Po 11 miesiacach uzytkowania swojej plazmy powiem Ci, ze ta cala kalibracja, przesuwanie o 2 jedna,a 3 w druga, i tego typu dzialania, to kompletna bezedura. Twoja, i moja plazma, jak i nowe modele plazm Samsunga, zostaly skutecznie spierniczone, czasem szczegolami, ale w konsekwencji szczegolami bardzo waznymi. Nasza seria (656,756) miala podstawowa wade, jaka byla i jest reprodukcja bieli,czyli tej bieli brak. Pamietam zazarte dyskusje,w ktorych sam barlem udzial, tych ktorzy bieli nie widza, i tych ktorzy widzieli jej az nadto. Byli nawet tacy umyslowi ekstremisci,ktorzy kalibrowali nasze tv w trybie kinowym ustawiali jasnosc panela na 5/6, tryb cieply, i widzieli sniezna biel. Wybaczam im . Niektorzy mieli taki konik, pozjezdac z ustawieniami jasnosci i podswietlenia na maksa w dol, po czym napisac posta ze biel wypala mozg.
A ja przedwczoraj zaczalem wreszcie korzystac z tv. Zrezygnowalem z nic nie wnoszacej kalibracji szczegolowej, wlaczylem tryb dynamiczny, w tym trybie zmniejszylem wartosci podswietlenia i jasnosci do takich samych jak mialem w trybie standardowym. wlaczylem tryb dNie, i okazalo sie,ze wbrew firmie Samsung, ktora zrobila wszystko zeby spieprzyc mi wrazenia z ogladania tv, obraz stal sie dla mnie akceptowalny,poniewaz tryb dNie "zdejmuje" czesc bursztynowo-brazowej powloki, ktora zawdzieczam filtrowi antyrefleksowemu, ktorego drugim zadaniem jest polepszenie czerni. Wystarczy wlaczyc tryb demo zeby sie przekonac, jakie zmiany zachodza w obrazie,zeby juz nigdy z tego trybu nie zrezygnowac. Warto dodac,ze tymi filtrami Samsung potrafi zgasic skutecznie biel nawet w panelach lcd.