Po weekendzie mogę już powiedzieć parę rzeczy o Arcamie w porównaniu do Onkyo.
Jeśli chodzi o brzmienie Arcama to jest to bez wątpienia jego wielki atut. Bezpośrednio wpiętą mam tylko kolumnę centralną, a resztę po pre out, mimo tego nie słyszę różnicy między C a L/R. Sekcja przedwzmacniacza jest bardzo dobra, subwoofery musiałem nawet o 10dB przyciszyć.
Dźwięk ogólnie jest bardzo naturalny i przyjemny w odbiorze, a wokale nie są już wycofane tak jak w Onkyo, czego mi brakowało. Kolejna rzecz to efekty przestrzenne - w końcu mam uczucie że dźwięk mnie owiewa ze wszystkich stron. Ten ampli tchnął sporo życia w dźwięk co mnie bardzo cieszy, bo do takiego grania w kinie dążyłem. Sufit też wyraźnie zaznacza swoją obecność. Wszystko oczywiście jest idealnie ze sobą zszyte zarówno jeśli chodzi o natężenie dźwięku jak i barwę. Przejścia między kanałami są gładkie i nie słychać żadnej różnicy, na punkcie czego byłem zawsze wyczulony.
Doskonałe brzmienie to po części również zasługa dobrego systemu kalibracji jakim jest Dirac. W brew pozorom jest bardzo łatwy w obsłudze. Oczywiście przed przystąpieniem do zabawy skorzystałem cennych porad doświadczonych wyjadaczy.
Zacząłem od wyznaczenia wspólnego przebiegu częstotliwość dla wszystkich głośników łącznie z subwooferami. Wspólna część obejmuje zakres pomiędzy 80 a 16kHz(120hz suby). Poza tym przedziałem zbocze dla poszczególnych grup zostało dopasowane do ich "naturalnego". Zabieg ten daje nam w pełni spójny dźwięk dla wszystkich głośników z subem łącznie.
Oto wykres dla wszystkich kolumn przed(biały) i po(zielony) optymalizacji:
Po wyznaczeniu wspólnego przebiegu charakterystyki, podzieliłem kolumny na gruby tych samych pod kątem możliwości głośników aby właściwie zoptymalizować im skraje pasma.
Wykresy przed i po dla poszczególnych grup:
L+C+R:
Sur + sur barck:
H1:
H2:
Subwoofery:
Z wyglądy ampli na żywo wygląda o wiele ładniej niż na fotkach i na tym byłby koniec jego atutów
Funkcjonalność tego klocka jest wręcz przedpotopowa z menu jak w sprzętach sprzed 10 lat, ustawień mało nad czym ubolewam, bo cierpi na tym „customizacja” i pod tym względem biją go wszystkie inne klocki popularnych marek. Ogólnie wszystko poza dźwiękiem i kalibracją oceniam w tym klocku na duży minus. Szczerze to nie opłaca się kupować tego ampli jako nówki nawet z rabatem, ale używka w dobrej cenie jest jak najbardziej godna polecenia. Być może poprzedni właściciel szybko się go pozbył ze wzglądu na jego nieprzystępność w obsłudze
Dzięki Dirac'owi mogłem wrócić do wcześniejszego ustawienia:
Crossover w Arcamie jest jeden dla 7 kanałów podstawowych i jeden dla top'ów, oba ustawione mam na 80hz, ustawienia LFE nie ma w ogóle, ale ustawiłem sobie w DSP subów na 120hz.