przesiadka z UE40D6750 na 55 cali?

Co byś wybrał na moim miejscu?

• Total voters
    0

tomaszeklolek

New member
Przesiadka z UE40D6750 na 55 cali?

//w ankiecie jest błąd - zamiast UE55ES5500 miało być UE55ES6100 czyli klikając głosujesz na UE55ES6100 //

Witam! Od 8 miesięcy użytkuje Samsunga Ue40D6750. Podoba mi się w nim jego multimedialność chociaż działa ona za wolno - zwłaszcza przeglądarka. błyszcząca matryca a także łączenie z kompem przez allshare. Na minus to clouding co w miare da się zmniejszyć przez micro dimming i regulację podświetleniem itd. Płynność obrazu także mogłaby być lepsza i bez występowania czasem artefaktów a także występuje smużenie podczas gry w Fife. Zaraz po zakupie żałowałem, że nie kupiłem 46" a teraz myślę, że 46" też szybko okazał by się za mały. 50"-52" mało takich produkcji także mam na oku np Philips 55PFL6007K - widziłem optymistyczny test na forum. Nie wiem czy nie okaże się za duży i myślę, że kupię go w styczniu i bedzie już trochę tańszy. Czy warto w ogóle dopłacać czy sądzicie, że do moich potrzeb starczył by UE50ES6100? Do ankiety dodałem ES6800 chociaż przekracza mój budżet i raczej nie stanie już zbytnio.
Poproszę o radę co do zakupu telewizora zgodnie z poniższymi preferencjami:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5,3m x 2,9m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 80%-2.5m chyba że zrobię przemeblowanie to może być juz dalej jak 2.5m, 20%-4.5m (drugie łóżko)
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 70%-2, 30%-5
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost ( po dlugosci pokoju)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stac (byc moze w przyszlosci wisiec)
6.Jak słońce świeci w pokoju ? w tył tv, pokój od wschodu i dodatkowo i tak są rolety.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE40D6750
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wbudowane wifi, dlna, 3D, najmniej 400hz(matryca 100hz), procesor dwurdzeniowy i szybką otwartą przeglądarkę z możliwością obsługi bezprzewodowej klawiatury z touchpadem, płynny obraz bez artefaktów w filmach i brak smużenia w grze Fifa
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kanaly z tunera naziemnego w malym stopniu, wiecej seriale i materialy internetowe hd i oczywiście filmy z komputera mkv 1080p (około 10GB) czasem z polskimi napisami w formacie srt.
10.Jakie urządzenia ? komputer (głównie Fifa), xbox 360 (głównie Forza motorsport), internet, zdjęcia z telefonu przez wifi (galaxy s, galaxy s II)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? średnio 8 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obecnie błyszcząca mi pasuje
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wieczorami głównie filmy z kompa przez dlna w dzień tv naziemna i seriale z internetu
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 10%
16.Preferencje co do marki ? Philips, Samsung ale inne również
17.Preferencje co do wielkości ? 50-55" (maksymalna szerokość to 126cm ograniczona meblami)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? clouding, wszelkie utraty jakości przy dynamicznych scenach np artefakty czy jakies dziwne linie, brak płynności obrazu, smużenie, "buczenie", wolno przełączające się programy
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, a w dzień rolety
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? maksymalnie 5500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Tak. Obecnie w moim jakość 3D mnie denerwuje. Głównie rozdwajanie się tekstury (crosstalk?) a także bolą mnie oczy po takim filmie (mam astygmatyzm i nosze okulary) więc myślę, że pasywne by się lepiej sprawdziło i daje możliwość gry na pełnym ekranie dla dwóch graczy.

Ostatnia edycja:

tomaszeklolek

New member
martwi mnie troche to że 6007 nie odtwarza dźwięku DTS czyli podłączenie zestawu głośników 5.1 np logiteh z906 nie wchodziłoby w grę? do 5.1 musiałbym mieć blureja i odtwarzać materiały z płyt lub pendrive w blureju? dobrze rozumiem?

tomaszeklolek

New member
obecnie na d6750 odpalam pliki mkv przez dlna które w nazwie mają 1080p dts ac3 i w nowym tv też nie chiałbym mieć z tym problemu. philips odtworzy chociaż takie pliki? - bo na pewno sygnału dts nie wypuści na zewnętrzne głośniki 5.1. w philipsie dobrze płynnie i bez problemów działa przeglądarka? bo w moim d6750 znowu tu jest bardzo kiepsko ;/ też czytanie napisów z polskimi znakami by sie przydało - tu d6750 się sprawdza. oraz dobry plynny wyraźny obraz w dynamicznych scenach( w obecnym d6750 na trybie wyraźny obraz sie zacina a na płynnym jest niewyraźny i są artefakty ;/). jakie tv to ogarnie? philips (mój faworyt w tej cenie) da rade? panasonic dt50 oraz sony hx850 też wydają się bardzo fajne ale już cena nie dla mnie...

Ostatnia edycja:

tomaszeklolek

New member
słuchajcie tak na szybko może by ktoś odpowiedział bo możliwe, że nie będe czekał do stycznia z zakupem tylko już teraz kupie.... za mniejsze pieniądze więc 46-47". ue46es6800 kupiłbym np za 4100 w media expert a 47pfl6007k za 4500 w rtv euro agd. czy warto dokładać 400zł do philipsa?? czy beda teraz jakieś lepsze promocje jeszcze w okresie świątecznym i warto poczekać? będe połowę wpłacał od razu a reszte na raty. gdzie najlepiej kupić? chciałbym wyjśc najtaniej w sklepie w poznaniu i okolicach - sklep internetowy raczej odpada ze względu, że raty nie bedą na mnie. ps. po głowie chodzi mi jeszcze model Panasonic TX-P50ST50 (mam ciemno w pokoju) tylko nie wiem czy w domowych warunkach lepiej spodobała by mi sie plazma i czy to naprawdę sporo więcej prądu weźmie?

Ostatnia edycja:

kini0

New member
Bez reklam
Asus O!Play mini kosztuje jakieś 200pln i odtwarza wszystko....
-jedyny minus jest taki, że zajmuje jedno wejście HDMI

-co do wyboru pomiędzy Panasem a Philem...
Ja mam obecnie plazmę Pioneera i już mi się ''opaczyła'' po 5 latach, więc nie jestem obiektywny, bo mam właśnie ochotę na LCD/LED ;) Na pobór prądu nie zwracam uwagi w ogóle. W sumie kupując TV za kilka(-naście) tyś. nie mam ochoty zawracać sobie głowy dodatkami w postaci rachunku za prąd...
Moja plasma bierze około 360W w peaku, a rachunki miesięczne za prąd oscylują w okolicy 130-140 pln miesięcznie. Ile bym na LEDzie zaoszczędził? 5 pln, 10...?

-Phil ma pasywne 3D co w moim przypadku jest kolosalnym plusem w stosunku do Panasa

Ostatnia edycja:

tomaszeklolek

New member
dziś byłem w media markt i oglądałem 3d to chyba w sony hx850 mi się najbardziej podobało, oglądałem tez w es7000 i też fajnie tylko mały crosstalk natomiast w lg crosstalk był bardzo duży chyba że siedziałem równo przed tv to nie było i widać było również skośne czarne linie. co do wielkości 46 to jest dla mnie za mały ;/ a 55 cali niestety są bardzo drogie ledowe które mi odpowiadają natomiast jestem coraz bliższy panasonica st50 50 cali. cena jest w miarę i ogólnie mi odpowiada. sprzedawca w sklepie powiedział, że okulary 3d od samsunga z tegorocznych serii bedą pasowały do panasonica a właśnie posiadam 2sztuki modelu SSG-4100GB. w sklepie jaśniej lepiej się prezentowały ledowe ale w domu mam ustawioną jasność ledowego tak jak w plaźmie a tu myślę że czerń i płynność ruchu będzie lepsza niż w ledowym - w tej cenie co st50 to nawet ue50es6100 nie dostanę...

połowa tv będzie na raty na ojca i teraz musze tylko mu wmówić i pokazać jakieś testy że przez tą plazmę nie będzie dużo więcej za prąd płacił ;/

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Pierwsze słyszę aby okulary od Samsunga pasowały do Panasonica. Chyba pomylił z Toshibą, ale w wolnym czasie to przetestuję :p

tomaszeklolek

New member
tylko mówił że muszą być z tego roku a nie 2011. a czy normalna klawiatura logitecha k520 z mysza bezprzewodowy zestaw czy to będzie działało z tym panasem? i czy filmy które udostępniam allsharem przez jakiś podobny program udostępnie na st50 i odtworzy mkv?
i gdzie najlepiej wziąć połowę sumy tv na raty na maks 10-12 miesięcy żeby w sumie tv kupić jak najtaniej? co sądzicie o sklepie electro? za połowę sumy na 12 rat bez ubezpieczenia doliczyliby 250zł a może z forum są jakieś promocje albo dobre namiary :D?

kini0

New member
Bez reklam
Pierwszy raz słyszę żeby pasywne 3D dawało xtalk większy niż aktywne... no chyba że ekran ogląda się totalnie z góry lub z dołu...

tomaszeklolek

New member
z góry było tragicznie ale z boków też nieciekawie. w pierwszym momencie zapytałem sprzedawcę czy coś jest nie tak bo czytałem że crosstalk w pasywnych praktycznie nie występuję więc kazał mi patrzeć z niższej wysokości co dało dobry efekt ale z boków już też lipa no i te czarne linie które naprawdę mocno widać i wyraźnie czuć różnicę w jakości na kożyść aktywnego. jeśli kogoś stać to polecam sonego hx850 naprawdę obraz żyleta :) mnie nie stać niestety a także nie stać mnie na es7000 więc jak myślę wybiorę panasa 50 st50

tomaszeklolek

New member
pojechalem do media expert z pendrivem z filmem.... efekt ;/ sony nie widzi pena, philips i panasonic nie otwieraja pliku a samsungi bez problemu.... zostaje tylko wybrac samsunga. albo bialy ;/ za 4999 ue50es6710 albo jest kurde za 5999 ue55es6800 ktory jest za drogi <mur>

przemo73

New member
Bez reklam
Ale ten za drogi ma DualCore, jest pięć cali większy. JAk dobrze poszukasz to za 5800 go kupisz.

Jaki Philips nie otworzył pliku? Zeszłoroczna seria, czy 2012?

tomaszeklolek

New member
5507k plik to matrix w 720p mkv dts (chciałbym podłączyć logitecha z906 5.1 bezpośrednio do tv bez ampli i blureja)..... w sklepie na miejscu musze kupic... czyuli w media expert... bo na ojca raty. warto dokladac do dualcore? w sklepie nie widzialem jakis cudów na tym dualcore? co on daje tak naprawdę? es6710 maja ezposycyjny model a es6800 sa na magazynie tez

Ostatnia edycja:

przemo73

New member
Bez reklam
Ekspozycyjny to trochę słabo. Nie wiesz ile godzin świecił w sklepie. Ja bym się w to nie pakował. Sam długo byłem zdecydowany na 55ES6800 i pewnie gdyby nie to forum i testy Kikiego, to był dalej trwał w postanowieniu. Jednak teraz jestem skierowany w stronę Philipsa 6007.
DualCore nie wpływa bezpośrednio na obraz. Przyspiesza działanie Samrt TV, manu itp.
Jak na raty 0% to 5999 to dobra cena!

tomaszeklolek

New member
nie wiem jakie raty sa czy 0% ostatnio bralem w rtv agd były niby 0% a i tak musiałem ubezpieczenie wziać i wyszlo jak z procentami. a w sumie co mi po philipsie który jest może troche lepszy w obrazie.. nie wiem bo testu nie ma? skoro moich filmów nie będzie czytał. do samsunga mam juz w domu 5 pary okularów 3d więc razem byłoby 7 :D

Do góry