To mnie trochę zdziwiło, wydaje mi się, że przy stereo sub więcej szkody zrobi niż da pożytku.Dla mnie ten REL w stereo to i tak trochę fanaberia,
U mnie prawie nic nie robi i jak go odetnę na 40hz tam gdzie kolumny się kończą to w ogóle nie ma różnicy "z" jak i "bez" dopiero jak odkręcę go na 60 to lekko coś tam słychać przy jego vol odkręconym na max. Też jestem zdania, że zamiast dokładać suba do stereo lepiej w lepsze kolumny zainwestować.To mnie trochę zdziwiło, wydaje mi się, że przy stereo sub więcej szkody zrobi niż da pożytku.
Nowy kabelek nabyty jako używka:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jest to topowy kabel zasilający model Orpheus nieistniejącej już firma Audionova. Zastąpił kabel Viablue 3x6mm, który jak się okazało odchudzał brzmienie całego systemu, dlatego pozostałe 2 też wywaliłem i nie polecam tych kabli. Już lepiej kupić Suprę do DIY, która ogólnie nic nie daje poza ekranowaniem ale też nic nie psuje(ja przynajmniej nie odnotowałem jakiegoś większego wpływu nabrzmienie, a w niuanse się nie wsłuchiwałem).
Orpheus okazał się bardzo ciemnym kablem, dźwięk z neutralnego zmienił się na ocieplony z bardzo dobrym wypełnieniem i spotęgowaniem basu. Góra została wręcz osłodzona bez ubytków na przestrzenności i detaliczności. W realu wygląda trochę przerażająco bo ma grubość wtyczki, ale za te pieniądze warto było bo nieźle doładował brzmienie, także polecam.
Ja u siebie mam velo na Direct i w ampli 120hz ale zrobiłem taki myk, że fronty dałem na large tj.pełne pasmo oraz centrala i tyły na 60hz. Sufit pozostał nietkniety tj.80hz.
Co się okazało jak dałem u siebie wszystkie kolumny na slall i 80hz, mialem typowa lokalizację suba. Wszystkie efekty szły od suba tak jakby z głośnika. Po włączeniu frontów na large i obniżeniu reszty kolumn na 60hz okazało się że bas wyrównał się i nie ma efektu kierunkowe go. Fronty u mnie schodzą nisko wskutek czego zazebily się co nieco z subem wskutek czego mamy efekt wypełnienia basem pomieszczenia. U mnie sub powinien stać pod stołem w 1/3 długości pokoju z boku, w tym miejscu znika problem kierunkoego basu i lokalizacji suba. Niestety za każdym razem go przestawiać mija się z celem, dlatego wskazany by był drugi wypełniający prawa stronę. Może kiedyś się pojawi jak zielone coś zwiednie. ..
Tak więc akustyka pomieszczenia i lokalizacja suba to jeden z najczęstszych problemów w kinie domowym..![]()
Lolek a na ile masz vol na velodyne w trakcie odsluchu przy odcięciu na Direct bo ja mam na vol.7. A drunk przy odcięciu 40hz ma vol na 48. U mnie przy vol 17 to salon się trzęsie...![]()