Projektor multimedialny głównie do ZDJĘĆ w tym B&W. Mitsu HC4000, ekran oraz UPS

Arek

Member
Witam Was,
narodziła się szybka koncepcja na zakup projektora, niestety szybko to znaczy do końca lutego. Jestem świeżo po lekturze kilkuset wątków z tego działu i niestety (czego nie lubię) postanowiłem założyć nowy temat. Uznałem że taka tematyka może się przydać również innym ... amatorom fotografii.

Do rzeczy. Zatęskniłem do klimatu wyświetlania zdjeć jak za dawnych czasów, czyli slajdów, (pamięta ktoś? 8)) A ponieważ lubię również oglądać filmy w klimacie kinowym i ostatnio sprawiłem sobie ciekawą kamerę FullHD (tutaj jak kogoś interesuje -SONY CX-730E) to pojawił się pomysł na Proj FullHD.

Użytkowanie przewiduję w taki sposób: 50% to pokaz zdjęć, głównie w kolorze, ale również czarno-białe, pozostały czas pracy to po równo : filmy Blueray / kamera FullHD / gry na PS3. Pomieszczenie to 25m2, projektor przymocowany do sufitu, między ekranem a soczewką ok 4 metrów, oglądanie z 3,5 m (fotele) oraz z 4,2 m (kanapa), pomieszczenie z jasnymi ścianami, myślę że zawsze będzie kilka % światła , całkowicie go nie wyeliminuję. Kluczowa jest jakość w 2D,
ewentulane 3D traktuję jako dodatek bez znaczenia przy decyzji. LensShift mile widziany, choć myślę że dam radę i bez niego.

Tradycyjnie rozważanie zacząłem od budżetowych (3k) projektorów typu Optoma HD23 czy BenqW1060/W10170, chwilę później wzrok przykuła technologia LCD i EPSON TW3200, a na końcu staruszek, ale lubiany przez Was Mitsubishi HC4000. Ten ostatni to już max cenowy, zresztą nie wiem jak będzie z dostępnością. Podpowiedzcie proszę czy podążam TĄ drogą ;)

zapraszam do dyskusji

Arek

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Arek

Member
Widzę, że temat zdjęć nie jest chodliwy, nie to forum :mrgreen:

Tak na poważnie, nie chcę już więcej szukać. Dzięki Waszym informacjom z historycznych wątków padło na Mitsubishi HC4000 i niech tak zostanie. Teraz przede mną wybór ekranu, z tymi informacjami trochę gorzej. Wybrałem - Ekran elektryczny Suprema Andromeda w rozmiarze 92" (cena 1669pln) , widzowie będą siedzieć w odległości 3,2 oraz 3,8 m więc chyba optymalny. Możecie napisać co trzeba zrobić aby ekran automatycznie się wysuwał/chował przy włączaniu/wyłączaniu proja? Sprzedawca zachwala takie rozwiązanie.

Zastanawiam się nad koniecznością instalacji UPSa, zaniki prądu są bardzo rzadkie, ale wykluczyć ich nigdy nie można. Czy jest sens stosować coś taniego za 200-300 zł? Może jakieś propozycje?

Jeszcze męczmy mnie kwestia zoomu optycznego, co by żona całkiem się nie wściekła :-D to muszę ten rzutnik przymocować do sufitu i to najlepiej blisko ściany (ściana jest 4,4 m od ekranu), powiedzmy 3,85 m od ekranu, a to oznacza użycie zoomu ok 1,1x (HC4000 ma regulację 1,5x). Czy dla pomieszczenia ok 30 m2 , nie przystosowanego do projekcji będzie to miało wpływ na wyraźny spadek jasności? Pytanie jest do osób, które mają ten rzutnik...

Kwestie na które szukam odpowiedzi pokreśliłem, będę wdzięczny za wskazówki :wink:

Ostatnia edycja:

steeze

steeze
Pomagam
VIP
Cześć,

jeśli chodzi o ekran, to moim zdaniem warto dobrać odpowiednią powierzchnię do wybranego projektora i jego umiejscowienia. Będzie to miało wpływ nie tylko na reprodukcję kolorów, ale także na poruszaną kwestię jasności (a przez to także m.in. szczegółowości) obrazu.

Z tego co się orientuję, ekran Andromeda można zintegrować z projektorami na dwa sposoby - albo przez wykorzystanie gniazda trigger i połączenie go z takim samym w projektorze, albo poprzez zastosowanie zewnętrznego triggera. Tak generalnie, to przy zewnętrznym urządzeniu jest opcja, by połączyć dowolny ekran elektryczny z dowolnym projektorem.

Co do zasilaczy UPS, to tego typu urządzenia mogą niekorzystnie wpływać na jakość obrazu i dźwięku (szczególnie jeśli korzysta się z dobrego kondycjonera lub listwy filtrującej), jednak jeśli zaniki są częste to UPS może uratować projektor przed zbyt szybką wymianą lampy. Patrzyłeś na produkty Eaton?

Pozdrawiam

Arek

Member
Masz na myśli produkty Klockner Moeller, a obecnie Eaton Electric ? Znam znam, ale w tym konteście o nich nie pomyślałem, rozumiem że polecasz?

Popytałem tu i ówdzie o UPSach do projektorów i raczej sobie odpuszczę, u mnie wyłączenia prądu zdarzają się incydentalnie. Ale jeszcze podpytam kogoś z Eaton'a ;)

Dziś mam moment zawachania co do wyboru projektora. Jakby nie było Mitsu to dość leciwa konstrukcja, jego cena w stosunku np. do popularnej Optomy HD23 jest o 50% większa, dokładnie taka jak wartość ekranu o którym pisałem powyżej. Po prostu nie wiem czy osławiona jakość Mitsu będzie "lepsza o 50%"...
pewnie to popularny dylemat :mrgreen:

steeze

steeze
Pomagam
VIP
Tak, miałem na myśli Eaton Power Quality S.A. 'Polecasz', to w tym przypadku nieco mocno powiedziane jako, że nie siedzę w UPS'ach;) Ale jeśli poszukujesz to myślę, że warto rozważyć bo firma zna się na rzeczy. Hmm... czy HC4000 to taki leciwy projektor?? Nie wiem:) Moim zdaniem różnica w jakości obrazu i kulturze pracy HC4000 w zestawieniu z HD23 jest większa niż różnica w cenie. Obydwa projektory zostały wycofane z produckji i to, co jest na rynku jest końcówką. Niestety krążą słuchy, że Mitsubishi może się całkowicie wycofać z rynku projektorów kina domowego.

Arek

Member
Dzięki za info, takie czasy niestety. Kodak nie istnieje, a pierwszy wynalazł aparat cyfrowy, Nokia nie może się pozbierać po spóźnionej reakcji na smartfony a Sony'emu czkawką odbił sie sukces Ipod'ów.

To w sumie ważna informacja, bo jak się domyślam może mieć znaczenie przy ewentulanym serwisie bądź zakupie 2 czy 3 lampy (odpukać :roll:)

Najgorzej że w cenie do 5k Mitsu HC4000 nie ma konkurencji :???: przynajmniej nie znalazłem na forum...

Wika

New member
Poszukaj HC4000 na ebay'u . Są tańsze jak w Polsce .
Od około 800 EUR możesz już zacząć nawet szukać nowych z gwarancją, czasami się coś trafi.

mitsubishi hc4000 | eBay

I z tego proja na pewno będziesz zadowolony .

FunkyKoval

New member
Bez reklam
Tak patrzac na te linki i widzac ekrany scienno sufitowe za 6-9 tysiecy zl z biala obudowa(?!) smiech mnie ogarnia... Czy producenci ekrano sa az takimi laikami? Wprawdzie mozna powiedziec, ze mieszkania przewaznie sa w jasnych kolorach i bialy podpasuje do wystroju mieszkania... tylko kto kupuje ekran za 9k zl do nieprzystosowanego pomieszczenia pod kino domowe? :/

damis1989

New member
W moim zestawie HC4000 pracuje z ekranem ramowym Adeo plano 113'', powierzchnia Helios grey o gain 1,3.Wybrałem go, ponieważ mogłem sobie pozwolić na ekran ramowy i wybrać lepsza powierzchnie projekcyjną w niższej cenie w stosunku do ekranów rozwijanych. Wygląda to nieźle, ale jeszcze musze go dobrze skalibrować, niestety ostatnio brak czasu. Co do jasności to projektor pracuje na zoomie zbliżonym do maksymalnego jest około 4m(dokładnie nie pamiętam) od ekranu i na jasność nie narzekam? Myślę, że z białym ekranem o gain około 1,0 - 1,2 będzie pracował równie dobrze nawet przy większej przekątnej niż 92''. Wszystko zależy także od indywidualnych upodoba.

Ups jest przydatny, co prawda jeszcze go nie mam, ale mam zamiar zakupić. Raz zdarzyła mi się awaria podczas seansu na szczęście nic z lampą się nie stało, pewnie, dlatego że w trybie Low lampa się nie grzeje aż tak bardzo.

Arek

Member
Poszukaj HC4000 na ebay'u . Są tańsze jak w Polsce .
Od około 800 EUR możesz już zacząć nawet szukać nowych z gwarancją, czasami się coś trafi.

mitsubishi hc4000 | eBay

I z tego proja na pewno będziesz zadowolony .

Niestety jest to mocno irytujące... np. W USA cena $1100 , czyli jakby nie było poniżej 4k, szczególnie wkurzające jest to, że zarobki w tych krajach są min. dwa razy większe. Ale wiecie co, sam kiedyś kupowałem różne rzeczy w USA licząc że się nie popsują :? (brak gwarancji) , a teraz już mam trochę inny do tego stosunek. Wolę dopłacić kilka zł i kupować z polskiej dystrybucji, wszak wzrost naszego PKB jest mocno skorelowany z naszą konsumpcją. Robię to dla swoich dzieci ;)

Co do ekranów. Dzięki za sugestie, domyślam się że Adeo to lepsze ekrany od Supremy Andromeda, nie mniej zwiększyłem swój budżet o 1,5k wybierając lepszy rzutnik, więc z ekranem nie chcę tego robić , raczej :mrgreen: W poniedziałek będę miał okazję zobaczyć działanie HC4000 na ekranie Adeo więc jeszcze pomyślę. Z drugiej strony coś czuję że w cenie 1,6k - 1,8k Andromeda jest najlepszym rozwiązaniem. W ogóle zestaw HC4000 + Andromeda 100" uważam za najlepszy biorąc pod uwagę cena / jakość w średniej półce.

FunkyKoval

New member
Bez reklam
Niestety jest to mocno irytujące... np. W USA cena $1100 , czyli jakby nie było poniżej 4k, szczególnie wkurzające jest to, że zarobki w tych krajach są min. dwa razy większe. Ale wiecie co, sam kiedyś kupowałem różne rzeczy w USA licząc że się nie popsują :? (brak gwarancji) , a teraz już mam trochę inny do tego stosunek. Wolę dopłacić kilka zł i kupować z polskiej dystrybucji, wszak wzrost naszego PKB jest mocno skorelowany z naszą konsumpcją. Robię to dla swoich dzieci ;)
Oj naiwny Ty, naiwny :D Niestety w naszym kraju nigdy sie nie zmieni. Owszem, place minimalne wzrastaja, ale ceny, niestety wzrastaja w duzo szybszym tempie. W PL na TW5900 musisz dac ok 3.5 minimalnych wyplat, w UK tylko jedna. PS3 w PL prawie minimalna wyplata, w UK prawie tydzien pracy. I mozna tak wymieniac bez konca...
Co do zakopow z USA to moim zdaniem to blad. Lepiej kupywac w krajach europejskich - z tego co widze w Niemczech jest tanio. Sporo firm ma teraz tzw. europejskie gwarancje. Np. moj Epson TW5900 kupiony we Francji ma pelna 3-letnia gwarancje na projektor i lampe.

Arek

Member
Dziś ostatni dzień zastanawiania się przed zamówieniem :-D

- Ekran , raczej bez zmian, w poniedziałek zobaczę na własne oczy czy warto dorzucić ok 400 zł do Adeo (vs Andromeda)
- Rzutnik, a jakże, jeszcze myślę, tym bardziej że natknąłem się na opinię sprzed dwóch lat, gdzie Kiki wyraził się , że jeśli pokój ma biały sufit to w ogóle nie będzie różnicy pomiędzy HC4000 a Optomą HD 20 :shock: , w poniedziałek będę w Warszawie to poszukam miejsca gdzie będzie można porównać i tyle, wszak to 2k różnicy w cenie (do optomy hd23 czy 25)

damis1989

New member
Jak będziesz już po prezentacji to opisz wrażenia, jakość, tęcza itd.

Jestem bardzo ciekawy, bo opinia z tym białym sufitem jest interesująca, ciekawe czy jest ktoś w stanie ja potwierdzić? Wiadomo, że im ciemniejsze kolory ścian tym lepiej, ale skoro z białym sufitem nie zobaczę różnicy to, dlaczego z czarnym mam ją widzieć? (wpływ większej jasności dla Optomy ?) :)

Arek

Member
Damis, wrażenia są oszałamiające :-D oczywiście dla takich jak ja, czyli kinomaniaków, którzy pierwszy raz widzieli, co potrafi dzisiejszy projektor Full HD. Ostatnią projekcję video, jaką sobie przypominam to rok 2004, zwykły biurowy rzutnik i biała ściana w sypialni. I nie ma sensu zestawiać tych dwóch wydarzeń ;)

Jakość – miałem okazję porównać ekrany biały i szary przy tych samych scenach. Powiem tak, na pierwszy rzut oka biały ekran wydaje się być korzystniejszy, trochę to mi przypomina różnice pomiędzy Iphonem 5 (naturalny obraz) a Galaxy SIII (podkręcone kolory). Ta korzyść za białym to: bardziej „soczyste kolory” i wg mnie delikatnie lepszy kontrast vs lepsza czerń i bardziej „kinowe” barwy na ekranie szarym. Nie mniej te różnice są widoczne głównie w statycznych scenach, gdy wytężymy wzrok, jak mamy dynamiczną akcje te różnice się zacierają. A ponieważ teoria mówi, że biały, aby dać z siebie „wszystko” wymaga pełnego zaciemnienia , a szary łatwiej wybacza światło zastane wybrałem ten drugi (choć przyznam, że nawet w lekkim świetle łatwiej było zobaczyć „soczystość barw” niż „głębię czerni”)

Dalszy pokaz odbywał się już tylko na ekranie szarym, jakość rewelacyjna, to, co najbardziej mi się spodobało to fakt, że widać bardzo dużo detali (FullHD) przy jednoczesnym zachowaniu „analogowego” klimatu. Od razu dodam, że jestem zwolennikiem obrazu z plazm a nie z LCD , tak samo, jeśli chodzi o fotografię – cenię tą przestrzenną np. kompakt vs lustrzanka FullFrame, czy poczciwe analogi. Żadnej tęczy nie widziałem, a oglądałem min. scenę nalotu na Pearl Harbor.

W tym miejscu chciałem podziękować koledze steeze za wsparcie i krótką, ale rzeczową rozmowę przez telefon, trochę żałuję, że nie ubiliśmy targu, ale tak się złożyło, że logistyka zmusiła mnie do zakupu gdzie indziej. Pokaz odbył się w Warszawie przy ul. Ostrobramskiej 104 gdzie mieści się sklep HCX i przyznam, że dawno nie trafiłem na tak profesjonalne podejście do klienta. Tutaj macie LINK do sklepu. Panowie oprócz doradzania i odpowiadania na dziesiątki pytań ani przez moment nie zawahali się przed darmową prezentacją, byli pomocni zarówno przy wyborze rzutnika, jak i przy wyborze ekranu oraz akcesoriów z tym związanych. Co ważne, dzięki ich doświadczeniu nie próbują wciskać produktów, które nie sprawdziły się w konkretnym zastosowaniu w praktyce, innymi słowy proponują produkty dobre jakościowo , za których działanie ręczą swoją renomą. Reasumując, podejście godne wyróżnienia.

Jako ciekawostkę dodam, że szukając sklepu, który ma na stanie HC4000 trafiłem również na ten, który prowadzi w necie bardzo agresywną kampanię reklamową i od nich usłyszałem : „proszę nie kupować HC4000 to stary sprzęt, lepszym od niego będzie Optoma HD25, która na dodatek jest o 1000 zł tańsza!” ;-)

Na koniec. Co ważne, po zakupach w HCX obiecano mi pomoc i wsparcie przy podłączaniu całości, co oczywiście od razu zlekceważyłem, bo kto, jak kto , ja sobie nie poradzę :p Jak emocje opadły to zacząłem się zastanawiać, jak to kurna wszystko spiąć ???
TV plazma 6letnia, onkyo na emeryturze, czyli TX-SR505 , PS3, Nbox , DVD, za chwilę może jakiś MediaSerwer (może ten , ma ktoś ? TV BOX MEASY A5A i co? No wiadomo, chciałbym, aby wszystko działało albo na TV albo na rzutniku (nie na raz), tak więc od kilku dni czytam wątek „Jak podłączyć X+Y+z” i siwych włosów mi przybywa. Stąd nie omieszkam skorzystać ponownie z pomocy sklepu HCX

damis1989

New member
Cieszę się, że trafiłeś do profesjonalnego sklepu, co na pewno było pomocne w wyborze. A jeszcze mam pytanie. Ostatecznie, na jaki zestaw się zdecydowałeś (projektor + ekran + audio)?
Może to być pomocne dla innych formowaczów. Którzy jeszcze stoją przed wyborem swojego pierwszego kina:)

Arek

Member
Wszystko znajdziesz w poprzednich postach. Ja w gruncie rzeczy zawsze przywiązuję największą wagę do stosunku cena/jakość i z pewnością moje wybory nie zadowolą miłośników tematyki HiFi czy HDTV.

Teraz kupiłem ekran i projektor, czyli suprema andromedę 100" matt grey oraz Mitsu HC4000. Od kilku lat posiadam plazmę 720p Panasa , bodaj 42PV70 czy jakoś tak oraz Onkyo TH-SR505 kupione lekko używane, ale na gwarancji, za ...uwaga ..550 zł. Kolumny to dość popularny swego czasu komplet Jamo S606 i tyle. Szału nie ma, ale z jakości w stosunku do ceny zadowolony jestem bardzo :p

Arek

Member
Dziś dokupuję brakujące kable. Mam pytanie z tym związane - czy jest sens ciągnąć dodatkowo kabel component z rzutnika? Tzn. jak to będzie się miało do jakości przy materiale 1080p oglądanym z 4 metrów na 100" ekranie? Pytam, bo na plaźmie 720p różnica jest znikoma przy takim np. DVD, wiadomo, natomiast nie wiem jak się ma do materiału FullHD. Mówię naturalnie o filmach, nie przeglądaniu internetu gdzie szczegółowość czcionki ma priorytet.

Ktoś porównywał?

damis1989

New member
Co do komponentu to nie wiem, ale ostatnio porównywałem swoją Chrome Hdmi 9m ze zwykłym kablem 10 m to na zwykłym kablu obraz dziwnie drżał tak, że nie dało się oglądać i ogólnie jakość była słabsza.

Arek

Member
Jestem po 34 godz wyświetlania więc mogę przekazać Wam moje spostrzeżenia.

Jakość obrazu. Co tu dużo mówić :cool: - jest dobrze, co by nie powiedzieć wyśmienicie. Kolory w fotografiach są bardzo dobrze odzwierciedlane, jestem pozytywnie zaskoczony, jest zdecydowanie lepiej niż na mojej plaźmie 42PV700E. Mówię tutaj o sytuacji, w której obrobione zdjęcia z RAWów na szerokogamutowym skalibrowanym spektrofotometrem monitorze LCD trafiają do projektora. Kolory są bardzo zbliżone do obrabianych, szczególnie jestem zadowolony z wierności koloru skóry (zazwyczaj jest z tym problem)

Z filmów BD na pierwszy ogień poszedł James Bond - Quantum of Solace, z premedytacją poszukiwałem w nim osławionej tęczy i... i nic. No jedynie miałem wrażenie, że widać ją na białej czcionce napisów gdy szybko obróci się głowę z jednej na drugą stronę, ale bez przesady... problem dla mnie nie istnieje.

Później Avatar - statek kosmiczny na początku filmu i kopara na ziemi, tam gdzie ma być czerń jest czerń, tam gdzie mają być szczegóły w światłach, są. Rewelacja

Następnie czarno biały Rewers - klimat bardzo przyjemny, spokojnie Mitsu daje radę.

Na koniec przyszedł zachwyt koncertami na BD : David Foster x 2 (wow!) oraz Celine Dion w Las Vegas - warto zobaczyć, nawet jak ktoś za nią nie przepada.

Jedyna rzecz, do której się przyczepiłem (a która chyba jest normalna) to fakt, że po włączeniu projektora przez kilka minut dość wyraźnie drży obraz - widać to na czcionkach w obrazach statycznych, na filmach w ogóle pomijalne. Po dwóch godzinach drżenie jest minimalne, ale jest wciąż widoczne z.... kilkudziesięciu centymetrów, bo z 4 m. nic nie widać ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc przy wyborze tego sprzętu. Jestem bardzo zadowolony.

Arek

Member
Wygrzane ponad 130 h, mogę coś więcej napisać.

Proj zachowuje się rewelacyjnie. I to właściwie tyle :mrgreen:

Dla tych którzy zakupili i nie przeczytali uważnie instrukcji - drżenie obrazu o którym pisałem powyżej jest normalne i wynika z trybu LOW LAMP (odpalającego się automatycznie po wyjęciu "z kartonu"). Drażniło mnie to bardzo, bo szczególnie kiepsko wyglądało to przy wyświetlaniu zdjęć, przy oglądaniu filmów bądź koncertów zupełnie to nie przeszkadza. A już najbardziej jest to widoczne na wyświetlonym MENU bądź stronach www gdzie drobna czcionka prawdę Wam powie. Przełączenie w tryb NORMAL zupełnie likwiduje jakiekolwiek drżenie obrazu, nie mniej podnosi znacznie poziom "hałasu" jaki generuje wentylator , więc przy spokojnej muzie i pokazie zdjęć trochę to przeszkadza (mimo iż mitsu do głośnych projektorów nie należy)

To jedyny niuans, który znalazłem w tym projektorze, co ciekawe z kim nie rozmawiam kto ma inny projektor czegoś takiego nie zauważył. Ciekawe, czy to technologia Mitsu, czy norma ?

Do góry