Prośba o pomoc w wyborze tv 3D

gregor27

New member
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Zwracam się do Was z prośbą w wyborze TV, śledzę, czytam dział z tv plazmowymi od 2 tygodni i czym więcej czytam tym jestem coraz głupszy (żona stwierdziła że jeszcze się taki nie urodził co by mi do godził) może ma racje, ale mam już siwą głowę i lubię ciszę nie wiem czy zniósł bym BUCZENIE, BZYCZENIE w TV.
- nie podaje żadnych modeli tv - to Wy Szanowni forumfowicze jesteście Fachowcami
- bardzo Was proszę nie wysyłajcie mnie do diabła a tym bardziej do sklepu żebym sobie porównał ( mieszkam w Gosiewie ( to od Gosiewskiego i peronu) i tu takich sklepów nie ma
- mam obecnie plazmę Panasonica 46" i jestem z niej bardzo zadowolony ( to poco zmieniać) nic nie buczy, nic się nie odkleja od matrycy, żadne logo się nie wypaliło (zdarza mi się usnąć przy tv)
delikatnie słychać tylko w dużej ciszy wentylatory, więc nie chce zmieniać na gorszy model.
- nie jestem fanatykiem obrazu i wielu pojęć nie rozumie (brightness shifting, artefaktów, 50Hz itp)

1. Odległość od ekranu: ok 3 - 3,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój od wschodu ( prawie wcale) po lewej stronie okno i drzwi balkonowe
3. Jak duży jest pokój: 40m2 (10m x 4m)
4. Preferowana technologia: Plazma, LED
5. jaki masz obecnie telewizor:Panasonic 46PV8 i jakiś panasonic CRT
6. jakie programy najczęściej oglądasz/do czego ma służyć konsola: koncerty, filmy HD, sport bez piłki nożnej chyba że gra Barcelona
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem 60% w dzień 40%
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętne
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: w panasonicu którego obecnie posiadam obraz mi odpowiada
10. matryca błyszcząca czy matowa: brak zdania
11. preferowana wielkość telewizora: 50" a może co więcej jak starczy kasy
12. preferowana marka: panasonic mnie nigdy nie zawiódł więc stoi na 1 miejscu, może samsung
14. jakie urządzenia będą podłączone: Tuner sat Globo HD S1 i tuner N, Popcorn A110, nagrywarka panasonica EH 67, będzie blu ray
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% tv, 40% Popcorn, dvd
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost
17. czy ważne jest wifi : tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów: tak
19. czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : jeżeli kasy starczy to tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. ma mieć 3D: tak fajnie byłoby zobaczyć shreka jak łazi mi po chałpie
23. ma mieć slot na karty SD: może
24. ma mieć tuner DVB-S: może
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi -sat, dvd, popcorn (będzie też blu ray jeżeli jest taka możliwość to proszę o propozycje blu raya)
26. Jaki masz sygnał: sd i hd
27. ile programów HD: to co oferuje cyfra i N-ka z małymi wyjątkami
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 7-8 h
28. ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: ma być lepszy do 46PV8
32. Ile osób ogląda: zazwyczaj 3-4
33. Jaka klasa cenowa: maks. 5- 6 tys maże coś więcej ale nie za dużo bo żona się zbiesi lub zrobi mi kuku.( Zakup w ciągu 2 miesięcy)

Jeżeli ktoś dotrwał do końca to już mu się należy duży browar a jeżeli doradzi to duża flaszeczka czegoś mocniejszego.

Bardzo dziękuje i pozdrawiam Wszystkich.

przemowroc

New member
Witaj, cóż generalnie powinienes uderzać w kierunku plazmy gdyż taki tv posiadasz i pewnie lubisz. Obecnie najlepszy w klasie jest panasonic z oznaczeniem vt30. Obraz ponoć bajka, natomiast 3d w nim to technologia okularów aktywnych i tu pojawia sie zonk;) Obraz full hd w 3d jest niesamowity ale okupiony niestety wadami. Po pierwsze cena okularów na allegroszu od 150zł w górę za parę, migotanie -może się okazać że po 10-15 minutach zacznie Ciebie lub małżonke boleć głowa, okulary są ciężkie i trzeba je ładować. Drugim rozwiązaniem jest tv led z 3d w technologii akularów pasywnych (producenci stosujący tą technologię: LG, Toshiba, Philips dodam również co jest ważne Lg stosuje w swoich tv konwersję 2d do 3d, pozostali nie), zalety efekty niesamowite i wcale nie widać obniżonej rozdzielczości, tanie okulary 12-15zł, brak migotania brak zmęczenia, lekkie, nie trzeba ładować. Wady tv led to słabsza czerń, bardziej ostry obraz, efekt cloudingu co w moim odczuciu jest grubo przesadzone przez ludzi.
Sam kupiłem LG 47lw560 za ok 3800 (wcześniej miałem sharp 46xl2e) i jestem bardzo zadowolony(porównując sharpa do lg jest to . Wnajlepszy stosunek ceny do jakości ) , plazma panasa ponad 6000zł no i ta męcząca technologia. Nie wiem czy warto dopłacać ponad 2200zł wybór należy do Ciebie.

don111

Banned
Sam kupiłem LG 47lw560 za ok 3800 (wcześniej miałem sharp 46xl2e) i jestem bardzo zadowolony(porównując sharpa do lg jest to . Wnajlepszy stosunek ceny do jakości ) , plazma panasa ponad 6000zł no i ta męcząca technologia. Nie wiem czy warto dopłacać ponad 2200zł wybór należy do Ciebie.
ja mam LG LX9500 który nie ma cloudingu i ma doskonałą czerń, local dimming mocno ratuje sytuację, bo gdyby nie to, to ogólnie byłby to wg mnie gorszy tv od starej plazmy Panasonica py8 a Ty sobie porównujesz jakiś średni model LEDa LG do topowej, nowej plazmy... odpowiednikiem tego LEDa LG może być plazma LG PZ250 albo coś w tych okolicach cenowych, plazmy w podobnej cenie np Samsung 51D6900, Panasonic 50G30 to już wyższa półka, w dodatku pare cali gratis
do 5-6 tys. to wybierałbym między 50GT30 lub Samsungiem 51D8000

Zabimaru

New member
Witam serdecznie, pozwolę sobie podczepić się pod temat.
Chcę kupić jeden z poniższych modeli telewizorów:
-LG 42LW650S,
-LG 42LW659S.
Cenny tych telewizorów są praktycznie takie same więc interesują mnie wyłącznie aspekty techniczne, na temat 42LW659S ciężko znaleźć jakieś rozsądne informacje a podstawowe dane są identyczne jak modelu 42LW650S. Czy ktoś spotkała się już z jakimiś informacjami na temat tego modelu?

przemowroc

New member
ja mam LG LX9500 który nie ma cloudingu i ma doskonałą czerń, local dimming mocno ratuje sytuację, bo gdyby nie to, to ogólnie byłby to wg mnie gorszy tv od starej plazmy Panasonica py8 a Ty sobie porównujesz jakiś średni model LEDa LG do topowej, nowej plazmy... odpowiednikiem tego LEDa LG może być plazma LG PZ250 albo coś w tych okolicach cenowych, plazmy w podobnej cenie np Samsung 51D6900, Panasonic 50G30 to już wyższa półka, w dodatku pare cali gratis
do 5-6 tys. to wybierałbym między 50GT30 lub Samsungiem 51D8000
Ręce opadają jak czytam takie posty. Każdy LCD nawet over the top ma gorszą czerń niż plazma, a teksty typu doskonała czy rewelacyjna nijak się mają do rzeczywistości. Mówisz o local dimming cóż on także jest w Lg 47lw570. Uważam że frajerstwem jest kupowanie drogiego tv tym bardziej że ta średnia półka niczym szczególnym od Twojego tv nie odstaje. 570 ma local dimming 16segmentowy , konwersja 2d-3d, 600mhz itp....Oglądałem w sklepie samsunga 46 cali z oznaczeniem d7000, kosztował 5700zł i zapewniam Cię że obraz w Lg w ogóle nie odstawał no może w samsungu kolory były bardziej żarówiaste. W tej chwili dokupiłem wifi za 130zł, pilota magic miałem w zestawie z tv i wydając z górką 4100zł mam w pełni multimedialny tv z pasywnym 3d który po ostatniej aktualizacji softu nadaje się do gier.

przemowroc

New member
Niestety ma ale nie aż tak widoczne. U mnie występuje z prawej strony na dole. Do oglądania filmów mam projektor także nie przejmuję się takimi pierdołami szczególnie że na co dzień nie oglądam czarnych plansz, na których ten efekt jest najbardziej widoczny

don111

Banned
Ręce opadają jak czytam takie posty. Każdy LCD nawet over the top ma gorszą czerń niż plazma, a teksty typu doskonała czy rewelacyjna nijak się mają do rzeczywistości. Mówisz o local dimming cóż on także jest w Lg 47lw570. Uważam że frajerstwem jest kupowanie drogiego tv tym bardziej że ta średnia półka niczym szczególnym od Twojego tv nie odstaje. 570 ma local dimming 16segmentowy , konwersja 2d-3d, 600mhz itp....Oglądałem w sklepie samsunga 46 cali z oznaczeniem d7000, kosztował 5700zł i zapewniam Cię że obraz w Lg w ogóle nie odstawał no może w samsungu kolory były bardziej żarówiaste. W tej chwili dokupiłem wifi za 130zł, pilota magic miałem w zestawie z tv i wydając z górką 4100zł mam w pełni multimedialny tv z pasywnym 3d który po ostatniej aktualizacji softu nadaje się do gier.
no widzisz, kupiłem taniej od Ciebie 47LX9500 i w 100% się zgadzam z tym frajerstwem :-D
ja nie mam wątpliwości że mój jest co najwyżej tak dobrym tv jak średni Panasonic w okolicach serii G, z naciskiem na "co najwyżej"
co do local dimming w tym Twoim modelu to trochę ściema, masz może tylko namiastkę tego, bo nie masz full leda tylko leda krawędziowego
wyłączając plazmy to LG są może i dobrą ofertą na tle konkurencji, ta marka zawsze miała porównywalne modele z innymi sporo taniej, ale nie ma co się oszukiwać że obraz choćby zbliży się do plazmy za podobne pieniądze

Do góry