Problem z obrazem XH9505

kola01

Well-known member
Bez reklam
Zakupiłem ten model u Kikiego, niestety też jestem bardzo zawiedziony ostrością w Sony. Ostrość jest gorsza niż w trzy razy tańszych telewizorach, testowałem wczoraj u znajomego LG 55SM8200 i tam w ustawieniach suwaków na domyślne ostrość jest świetna, kolory też ma o niebo lepsze od Xh9505, wiadomo jak to IPS kolorki bajka, Soniacz bije go jedynie czernią.
W Kalibracji Kikiego ostrość ustawiona jest na 0, musimy przestawić na 50, która jest wartością domyślna. Wyżej nie ustawiamy, ponieważ pojawi się problem z płynnością.
Najlepsza ostrość jest w trybie kinowym. Więc tam zrobiłem sobie kalibrację pod materiały 4K. Ustawiamy Tworzenie realizmu na 30, tylko dzięki tej opcji da się jakoś ten tvik uratować. Łagodna gradacje ustawiamy na małą lub wyłączona, włączona poprawia płynność, lecz powoduje lekkie rozmycie.
Wydaje mi, że to przez tą cholerna powłokę X-wide angle powoduje to irytujące rozmycie.
I tak musimy mieć w TV dwie kalibrację jedną do HDR A druga do SDR.
W trybie SDR nie miałem za bardzo czasu aby go dokładnie wyregulować.
Jeśli macie jakieś pytania to śmiało pytać.
Tutaj macie filmik z porównania Samsunga do Sony, Proszę się przyjrzeć dokładnie jaki obraz jest rozmazany na Sony.
https://youtu.be/2DaZE_VGytQ
...
https://youtu.be/SW3CeXWI660

Moim zdaniem w podlinkowanym przez Ciebie filmie, SONY ma większą ostrość i to zdecydowanie. Na czym ty to oglądasz, że u Ciebie jest na odwrót? Mam 49XH9505 i nie mam najmniejszych zastrzeżeń do ostrości.

Mi nie chodzi o ostrość obrazu w ruchu. Tylko o ostrość i szczegóły. Przypatrz się na twarze jak są minimalnie rozmazane jakby, albo krawędzie obiektów, nie są takie wyraźne.

Axi25

New member
Spotkał się ktoś z sytuacja kiedy odtwarzając film w formacie dolby vision ekran się nie wygasza całkowicie? Chodzi mi o momenty gdzie cała scena jest czarna a ekran mimo wszystko swieci tak jak w ips. W materiałach bez DV nie zauważyłem czegoś takiego. Rozczarowujące jest również rozjaśnienie pasków filmowych, od telewizora w tej klasie oczekiwałem więcej szczerze mówiąc.

Ale z czego masz sygnał ?
Gram tylko z plików. Wystarczy sobie porównać dany film na monitorze, czy smartfonie i widać, że przez tą powłokę X-wide jest lekko rozmyty obraz, gdzie normalnie szczegóły powinny być ostrzejsze i bardziej zarysowane, to widać nie ważne czy materiał 4k czy 1080.

pawel_krakow

New member
Wiem, że to nie Oled ale dlaczego na normalnych materiałach potrafi się wygasić do pełnego czarnego a w Dolby Vision swieci jak ips? Byłem przygotowany na to, ze wrażenia po ciemku nie będą tak dobre jak na oledzie :)
Ten telewizor wymaga ustawienia lokalnego wygaszania, kontrastu, etc. na max przy każdym źródle sygnału oddzielnie. Czyli dla sygnału DV, kablówki, YouTube trzeba przeprowadzić cała konfiguracje tak samo bo nie zapisuje się ona na stałe dla każdego rodzaju sygnału. Mam ten model 65 cali i wyglada czerń rewelacyjnie po ustawieniu parametrów przy każdym rodzaju sygnału.

SLAV7

New member
Bez reklam
Potwierdzam w całosci. Do każdego rodzaju sygnału i każdego wejścia trzeba dobrać paramatry obrazu indywidualnie, pod swoje preferencje. Mam model 49 cali i gra świetnie. Czerń o kontrast tez są ok. Oczywioście to nie OLED ale ma za to wyższą jasność i brak rysyka wypaleń. Dla mnie to jedna z najlepszych TV 2020. Ekspercvi piszą to samo.

Axi25

New member
Ten telewizor wymaga ustawienia lokalnego wygaszania, kontrastu, etc. na max przy każdym źródle sygnału oddzielnie. Czyli dla sygnału DV, kablówki, YouTube trzeba przeprowadzić cała konfiguracje tak samo bo nie zapisuje się ona na stałe dla każdego rodzaju sygnału. Mam ten model 65 cali i wyglada czerń rewelacyjnie po ustawieniu parametrów przy każdym rodzaju sygnału.

Czy mógłbyś mi nakreślić co powinienem włączyć itp? Bo już sam nie mam pojęcia czy to z matrycą jest jakiś problem w moim egzemplarzu czy faktycznie od konfiguracji to zależy.

kola01

Well-known member
Bez reklam
W trybie Dolby Vision (czy ogólnie HDR) na fabrycznych ustawieniach masz podświetlenie matrycy ustawione na maxa a podświetlenie w tym modelu jest masakrycznie wysokie. Dużo wyższe niż w 90% innych telewizorów. Stąd też masz poczucie, że w ciemnych scenach z HDR, czerń nieco świeci (widać to chyba tylko pod kątem), coś jak w IPS. W zamian za to TV jest gotowy porazić wręcz masakryczną jasnością kiedy trzeba (i kiedy nie trzeba). Osobiście uważam, że o ile w dzień HDR nawet robi wrażenie, tak do nocnych seansów się kompletnie nie nadaje (oślepianie, pieczenie oczu, utrata kontrastu poza strefą światła, zmiana balansu kolorów, utrata ostrości ...). Ponadto, w każdym trybie HDR, połowa ustawień obrazu jest zablokowana oraz nie działa czujnik jasności otoczenia, co jest kompletnie idiotyczne, bo uważam, że właśnie w tym trybie byłby najbardziej potrzebny.
Pisałem nawet do suportu SONY z pytaniem jak wyłączyć DV i dostałem info, że tryb HDR się załącza z automatu i wbrew woli użytkownika i że nie da się go wyłączyć, co mnie mocno zszokowało.

W normalnym trybie SDR, podświetlenie jest dużo niższe i efekt świecenia czerni nie wstępuje. Działa też czujnik jasności otoczenia i wszystkie dostępne ustawienia obrazu.

Ogólnie mogę Ci doradzić jak koledzy wyżej - pobaw się ustawieniami obrazu. Ja nie znalazłem wprost regulacji podświetlenia matrycy (a mam taką opcję w moim 11-letnim drugim TV SONY) ale częściowy efekt możesz uzyskać przy pomocy innych ustawień, teraz już nie pamiętam ich nazw, jak ktoś kojarzy to niech napisze.

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
W trybie Dolby Vision (czy ogólnie HDR) na fabrycznych ustawieniach masz podświetlenie matrycy ustawione na maxa a podświetlenie w tym modelu jest masakrycznie wysokie. Dużo wyższe niż w 90% innych telewizorów. Stąd też masz poczucie, że w ciemnych scenach z HDR, czerń nieco świeci (widać to chyba tylko pod kątem), coś jak w IPS. W zamian za to TV jest gotowy porazić wręcz masakryczną jasnością kiedy trzeba (i kiedy nie trzeba). Osobiście uważam, że o ile w dzień HDR nawet robi wrażenie, tak do nocnych seansów się kompletnie nie nadaje (oślepianie, pieczenie oczu, utrata kontrastu poza strefą światła, zmiana balansu kolorów, utrata ostrości ...). Ponadto, w każdym trybie HDR, połowa ustawień obrazu jest zablokowana oraz nie działa czujnik jasności otoczenia, co jest kompletnie idiotyczne, bo uważam, że właśnie w tym trybie byłby najbardziej potrzebny.
Pisałem nawet do suportu SONY z pytaniem jak wyłączyć DV i dostałem info, że tryb HDR się załącza z automatu i wbrew woli użytkownika i że nie da się go wyłączyć, co mnie mocno zszokowało.

W normalnym trybie SDR, podświetlenie jest dużo niższe i efekt świecenia czerni nie wstępuje. Działa też czujnik jasności otoczenia i wszystkie dostępne ustawienia obrazu.

Ogólnie mogę Ci doradzić jak koledzy wyżej - pobaw się ustawieniami obrazu. Ja nie znalazłem wprost regulacji podświetlenia matrycy (a mam taką opcję w moim 11-letnim drugim TV SONY) ale częściowy efekt możesz uzyskać przy pomocy innych ustawień, teraz już nie pamiętam ich nazw, jak ktoś kojarzy to niech napisze.

Z tego co piszesz to nie ma sensu kupować tego typu tv, skoro całą przewagę nad konkurencja trzeba zniwelować samemu, bo tv wypala oczy a czerń srebrzy.
I jestem zdziwiony tym, że czujnik światła nie działa w hdr.
Swoją drogą zamówiłem tv z DV IQ, czyli czujnik działa właśnie w dv ale też hdr i sdr.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Tak, ten TV jest bardzo jasny. Jest to jego zaleta i zarazem zmora. Nie podoba mi się działanie HDR w nocy (obraz w wielu scenach po prostu jest za jasny) i mam duży żal do SONY, że pozbawił użytkownika tak podstawowej opcji jak możliwość wyłączenia trybu HDR i zablokował działanie czujnika jasności otoczenia w tym trybie (tak samo mocno świeci w dzień jak w nocy). Może już samo odblokowanie czujnika jasności otoczenia w całości rozwiązałoby problem.
Oczywiście właściciele tańszych/gorszych modeli nie będą wiedzieli o co mi chodzi, bo z natury te TV mają duuuuużo ciemniejsze matryce i problem o którym wyżej piszę po prostu nie występuje.

A w Twoim ostatnim SONY XH80 działa czujnik jasności otoczenia w HDR, że piszesz, że jesteś zdziwiony, że czujnik światła nie działa w HDR?

Ostatnia edycja:
Tak, ten TV jest bardzo jasny. Jest to jego zaleta i zarazem zmora. Nie podoba mi się działanie HDR w nocy (obraz w wielu scenach po prostu jest za jasny) i mam duży żal do SONY, że pozbawił użytkownika tak podstawowej opcji jak możliwość wyłączenia trybu HDR i zablokował działanie czujnika jasności otoczenia w tym trybie (tak samo mocno świeci w dzień jak w nocy). Może już samo odblokowanie czujnika jasności otoczenia w całości rozwiązałoby problem.
Oczywiście właściciele tańszych/gorszych modeli nie będą wiedzieli o co mi chodzi, bo z natury te TV mają duuuuużo ciemniejsze matryce i problem o którym wyżej piszę po prostu nie występuje.

A w Twoim ostatnim SONY XH80 działa czujnik jasności otoczenia w HDR, że piszesz, że jesteś zdziwiony, że czujnik światła nie działa w HDR?
Jak ktoś ma ustawienia na domyślnych to jest zbyt jasny, ponieważ gamma jest zbyt niska i większość scen jest rozjaśniona. Rtings:
"Gamma doesn't follow the target all that well, with most scenes appearing brighter than they should."
Ustawienia gammy z Avs są bardzo dobre. Wiadomo trzeba też zjechać suwakami rgb.

Petru23

Banned

Nie oglądałem filmu w hrd, aby Ci odpowiedzieć. Zdziwiony jestem tym, że w tej klasie sprzęcie no i cenie czujnik właśnie nie działa. Moim zdaniem powinien. To jest prawie topowy model sony, bo Xh95 jest raczej pokazem możliwości lcd względem oled. Targetem nie jest Kowalki, który chce dołożyć do napisu na obudowie a ktoś, kto oczekuje max mozliwosco danej technologi. Jak 911 turbo ale jeszcze nie mclaren czy koeing. ;)

Do góry