywnie mi się kojarzy. Proponowałbym „przypuszczam”, a nawet gdyby to i tak nietrafnie.
To „po trzecie”, nie posiadam sprzętu KD, a nawet gdyby to przy wymianie tegoż sprzętu nie wiedziałbym jaki układ głośników 5.1 czy 7.1. O tym decydują inne okoliczności „niż wymiana sprzętu KD”.
Odnośnie tego co ja widzę. Kupiłem urządzenie o nazwie PS3. Kupiłem dlatego żeby oglądać filmy w jakości HD z nośnika BR. To że dźwięk obecnie jest przesyłany z PS3 do ampa opticalem to mój wybór. To także informacja dla tych którzy mają starsze sprzęty (ampy), że się da. Mogę powiedzieć że obraz na plaźmie 50” full HD jest znakomity. Dźwięk ściezki dts HD MA „czytanej” przez PS3 i wysłanej jako dts core jest lepszy niż dts z DVD. Napisałem że jestem zadowolony. O grach nie wspominałem. Nie rozumiem zatem tej nuty uszczypliwości gdy piszesz że „zakup ps3 byl najlepszym rozwiazaniem w twoim przypadku jedynie jesli zalezalo ci na konsoli do gier”. Zakładam że była to tylko uszczypliwość a nie złośliwość i chciałeś mnie w taki frywolny sposób poinformować w jakim celu SONY dołączyło do swojego produktu pudełko z płytą o tytule Killzone2. Bez urazy.
wiec kolego <smok wawelski>
co do uszczypliwosci lub co gorsza zlosliwosc - naprawde jestem jak najbardzie daleki od takich zachowan- poprostu bylo to zwykle stwierdzenie faktu (czy moze postawienie tezy-to chyba bardziej pasujace stwierdzenie)
w kwesti uzytego przeze mnie slownictwa - moze faktycznie slowo "podejrzewam" uzyte zostalo niepotrzebnie i nalezalo uzyc innego okreslenia -ale mysle ze dobrze wiesz jak to jest jak sie pisze,mysli,i jeszcze czasem ktos glowe zawraca ,a jeszcze chodzi telewizor...wiec nie lapmy sie za slowka bo to przeciez nie o to chodzi- tyle w kwesti formy mojej wypowiedzi przejdzmy do tresci
podtrzymuje cala wartosc merytoryczna mojej wypowiedzi w punktach od jeden do trzy.
wyjasniam jeszcze raz dlaczego-pierwsza sprawa-artykul owszem ciekawy i mi dobrze znany tylko w jaki sposob ma byc on odpowiedzia na moja teze?! wlasciwie to tylko ja potwierdza!- pokrotce- sa 3 sposoby przesylu dzwieku HD - analogowo(rozkodowany), HDMI (rozkodowany w postaci LPCM) ,HDMI (bitstream) wracajac do mojej opini co do przydatnosci PS3 w przypadku zakupu nowego amplitunera- otoz praktycznie wszystkie (lub znaczna wiekszosc) amplitunerow KD posiada w tej chwili lacze HDMI w wersji 1.3 i potrafi rozkodowac dzwiek HD - przyjalem ze Ty wymieniajac swoj sprzet w blizszej lub dalszej przyszlosci kupisz wlasnie taki amplituner poniewaz uwazalem ze bedzie to napewno sprzet markowy i to "dobrej" marki...
w takim wiec przypadku zaleta jaka posiada ps3 (szczegolnie wazna dla posiadaczy amplitunerow ze zlaczem HDMI np.1.1- byl na forum taki watek gdzie kolega posiadal bardzo dobrego h/k z takim wejsciem i nie chcial sie go pozbywac)-czyli puszczanie zdekodowanego dzwieku w postaci LPCM do niczego ci sie nie przyda poniewaz amplituner rownie dobrze (wedlug niektorych nawet lepiej) poradzi sobie z dekodowaniem tego dzwieku.
kwestia druga - no tak faktycznie nie kupiles - a ja bylem przekonany ze posiadasz amplituner KD w ukladzie wielokanlowym poniewaz piszesz na temac jakosci dzwieku DD 5.1 i DTS uznalem wiec ze oceniasz jego parametry odtwarzajac na sprzecie ktory jest go w stanie przekazac...
w kwesti trzeciej nie zrozumiales mojej mysli- chodzilo mi o to ze gdybys juz
w tej chwili (majac inny odtwarzacz BD) mogl odtworzyc format dzwieku HD to przy okazji wymiany swojego sprzetu wiedzialbys czy 5.1 cie calkowicie zadowala czy jednak zainwestowac wiecej i pojsc w 7.1 (co wcale nie jest tak oczywiste biorac pod uwage ze ponoc te dwa dodatkowe kanaly i tak sa "wymixowane")
ogolnie w calej mojej wypowiedzi chodzilo mi o to ze nie zawsze i nie dla kazdego (jak tu na forum probuje sie to czesto na sile udowodnic) kupno ps3 jako odtwarzacza BD jest najlepszym rozwiazaniem i wymaga glebszego zastanowienia ,szczegolnie w przypadku posiadaczy starszego sprzetu KD.
wlasciwie to nawet nie odniosl bym sie wtedy do twojego postu gdyby nie fakt ze zmyliles mnie tym DD 5.1 i DTS
pozdrawiam