A , mówiłem bierz biały ekran do jaskini.
I podejzewam ze to najlepsze wyjscie.
Taki Adeo White za 1700zl i nic wiecej nie potrzeba - do jaskini.
Ale pocieszam sie tym ze i tak Bipo zaplacil pewnie z 2 razy tyle co ja za swoj MS hehee... xD
A , mówiłem bierz biały ekran do jaskini.
lolo2, mam pytanko w kwestii poddasza, bo zaczyna mi chodzić po głowie budowa domu.
Ile tam masz metrów albo podeślij link do projektu domu.
Czy domownicy na dole nie narzekają gdy trwa seans na górze?
Jeśli coś morzesz dodać w kwestii adaptacji poddasza pod kino, to możesz siė śmiało rozpisać. Nie musisz od razu. Z góry dzięki.
DrWredman
Jeżeli chcesz fajny duży pokoik pod salkę to unikaj projektów z dachem kopertowym. Ja popełniłem ten błąd i plan mojej salki na poddaszu umarł na etapie budowy konstrukcji dachu![]()
Dobra i tania opcja to zrobienie salki w miejsce garażu na dwa samochody, a sam garaż doprojektować lub zrobić obok domu, niekoniecznie murowany i bez fundamentu, żeby podatku nie płacić.
Sypialnie w większości są u góry i nie są projektowane nad garażem przez to będzie ciszej niż na poddaszu. Do tego zawsze można taki "garaż" wyciszyć.
Inna sprawa to projekt indywidualny, ale tu już trzeba mieć zaufanego człowieka, albo się na tym znać. Sam przeszedłem pośrednio 2 domy i mniej więcej wiem czego oczekiwać w swoim. Napewno będzie to kwadraciak. Nie zgadzam się jednak, że jest brzydki, kwestia gustu i pomysłu. Poniżej znaleziony na szybko przykład o czym mówię w kwestii sali kinowej. Garaż przesuwany o kolejne 6 metrów lub stawiamy obok, a w miejscu garażu robimy salkę.
@lolo2
Nie jesteś pierwszą i napewno nie ostatnią osobą, która żałuję wybudowanego domu. Znajomy budował duży dom, który jest cholernie niepraktyczny przez skosy idącą od samej podłogi. Jego synowie mają szafy w przedpokoju bo po ustawieniu łóżka, biurek bie było miejsca w pokojachDo tego ma garaż na 3 samochody z wielką bramą, a trzyma tam mini siłownie, kartony po TV, czy robi pranie. Samochody stoją pod wiatą. Też mówił, że dom podobał mu się na zdjęciu, ale mieszkanie w nim to porażka. Pomijam już piec węglowy obok salonu w "kotłowni", który przeniósł poza dom do specjalnie dobudowanego pomieszczenia czy robienie podłogówki i grzejników razem. Kompletna budowlana rzeźnia za worek siana (pozdro buba).
Lolo wybudujesz drugi dom to będzie lepszy, na tyle, że w tym trzecim już będziesz w pełni zadowolony
]
Indywidualny projekt nic nie da jak "nie wiesz co chcesz". Lepiej poszukac jakis projekt, ktory sie spodoba i poprostu go zmienic.
Te zdjecia co wrzuciles to faktycznie fajne domki i nawet myslalem o tego typu, ale u mnie nie dostaniesz pozwolenia na takiego bo katy dachow xD Ale suma sumaru kwadraciak najlepszy bo wykozystujesz cala powierzchnie
Jedynie czego moge sie czepic to straszna uwaga ze zewnetrznyni schodami i tarasami na pietrze. Wystrzegac sie tego jak ognia bo zawsze bedzie cieklo. A jak budowac schody to zrobic je osobna budowla ktora nie dotyka sciany domu, jakas tam delikatna przerwe zrobic aby wilgoc nie przechodzila.
No ja juz raczej nie bede sie budowalBynajmniej mam taka nadzieje.
U mnie nie ma miejscowego planu zagospodarowania terenu i mogę sobie góralska chatę postawić nawetNajwiększym gów..m w naszym kraju są Plany Zagospodarowania, które nakazują Ci budować dom stricte wg nich. Ja chciałem budować chatę parterową z płaskim dachem i wyszła z tego lipa bo u mnie kąt nachylenia dachu min. 30...
LOLO, cóż mi ten Denon przypomina. Bingo!! Chyba to.![]()