Witam,
niestety po 6 latach moja Yamaha RX-V596RDS zakończyła swój żywot w czym bardzo pomogła jej burza
Stoję więc przed koniecznością zakupu nowego amplitunera.
Będzie współpracował z zestawem kolumn: Tannoy M4, M1, Mc i Msub.
Kolumny Tannoy M4 podłączone były do wzmacniacza Technics SU-V660, który służył jako końcówka mocy (Yamaha RX-V596RDS miała coś w rodzaju PRE-OUT-u, Technics - Power Amp Direct).
Najtańszy amplituner oferujący PRE-OUT to Yamaha RX-V661 i dość ubogi w stosunku do niej DENON AVR-1907.
Niższe modele Ymahay (459, 559) oraz najnowesz modele Onkyo (505 i 605) mimo wielu zalet (HDMI 1.3, nowe dekodery) PRE-OUT-u nie oferują. Najtańsze Onkyo z PRE-OUT-em to chyba 805 - pioruńsko drogie.
Stara Yamaha w stereo nie grała za dobrze, natomiast w KD było rewelacyjnie. W połączeniu ze starym Technicsem (b. udany model) było już zdecydowanie lepiej w stereo.
Nowe amplitunery mają funkcje Direct Stereo, Pure Audio itp, czy to realnie poprawia sytuację w stereo? Jakie macie z tym doświadczenia?
Kandydaci do zakupu to:
1. Yamaha 559
- b.dobra cena (końcówka serii)
- brak pre-out,
- brak hdmi
2. Yamaha 661
- jest hdmi, ale nie 1.3
- jest pre-out
3. Onkyo 505
- jest hdmi 1.3
- nie ma pre-out-u
4. Onkyo 605
- jest hdmi 1.3
- są nowe dekodery
- nie ma pre-out-u
5. DENON AVR-1907
- nie ma hdmi
- jest pre-out
6. DENON AVR-2307
- jest hdmi, ale nie 1.3
- jest pre-out
HDMI będzie mi potrzebne najwcześniej za rok.
Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem i może coś doradzić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
niestety po 6 latach moja Yamaha RX-V596RDS zakończyła swój żywot w czym bardzo pomogła jej burza
Stoję więc przed koniecznością zakupu nowego amplitunera.
Będzie współpracował z zestawem kolumn: Tannoy M4, M1, Mc i Msub.
Kolumny Tannoy M4 podłączone były do wzmacniacza Technics SU-V660, który służył jako końcówka mocy (Yamaha RX-V596RDS miała coś w rodzaju PRE-OUT-u, Technics - Power Amp Direct).
Najtańszy amplituner oferujący PRE-OUT to Yamaha RX-V661 i dość ubogi w stosunku do niej DENON AVR-1907.
Niższe modele Ymahay (459, 559) oraz najnowesz modele Onkyo (505 i 605) mimo wielu zalet (HDMI 1.3, nowe dekodery) PRE-OUT-u nie oferują. Najtańsze Onkyo z PRE-OUT-em to chyba 805 - pioruńsko drogie.
Stara Yamaha w stereo nie grała za dobrze, natomiast w KD było rewelacyjnie. W połączeniu ze starym Technicsem (b. udany model) było już zdecydowanie lepiej w stereo.
Nowe amplitunery mają funkcje Direct Stereo, Pure Audio itp, czy to realnie poprawia sytuację w stereo? Jakie macie z tym doświadczenia?
Kandydaci do zakupu to:
1. Yamaha 559
- b.dobra cena (końcówka serii)
- brak pre-out,
- brak hdmi
2. Yamaha 661
- jest hdmi, ale nie 1.3
- jest pre-out
3. Onkyo 505
- jest hdmi 1.3
- nie ma pre-out-u
4. Onkyo 605
- jest hdmi 1.3
- są nowe dekodery
- nie ma pre-out-u
5. DENON AVR-1907
- nie ma hdmi
- jest pre-out
6. DENON AVR-2307
- jest hdmi, ale nie 1.3
- jest pre-out
HDMI będzie mi potrzebne najwcześniej za rok.
Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem i może coś doradzić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!