jolan napisał:
Dzięki za rady ale jednak będę brał dysk zewnętrzny tylko nie wiem czy 2,5 cala czy 3,5 cala no i czy opłaca się brać1,5TB czy 1TB w zupełności wystarczy. Jeszcze jedno pytanko, jakiej firmy brać?? czy samsung lub verbatim mogą być ??
jesli chodzi o wybor czy 2.5" czy 3.5": jesli ten dysk ma byc takim dyskiem na stale podlaczonym do tv i tylko od czasu do czasu zgrywany ma byc na niego nowy material - bierz 3.5" (lepiej ekonomicznie wychodzi niz 2.5"), jesli jednak bedziesz go czesto przenosil bierz 2.5"
co do pojemnosci - prosta kalkulacja - jesli ten dysk ma Ci sluzyc (tak jak w moim przypadku) glownie jako kontener na filmy wysokiej jakosci (bdripy) to tak: ok 2h filmu jakosci hd1080 zajmuje ok 10gb - wiec 1tb starczy na 100 filmow w bardzo dobrej jakosci (nie wiem nawet czy jest tyle filmow dostepnych). muzyki, zdjec nawet nie uwzgledniam bo w porownaniu do filmow to zajmuja zdecydowanie mniej
ja poszedlem w taka opcje - zaopatrzylem sie w kieszen usb na sata 3.5" (wydatek ~100zl) i poki co wlozylem do niej dysk western digital 640gb (juz wczesniej mialem ten dysk wiec nie bylo dylematow z wyborem dysku) i jestem bardzo zadowolony (co prawda WD jest glosniejszy niz dyski Samsunga, ale w warunkach ogladania/sluchania muzyki i tak jest to nieslyszalne - tym bardziej ze kieszen z dyskiem ustawilem/schowalem za telewizorem). filmy odtwarzaja sie bardzo plynnie - nie ma z tym zadnych problemow (filmy wymagajace najwiekszej predkosci jakie do tej pory ogladalem: transformers 1080p - 12GB, 300 - 11gb, wladca pierscieni trylogia po 8gb kazdy film, gwiezdne wojny 8gb - takze filmy raczej z dynamiczna akcja). taka opcja - z kieszenia sata ma takze nastepujace plusy - jesli zaczyna brakowac ci miejsca - kupujesz nastepny dysk sata i po prostu w razie koniecznosci zmienisz dysk w kieszeni (normalne dyski wychodza taniej w porownaniu do tych zewnetrznych dyskow)
i na zakonczenie mojej malej opowiesci - jesli dysk (i to sie dotyczy wszystkich zewnetrznych 2.5, 3.5 i normalnych w kieszeni) jest juz przez jakis czas wykorzystywany i cos byly z niego usuwane i nastepnie wrzucane nowe pliki - bardzo polecam okresowo defragmentowac dysk, aby pliki byly fizycznie zapisane na dysku w sposob ciagly - jesli plik z filmem jest pofragmentowany (fizycznie jest porozrzucany po calym dysku) predkosc odczytu w miejscach przeskoku z jednego miejsca na dysku w inne bardzo spada - podczas ogladania po prostu film zaczyna klatkowac
co do wyboru marki czy konkretnego modelu to juz zalezy od twoich upodoban - pomoglem na ile umialem