Przetestowany telewizor OLED nowej generacji firmy Samsung i podkreśla problem obecnego OLED-a

Degustator

New member
Nie znam specyfikacji tego tv ale u większości modeli port sieciowy w tv obsługuje do 100mb. Możesz dokupić sobie adapter pod usb i zwiększyć prędkość. Tu może blokować jedynie wersja portu. Jak masz 3.0 to powinno pociągnąć maxa
A to nawet o tym nie wiedziałem. Bo faktycznie dobija max do 100mb. Tylko te dropy mnie martwią. Raz 40mb a raz 90. Dziwne to dla mnie.

VitoCx

Member
Chodzi o to że to co podesłałeś w sumie bym kupił ale na angielskim amazonie jest dopisek że niby niekompatybilne z tv samsunga.
I to mnie wstrzymało przed kupnem. Możliwe żeby samsung w jakiś sposób blokował takie rozwiązanie?
Nie wiem, nie posiadam samsunga, ale dlaczego miałby nie działać pod akurat ten tv? Port jak port.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem, nie posiadam samsunga, ale dlaczego miałby nie działać pod akurat ten tv? Port jak port.
Nie musi blokować. Wystarczy brak stosownego sterownika w systemie. Port USB to nie jest port Ethernet i bez sterownika, net na nim nie ruszy.
Ja bym zamówił, sprawdził i ewentualnie oddał. Poza tym takich adapterów jest cała masa. Ważne jedynie, żeby:
1. TV miał gniado USB 3.x i to do niego musimy podpiąć adapter
2. Adapter był na USB 3.x
3. Był to gigabitowy adapter (1000 Mbps)

Wbudowana karta sieciowa w chyba wszystkich obecnych TV to 100 Mbps. Jeśli są jakieś wyjątki, to nie słyszałem o nich. Nie montuje się szybszych bo najzwyczajniej nie ma takiej potrzeby.

Ostatnia edycja:

VitoCx

Member
Nie musi blokować. Wystarczy brak stosownego sterownika w systemie. Port USB to nie jest port Ethernet i bez sterownika, net na nim nie ruszy.
Ja bym zamówił, sprawdził i ewentualnie oddał. Poza tym takich adapterów jest cała masa. Ważne jedynie, żeby:
1. TV miał gniado USB 3.x i to do niego musimy podpiąć adapter
2. Adapter był na USB 3.x
3. Był to gigabitowy adapter (1000 Mbps)

Wbudowana karta sieciowa w chyba wszystkich obecnych TV to 100 Mbps. Jeśli są jakieś wyjątki, to nie słyszałem o nich. Nie montuje się szybszych bo najzwyczajniej nie ma takiej potrzeby.
Mój tv nie posiada usb 3.x, a mam wpięty adapter gigabitowy pod usb 3.x i ciągnie ponad 250 Mbit/s. Są czasami dropy do 140, ale na streaming to w zupełności wystarcza.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Z tego co wyczytałem to s95b ma usb 2.0. Czyli ten adapter pewnie nie będzie działał.
Ten adapter na USB 2.0 też będzie dział ale z organiczną przepustowością do transferu na jaki pozwala interface USB 2.0 (w praktyce ok 250-300 Mbps, co potwierdził też wyżej kolega VitoCx).

Degustator

New member
Ten unitek na usb 3.1 z Samsungiem S95B nie działa. W ogóle neta nie ma. Pewnie szajsung ma jakieś swoje fanaberie. Pod laptopem działa ten adapter więc jest sprawny. Wina Koreańców.

Degustator

New member
W sumie nie wiem czy to powinno mieć jakieś znaczenie ale dzisiaj sprawdziłem na wyłączonym wifi i bez zmian. Samsung krzyczy żeby podłączyć kabel ethernet choć jest wpięty adapter. Nie widzi go po prostu.

Do góry