Przesiadka z Yamahy RX-V596 - prośba o radę.

Bono79

New member
Witam,
niestety po 6 latach moja Yamaha RX-V596RDS zakończyła swój żywot w czym bardzo pomogła jej burza :(

Stoję więc przed koniecznością zakupu nowego amplitunera.

Będzie współpracował z zestawem kolumn: Tannoy M4, M1, Mc i Msub.
Kolumny Tannoy M4 podłączone były do wzmacniacza Technics SU-V660, który służył jako końcówka mocy (Yamaha RX-V596RDS miała coś w rodzaju PRE-OUT-u, Technics - Power Amp Direct).

Najtańszy amplituner oferujący PRE-OUT to Yamaha RX-V661 i dość ubogi w stosunku do niej DENON AVR-1907.
Niższe modele Ymahay (459, 559) oraz najnowesz modele Onkyo (505 i 605) mimo wielu zalet (HDMI 1.3, nowe dekodery) PRE-OUT-u nie oferują. Najtańsze Onkyo z PRE-OUT-em to chyba 805 - pioruńsko drogie.
Stara Yamaha w stereo nie grała za dobrze, natomiast w KD było rewelacyjnie. W połączeniu ze starym Technicsem (b. udany model) było już zdecydowanie lepiej w stereo.
Nowe amplitunery mają funkcje Direct Stereo, Pure Audio itp, czy to realnie poprawia sytuację w stereo? Jakie macie z tym doświadczenia?

Kandydaci do zakupu to:
1. Yamaha 559
- b.dobra cena (końcówka serii)
- brak pre-out,
- brak hdmi

2. Yamaha 661
- jest hdmi, ale nie 1.3
- jest pre-out

3. Onkyo 505
- jest hdmi 1.3
- nie ma pre-out-u

4. Onkyo 605
- jest hdmi 1.3
- są nowe dekodery
- nie ma pre-out-u

5. DENON AVR-1907
- nie ma hdmi
- jest pre-out

6. DENON AVR-2307
- jest hdmi, ale nie 1.3
- jest pre-out

HDMI będzie mi potrzebne najwcześniej za rok.

Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem i może coś doradzić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

tomaszek_pa

New member
To może 659

Jeśli już szukasz w starszych Yamaszkach to może 659, w stereo gra ciut lepiej niż 559 i ma pre-out 7.1 Niestety nie ma HDMI , mi starcza wyjscie z DVD. Porównywałem ją też z 661 i też bardziej mi się podoba średnica oraz niskie w zestawieniu z B&W. Z kolei 661 oferuje łatwiejszą konfigurację i parę wodotrysków z których na codzień nie korzystam.

Bono79

New member
Dzięki.
Chyba wstrzymam się z zakupem.
Kupiłbym Onkyo 605 gdyby nie brak pre-out-u.
Pozostaje czekać aż spadnie cena 705.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Kup sobie Cambridgeaudio CA540Rv2 nie musisz miec w ampli HDMi, a jak musisz mieć to CA540Rv3. Ceny rewelacja, jakość dzwięku wysoka i jest preout.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Nie ma :), cena musi się z czegoś brać.

13614104e640532be2fz4.jpg

ArtS007

New member
Bez reklam
Wszystko przez te HDMI i inne wynalazki. Bez pre-out można żyć, ale w tej klasie sprzętu powino bezwarunkowo być. W 606 może zabrakną pre-in lub jeszcze coś wytną. Trudne czasy.

ArtS :)

Bono79

New member
Dzięki za rady.
Muszę poświęcić trochę uwagi Cambridge Audio.
Odsłuchiwałem Y661 i O605 w stereo i mam jeden wniosek bez pre-out będzie ciężko.

Wygląda na to, że czeka mnie minimum pół roku bez KD.
Chyba, że giełda wyraźnie odbije ;)

Dobrze, że ostało się stereo.

Luk@s

New member
Przepraszam bardzo za OT, ale chciałbym się czegoś dowiedzieć. A mianowicie co to ten pre-out? Przecież każdy nawet najtańszy amplituner powiedzmy Yamahy ma wyjście na subwoofer, a tu piszecie że to dopiero RX-V661 (która jest od wczoraj u mnie w domu) ma pre-out, więc czym to się różni od zwykłego wyjścia na subwoofer. Wytłumaczcie proszę. Googlowałem, ale coś nie znalazłem nic...

ArtS007

New member
Bez reklam
Wyjście na subwoofer to też pre-out, tyle że na subwoofer. Pisząc o pre-out mamy na myśli wyjście do kolejnego wzmacniacza dla wszystkich kanałów 5.1/6.1/7.1.

ArtS :)

Chattab

New member
A ja chciałbym odwrócić pytanie, kierując je do autora postu: czy trafiona przez burzę Yamaha RX-V596 to dobry budżetowo sprzęt, jeśli ma się do dyspozycji powiedzmy 500 zł? Za używany, rzecz jasna. A może RX-V396?

Zaczynam kompletować sprzet i przeszukuję właśnie Allegro, szukając czegoś sensownego za tę kwotę - chcę podłączyć DVD (Denon 1930), LCD (Sharp 32WD1E) oraz jakiś CD (chyba też Denon, np. DCD-625), plus oczywiście kolumny (nie mam pojęcia, jakie). Co byście doradzili początkującemu koledze?

Pozdrawiam,
Tomek

Ostatnia edycja:
Do góry