Proszę o poradę ws HDD zew. do Samsunga LE32B650

jolan

New member
Witam.
Proszę o radę jaki dysk zewnętrzny kupić aby współdziałał z Samsungiem LE32B650. Najlepiej taki 1TB lub więcej. Chodzi mi o to żebym mógł bez problemu podłączyć do kompa i wgrać np filmy a potem bez problemu oglądać na TV.
Najlepiej żeby miał zasilanie z USB.
Dzięki z góry za porady.

jolan

New member
Tak około 400 zł. Na Allegro widziałem Segate po 300 z hakiem, ale może być taki 1,5TB za około 500 zł.

jolan

New member
Na Allegro widziałem Seagate ponad 300 zł ale może być taki 1,5TB za około 500 zł.

Sorry ale coś mi się forum rypie na Firefox-ie i stąd 2 posty naraz.

Ostatnia edycja:

11Solitary25

New member
Hi, co do dysku zasilanego z USB to tylko dyski 2,5", ale jak kolega pisze -ryzyko spalenia gniazda. Ja bym się w to nie pchał -jak pociągnie to zjara Tobie pół TV, a co do zasilania z dwóch źródeł USB -z tego co wiem to na jednym USB prędkość jest niska, dopiero po podpięciu drugiego USB masz full przepustowość. Moim zdaniem -kup koniecznie HDD w kieszeni z zewn. zasilaniem. Jeśli wybierzesz HDD 2,5" wtedy pewnie będziesz miał możliwość działać na zas. zewnętrznym oraz/lub USB (zależy od kieszeni), ale kosztem pojemności dysku i kasy w portfelu. Biorąc HDD 3,5" masz większą pojemność, ale inne gabaryty + tylko zas. zewn. Choice is Yours :)

jolan

New member
Czyli który jest lepszy 3,5" czy 2,5" ??
Zależy mi na stabilności i pewności, żeby TV się nic nie stało czyli może być zew. zasilanie. A co do gabarytów to taki 1,5 TB a wielkość może być bo postawię koło TV i będzie. A wygląd mają nawet ładny. Czy takie z Allegro 1 TB lub 1,5 TB z zew. zasilaniem w granicach 300 - 500 zł. mogą być ??

BoDeX

New member
11Solitary25 napisał:
... co do zasilania z dwóch źródeł USB -z tego co wiem to na jednym USB prędkość jest niska, dopiero po podpięciu drugiego USB masz full przepustowość.

Nie, nie-to nie o przepustowość chodzi (bo i jak, skoro transmiter USB 2.0)
tutaj chodzi o pobór energii i stąd wymóg ssania jej z dwóch gniazd !!!

Polecam - stacja dokująca USB/eSATA na dyski 2.5 i 3.5 cala (~100pln.)
Pakujesz dysk jaki chcesz i masz pełną uniwersalność .

jolan

New member
Czyli np taki zestaw ?? :
Stacja dokujaca e-SATA ME-601J HDD 2.5/3.5 Welland
i
SAMSUNG 1,5 TB 1500GB F2EG 32MB CACHE

jolan

New member
Dzięki za rady ale jednak będę brał dysk zewnętrzny tylko nie wiem czy 2,5 cala czy 3,5 cala no i czy opłaca się brać1,5TB czy 1TB w zupełności wystarczy. Jeszcze jedno pytanko, jakiej firmy brać?? czy samsung lub verbatim mogą być ??

grajen

New member
jolan napisał:
Dzięki za rady ale jednak będę brał dysk zewnętrzny tylko nie wiem czy 2,5 cala czy 3,5 cala no i czy opłaca się brać1,5TB czy 1TB w zupełności wystarczy. Jeszcze jedno pytanko, jakiej firmy brać?? czy samsung lub verbatim mogą być ??
jesli chodzi o wybor czy 2.5" czy 3.5": jesli ten dysk ma byc takim dyskiem na stale podlaczonym do tv i tylko od czasu do czasu zgrywany ma byc na niego nowy material - bierz 3.5" (lepiej ekonomicznie wychodzi niz 2.5"), jesli jednak bedziesz go czesto przenosil bierz 2.5"

co do pojemnosci - prosta kalkulacja - jesli ten dysk ma Ci sluzyc (tak jak w moim przypadku) glownie jako kontener na filmy wysokiej jakosci (bdripy) to tak: ok 2h filmu jakosci hd1080 zajmuje ok 10gb - wiec 1tb starczy na 100 filmow w bardzo dobrej jakosci (nie wiem nawet czy jest tyle filmow dostepnych). muzyki, zdjec nawet nie uwzgledniam bo w porownaniu do filmow to zajmuja zdecydowanie mniej

ja poszedlem w taka opcje - zaopatrzylem sie w kieszen usb na sata 3.5" (wydatek ~100zl) i poki co wlozylem do niej dysk western digital 640gb (juz wczesniej mialem ten dysk wiec nie bylo dylematow z wyborem dysku) i jestem bardzo zadowolony (co prawda WD jest glosniejszy niz dyski Samsunga, ale w warunkach ogladania/sluchania muzyki i tak jest to nieslyszalne - tym bardziej ze kieszen z dyskiem ustawilem/schowalem za telewizorem). filmy odtwarzaja sie bardzo plynnie - nie ma z tym zadnych problemow (filmy wymagajace najwiekszej predkosci jakie do tej pory ogladalem: transformers 1080p - 12GB, 300 - 11gb, wladca pierscieni trylogia po 8gb kazdy film, gwiezdne wojny 8gb - takze filmy raczej z dynamiczna akcja). taka opcja - z kieszenia sata ma takze nastepujace plusy - jesli zaczyna brakowac ci miejsca - kupujesz nastepny dysk sata i po prostu w razie koniecznosci zmienisz dysk w kieszeni (normalne dyski wychodza taniej w porownaniu do tych zewnetrznych dyskow)

i na zakonczenie mojej malej opowiesci - jesli dysk (i to sie dotyczy wszystkich zewnetrznych 2.5, 3.5 i normalnych w kieszeni) jest juz przez jakis czas wykorzystywany i cos byly z niego usuwane i nastepnie wrzucane nowe pliki - bardzo polecam okresowo defragmentowac dysk, aby pliki byly fizycznie zapisane na dysku w sposob ciagly - jesli plik z filmem jest pofragmentowany (fizycznie jest porozrzucany po calym dysku) predkosc odczytu w miejscach przeskoku z jednego miejsca na dysku w inne bardzo spada - podczas ogladania po prostu film zaczyna klatkowac

co do wyboru marki czy konkretnego modelu to juz zalezy od twoich upodoban - pomoglem na ile umialem :)

jolan

New member
Wielkie dzięki za rady.
Jeszcze taki offtop, gdzie mogę znaleźć co i jak poustawiać w LE32B650 żeby dobrze się oglądało i eksploatowało ??

Do góry