Tak o tym pisałem, bez specjalistycznej aparatury i oprogramowania możemy zrobić tylko to co już zrobiliśmy:Czyżbyś miał na myśli ten zestaw: DENON AUDYSSEY KIT Zestaw kalibracyjny - Salony Denon Polska - Skle... ?
Bardziej profesjonalnie i dokładniej niż za pomocą tego sprzętu już się chyba nie da. Fajne tylko trochę drogie, no ale czego nie robi się dla pasji![]()
Dlatego Anthem kosztuje ile kosztuje, a ARC raczej nie dostajemy w gratisieZawsze można jeszcze kupić amplituner Anthem z ich ARC![]()
1. Może i da radę apką w smartfonie o ile podłączysz do niego odpowiedni mikrofon dookólny.Mam pytanie. Czy dało by radę sprawdzić na ile wiarygodne są programy na smatfona do pomiaru db np coś takiego
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamebasic.decibel
Jak ktoś ma mic czy w wolnej chwili mógłby zrobić pomiar nim i telefonem.
Czy takie tanie coś też zadziała do pomiaru
Liqoo Cyfrowy Miernik Dźwięku LCD 30 - 130 dB (6185602467) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Dokładnie, trzeba tak ustawić natężenie dźwięku dla każdego głośnika, żeby na mierniku było 75dBPs. Na czym ta kalibracja dokladnie polega?
Mierzycie miernikiem ile dB jest w miejscu odsluchu z kazdego glosnika i tak podbijacie dB na kazdy glosnik aby glosnosc byla taka sama?
Zgadzam się w pełni, sami możemy zdecydować kiedy zaciągnąć hamulec. Jednych zadowoli wersja podstawowa, a inni będą ciągle czegoś się doszukiwać i dopieszczać dążyć do osiągnięcia tzw. doskonałościTak o tym pisałem, bez specjalistycznej aparatury i oprogramowania możemy zrobić tylko to co już zrobiliśmy:
- kalibracja z amplitunera i podstawowego mikrofonu
- zakup decylomierza i poprawki po kalibracji.
Chcąc iść jeszcze dalej pozostaje kalibracja audyssey pro która jest niestety kosztowna.
Tak samo możemy mówić o poprawie obrazu:
- nastawy fabryczne
- poprawki na nasze oko
- profesjonalna kalibracja za pomocą aparatury kontrlono - pomiarowej.
I teraz to już sprawa indiwidualna na którym etapie się zostanie..
Ktoś pytał o podstawowy i dobry miernik.. :
SONOMETR DECYBELOMIERZ MIERNIK DŹWIĘKU BE824 (651160926- Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Może zrobicie w klubie Denona zrzutkę to koszt będzie mniej drastyczny![]()
Dlatego Anthem kosztuje ile kosztuje, a ARC raczej nie dostajemy w gratisie
1. Może i da radę apką w smartfonie o ile podłączysz do niego odpowiedni mikrofon dookólny.
2. Miernik który podałeś jest zbyt prosty i ma tylko tryb szybki (czyli niedokładny)
Dokładnie, trzeba tak ustawić natężenie dźwięku dla każdego głośnika, żeby na mierniku było 75dB
Zgadzam się w pełni, sami możemy zdecydować kiedy zaciągnąć hamulec. Jednych zadowoli wersja podstawowa, a inni będą ciągle czegoś się doszukiwać i dopieszczać dążyć do osiągnięcia tzw. doskonałości
Może zrobicie w klubie Denona zrzutkę to koszt będzie mniej drastyczny
Miernik który Kolega podał w linku to dokładnie ten który posiadam.
ps. Nurtuje mnie jeszcze możliwość podłączenia tego miernika do ampli, i mam pytanie czy kolega Bipo orientuje się czy można za pomocą kabelka mini jack takie połączenie wykonać z gniazda AC lub DC i czy nie zakopci się z ampli po takiej operacji?
ps2. Czy kolega Bipo zna może jakić dobry mikrofon którym można zastąpić ten oryginalny? Bo jak patrzę w sieci to wszystkie są typu XLR-XLR, XLR-USB lub USB-USB.
Ciekawa puszeczka
Procek tylko i5 no I ja jednak jestem zwolennikiem Raidow.
Ten dysk to Evo 850?
No I plyta glowna sie swietnie prezentuje z tym chlodzeniem. Ostatnio jak kupilem tradycyjne chlodzenie to mi sie nie miesci w obidowie I musialem kombinowac.
Na skompletowanie takiej skrzynki trzeba przeznaczyć budżet w przedziale 8~10 tyś zł. Wiadomo, że jest to trochę bolesny wydatek, jednak na ok 6 lat komfortowej zabawy wystarczy i gdy przemnożymy koszt przez lata eksploatacji to już tak źle to nie wygląda.Ile takie cudo Cię kosztowało, wygląda jak klocek firmy która robi sprzęt![]()
No oby przyniósł też dużo fajnych zabawekBo rok się już kończy to i zamknięty, nie ma co się cieszyć bo zaraz nowy.![]()
Te złącza to na antenę WiFi. W sumie to spodziewałem się takiego pytania, bo rzeczywiście pierwsza myśl to wejście na kabel satelitarny.Widzę tam dwa złącza na kabel koncentryczny, posiadasz w tym tuner TV satelitarnej?