Przesłanie dzwięku z PC do TV

vidmo002

New member
Witam, mógłby mi ktoś pomóc?
Niedawno podłączyłem mojego PC z TV LCD samsungiem LE40N8. Posiada on wejście PC, zakupiłem więc kabel VGA, no i po podłączeniu obraz był poprawnie wyświetlany na TV. Ale zależy mi także aby dźwięk był wydawany także z niego a nie z kompa. Zakupiłem więc kabel JACK 3,5 - 2x RCA 10m, który miał przesłać mi ten dźwięk, jednak tak się nie stało, gdyż po podłączeniu dźwięku z TV nie było :( W czym więc problem? Czarny wtyk jack kabla podłączyłem z tyłu do kompa W czarny otwór jack a dwie RCA z drugiej strony kabla pod TV w otwory audio L i R. Tylko, że wtyki kabla są kolorów czerwony i czarny a otwory w TV biały i czerwony, ale, gdy zadzwoniłem tam gdzie zakupiłem kabel powiedziano, że kolor nie ma większego znaczenia, ale sami nie wiedzieli co jest nie tak, że wszystko powinno być ok. Z tyłu komputera zielony wtyk od głośników trzeba odłączyć? Co trzeba ustawić w Realteku czy ściągnąć inny sterownik do dźwięku?
Bardzo proszę o pomoc.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Choc nie mam tego TV, to widzę w instrukcji, ze najlepszym rozwiązaniem byłoby podpięcie typu JACK-JACK (caly panel gniazd PC). Wtedy gdy zmienisz obraz na sygnal z komputera słyszal byś dźwięk od razu, a tak to trzeba będzie może trochę kombinować (jesli w ogóle bedzie się dalo poprzez Jack-2xRCA. Jesli jednak nie ma to znaczenia to spróbuj tak:

Co do kolorów znaczenie ma tylko czerwony. Czerwony do czerwonego, inne nie raz sa białe, czasem czarne, ale to nic nie szkodzi.
Ważne jest tez do jakich wejść w TV podpiąles kocówki RCA. Jesli chcesz słyszeć dźwięk z komputera to powinienes podpiąc RCA do gniazna "IN" (bo dźwięk wchodzi do telewizora). Jesli natomiast chciałbyś przesłać dźwiek z telewizora np do kina komowego, wtedy powienes uzyć gdniazda "OUT" (dźwięk wychodzi z telewizora). Uzyj jednego z zaznaczonych gniazd na obrazku.

Koncówkę JACK powieneś wpiąć w to samo wejście co masz wpięte glosniki zewnetrzne do komputera (Albo glosniki zewnetrzne albo telewizorowe). W karcie nie trzeba nic zmieniać.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

vidmo002

New member
Zrobiłem jak kazałeś, ale dźwięk za nic nie chce się wydobyć... A nie trzeba coś ustawić w Realteku - w zakładce "wejście/wyjście audio" są opcje np. w suwaku jest wybór: słuchawki, głośniki... Nie wiem też co wybrać przy podłączeniu kabla do komputera w realteku bo trzeba wybrać: wejście liniowe, wyjście, słuchawki i inne? A może ustawić coś w menu telewizora? Mi się wydaję że to tv nie łapie coś tego kabla... Więc mówisz, że kablem jack-jack na 100% można by załatwić sprawę? Mam takie wtyki więc może dałbym radę taki zrobić, ale sam wątpie, więc najlepiej jakby ten zadziałał :(

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nic nie kazałem, :) proponowałem jedynie
Hmm
1) W instrukcji proponują jednak połączenie PC IN, więc może coś w tym jest (właściwie jak to się stało, że kupiłeś taki kabel? ;) Nie czytałeś wcześniej instrukcji? Może kup najtańszy albo jak pisałeś zrób. Jeśli zadziała to jeśli potrzebujesz zainwestujesz w lepszy.
2) Wiele razy podpinałem komputery pod różne audio i nigdy nie zmieniałem ustawień karty
3) Zastanawiam się też na sensem takiego połączenia. Jakie masz te głośniczki komputerowe? Jeśli dobre to może nie warto podłączać dźwięku do TV. Zazwyczaj takie głośniki telewizorowe nie są górnolotne. Wiele osób podłącza nawet głośniki komputerowe pod TV. Może wystarczy więc zostawić głośniki komputerowe wpięte z komputerem, a jedynie je odpowiednio przestawić w miarę możliwości (Ja mam obraz przez D-Sub do TV, a głos Jack-2xRCA do kina domowego, a w starym CRT miałem Creative I-Trigue 3330 2.1 i było super. Subwoofer dużo daje) :eek:k:
4) Może wypowie się ktoś, kto ma taki TV i podłączony komputer z dźwiękiem?

Pozdrawiam

dark2

Member
Czy to czarne gniazdko w kompie to wyjście słuchawkowe ? Jeżeli nie - to spróbuj podpiąć kabelek pod wyjście słuchawkowe - powinno grać.
Kluczem do sukcesu może być manual od płyty głównej peceta (tego nie napisałeś - jaki to model)

cgc

New member
Dźwięk z PC musisz podłączyć pod wejście audio przy PC-IN, jak widać na rysunku gniazda te są "zgrupowane" razem, czyli musi być kabel jack-jack chyba że użyjesz do podłączenia kabla hdmi, wtedy zależnie od karty graficznej (musi być któryś z nowszych modeli) możesz uzyskać dźwięk cyfrowo przez hdmi/dvi lub jeżeli karta graficzna nie obsługuje takiego "bajeru" to wtedy dźwięk podajesz analogowo przez gniazda chinch przy górnym wejściu hdmi (hdmi audio in).
Co do ustawień realteka to zależy od sterowników i wersji chipsetu realteka. W większości nowych płyt głównych można wykorzystać np zielone gniazdko jako wyjście słuchawkowe a czarne jako drugie równoległe wyjście liniowe, np do pc. W starszych płytach (z trzema jackami) było to przeważnie zielone gniazdko jako wyjście na słuchawki/wyjście liniowe a niebieskie było przełączane zamiennie jako wyjście/wejście liniowe. W najnowszych płytach gniazdka są przełączane całkowicie programowo i kolory są używane tylko symbolicznie, w rzeczywistości możesz każde gniadko skonfigurować dowolnie, np zielone wyjście liniowe do głośników lub wyjście na słuchawki a czarne jako wyjście liniowe do telewizora, ważne żeby był włączony tryb stereo/2 kanały bo wtedy na równoległe wyjścia jest podawane to samo, jak włączysz np tryb 4 kanały to wtedy sygnały na wyjściach zielonym/czarnym są traktowane jako przednie/tylne i mogą się różnić, zależnie od źródła dźwięku i ustawień. Najczęściej w realtekach działa funkcja automatycznego wykrywania podłączeń sprzętu, pojawia się wtedy okno ze wskazaniem zmienianego gniazda i z możliwością wyboru trybu pracy danego gniazda, dla wyjścia na telewizor należy wskazać tryb "wyjście na głośnik przedni" (dotyczy głównie nowych płyt z 6 jackami, ale może się też zdażyć w starszych modelach).

Ostatnia edycja:
Do góry