Problem z dobraniem głośników + amplitunera - system 3.1?

Llama

New member
Witajcie,

Od jakiegoś czasu przymierzam się do złożenia pierwszego w życiu zestawu kina domowego. Pewnie bym to już bardzo zrobił, ale zawsze był problem, bo niestety, pomimo w miarę dużego pokoju, nie mogę pozwolić sobie na system 5.1 z dwoma głośnikami z tyłu. Nie pozwala mi na to rozmieszczenie mebli itd. Ogólnie kwestia bezdyskusyjna.
Dlatego mogę pozwolić sobie tylko na dobór głośników, które będą z przodu. Przez te kilka dni trochę się w to zagłębiłem, ale niestety niczego nie jestem pewien i dlatego proszę o radę.
Mogę ustawić wzmacniacz/amplituner, 2 kolumny podłogowe/podstawkowe, subwoofer oraz głośnik centralny, który będzie na półce pod telewizorem.

Cel kupna jest jeden - filmy oraz ogólnie telewizja na co dzień (mecze, seriale). Muzyka jest mało istotna.

Może od razu napiszę, co wybrałem, a Wy ocenicie, czy to w ogóle ma sens
Amplituner - YAMAHA RX-V379
Kolumny - YAMAHA NS-50
Głośnik centralny - Magnat Needle Super Alu Center (tu wybór jest tylko ten z uwagi na rozmiar - wysokość głośnika centralnego to maks. 10cm)
Ewentualnie subwoofer - Yamaha YST-SW012

Za wszystko wyjdzie 3 tys. zł i to jest absolutne maksimum. Nie chodzi mi o jakąś niesamowitą moc czy najwyższą półkę dźwiękową, chcę po prostu komfortowo oglądać filmy z wysoką jakością (DTS itp.). Jak by wystarczyły same kolumny i głośnik centralny bez subwoofera, to byłoby super.
Proszę więc o opinie, czy to, co wymyśliłem w ogóle ma sens, czy może po prostu nie bawić się w takie coś i kupić soundbar z wyższej półki, np. Yamaha SRT -1000.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Tyle ze to troche nie bardzo ma sens. Kino domowe to dzwiek przestrzenny ktory otacza sluchacza. Ty natomiast chcesz tylko przod. Czyli glowna scena sie tylko liczy i zadnego dzwieku przestrzennwgo nie bedzie. Wiec jaki sens jest kupno amplitunera i centrala ? Jak dla mnie zadna. W dodatku za ta cene bas cie nie bedzie oszalamiac bez suba. A sub to dodatkowy koszt a budzet masz ograniczony.
Jakie jest najlepsze wyjscie ?
Prosta odpowiedz. STEREO....
Dobry wzmacniacz i 2 kolumny frontowe. Bez suba i centrala bo nie ma sensu.
Na wzmacniaczu bas i reszta beda ladnie grac i wyrazisto.
Ewentualnie Amplituner stereo jesli ci na radiu zalezy ale normalny amplituner zeby miec tylko przod kina jest bez sensu i nie bedzie to gralo tak jak jest w idei tej budowy.
Kino domowe dobrej jakosci to o wiele wiekszy wydatek niz dobre stereo. O soundbarze zapomni bo plastik to zawsze plastik. Chyba ze nie masz miejsca na kolumny.
Pozdro

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Snikers89
Kto jak woli, ale ja też wolę sam przód kina tzn. Fronty, central (opcjonalnie sub) niż stereo.

Sam central tyle wnosi (nawet tani jamo) że stereo (denon 1500 i heco1000) tego nie dogoni. Bynajmniej jest tak u mnie, zła akustyka pomieszczenia i komentarze, dialogi nie są dobrze wyeksponowane. Na stereo jak dla mnie wszystko się zlewa. W kółko bierzesz tylko głośniej i głośniej bo nie słychać co mówią a jak zaczną się wybuchy to urwica bierze bo dzieci śpią a na cały dom buczy.

Dlatego zanim sprzedałem ampli to też miałem system 3.1, centrala albo kładłem przed telewizor, albo na parapet :p jak nie był potrzebny heheh żeby nie bawić sie z kablami.

Moim zdaniem 3.1 w filmach, ogólnie w standardowym TV naziemnej będzie lepszym rozwiązaniem.

Llama

New member
Dzięki za odpowiedzi. Wybrałem głośnik centralny, bo wszędzie piszą, że jest bardzo ważny wlasnie przy filmach. No a amplituner to taki sam koszt co wzmacniacz stereo. Ale faktycznie ogolny koszt wychodzi oczywiscie wyzszy niż zestaw stereo. A jakie stefeo byś, Snikersie, polecał?

Czy to prawda, że dzwiek z amplitunera 5.1 + kolumny stereo bedzie gorszy niż z ampli/wzmaka stereo + kolumny stereo?
Jesli chodzi o wzmacniacz/ampli, to przede wszystkim chce, zeby mial optyka albo HDMI, zebym mogl bez problemu podlaczyc do dekodera/telewizora.

Snikers89

New member
Bez reklam
Wiadomo ze z ampli bedzie gorszy dzwiek na frontach ni jezeli ze wzmaka. Dlatego fronty podlacza sie na bi ampinng zwby poprawic dzwiek z frontow lub dokupuje sie osobna kobcowke mocy lub wzmak z funkcja koncowki mocy i laczy sie ja z amplitunerem za pomoca pre outow. Zeby poprawic dzwiek z kolumn frontowych. Ja na twoim miejscu jesli nie planujesz budowac kina wybralbym dobry wzmak lub amplituner stereo wraz z kolumnami frontowymi. Taka jest moja opinia.
Wtedy powiedzmy jak masz budzet 3k zl to polowe lub troche wiecej dajesz za wzmak lub amplituner stereo. A reszte na kolumny.
Najlepsze bylyby z bass refleksem przednim lub tak jak ja posiadam zamkniete obudowy.
Ampli stereo polecam
Onkyo TX-8150 lub Onkyo TX-8130
A co do wzmakow to pozniej cis lukne

Ostatnia edycja:

Llama

New member
Szczerze mówiąc, jeśli mam brać zestaw stereo, to byłoby fajnie, gdybym się zmieścił w w mniej niż 3000zł. Co powiesz o Yamaha A-S201 + JBL Arena 170?
A może lepiej drozszy, polecony przez Ciebie Onkyo TX-8130 + tansze Heco Vita 501?
No chyba że warto dolozyc troche i wtedy faktycznie Onkyo TX-8130 + JBL Arena 170.

Llama

New member
Edit - chyba najbardziej odpowiedni bedzie dla mnie wmacniacz Yamaha A-S301. Wtedy na pewno mogę sobie pozwolić na JBL Arena 170 lub inne podobne cenowo kolumny.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mozesz zagadac do uzytkownika. Kabusta i kupic od niego wzmak denon 720 pma i do tego na alledrogo masz Heco 900 za 2000zl. Dobre kolumny.

Lub jakbys chcial pozadniejszy wzmak to denon 1500ae lub onkyo 9755 i masz stereo jak talala.

Ale do tego musisz dokupic jakis dac bo tv nie podlaczysz do tego, wiec jeszcze koszt 50zl

Jak dla mnie lepiej kupic ampli,bedziesz mial wiecej bajerow wifi, bt, dlna, tv podlaczysz opytkiem, podlaczysz centrala i fronty. Bedziesz bardziej zadowolony. W sumie i tak napisales ze muzy nie sluchasz wiec ampli bedzie lepszy.

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Wrocilem z roboty. Jakby ci sie udalo kupic uzywanego wzmaka Onkyo A-9755 jak ja miesiac temu. To nie ma glosnikow do 15 000 zl ktorych on nie piciagnie. I jakosc zajebista.
Ale Onkyo tx 8130 lub 8150 tez niezle daja choc sa slabsze. Zaraz ci cos poszukam na necie
przyklady
http://allegro.pl/onkto-tx-8130-magnat-supreme-2002-sub-202-i6229099729.html
http://allegro.pl/onkto-tx-8130-heco-victa-501-zestaw-audio-hifi-i6233159995.html
http://allegro.pl/onkyo-tx-8130-8130-jamo-s628-628-2-kolory-raty0-i6001102842.html

Ostatnia edycja:

Llama

New member
Dzieki, Panowie, troche rozjasnilo mi sie w glowie. Jakiegos nie wiadomo ampli o super mocy nie potrzebuje, wiec ten TX-8130 na pewno wystarczy. Ale mam jeszcze pytanie, bo w tym pierwszym linku na Allegro jest jeszcze dodatkowo subwoofer. To mozna go bez kombinowania podlaczyc do amplitunera stereo?

Edit - teraz widze, ze ten Onkyo ma wyjscie na subwoofer, super :) To byloby idealne rozwiazanie w takim razie. Najpierw kupie bez subwoofera, moze mi wystarcza same kolumny. Dzieki :)

Snikers89

New member
Bez reklam
Powinno byc ok. Kup kolumny ktore jak najnizej schodza w dol. Ponizej 40hz bedzie przyzwoicie. Ten Onkyo ma wbuwanego DACa z 32bitowymi przetwornikami cyfrowymi wiec powinienes byc zadowolony. Nie jest to nie wiadomo jak dobry sprzet ale bedziesz zadowolony.
Daj znac jak kupisz i podlaczysz czy dobrze ci doradzilem. Pozdro

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Dzieki, Panowie, troche rozjasnilo mi sie w glowie. Jakiegos nie wiadomo ampli o super mocy nie potrzebuje, wiec ten TX-8130 na pewno wystarczy. Ale mam jeszcze pytanie, bo w tym pierwszym linku na Allegro jest jeszcze dodatkowo subwoofer. To mozna go bez kombinowania podlaczyc do amplitunera stereo?

Edit - teraz widze, ze ten Onkyo ma wyjscie na subwoofer, super :) To byloby idealne rozwiazanie w takim razie. Najpierw kupie bez subwoofera, moze mi wystarcza same kolumny. Dzieki :)
Jak duże pomieszczenie?

Llama

New member
27m2. Jestem raczej zdecydowany na Onkyo TX-8130 i Heco Victa II 701. Ale mam jeszcze pytanie, z góry przepraszam, bo może być ono głupie, ale bedzie to mój pierwszy wzmacniacz/amplituner i naprawdę jestem zielony. Czy na tym zestawie będę mógł bez problemu oglądać filmy z wielokanałowym dźwiękiem DTS (odtwarzane z pendrive'a podłączonego do telewizora lub dekodera)? Chodzi mi o samo wsparcie, nie o wrażenia dzwiekowr itd. :p

Llama

New member
Chodzi mi o to, czy nie bedzie problemów z odtwarzaniem filmow z dzwiekiem DTS na takim amplitunerze stereo. Mam na mysli zwykle DTS, nie DTS-HD its.
Zalozmy ze taki film odtwarzam z USB w telewizorze mającym dekoder DTS, a telewizor jest podłączony kablem optycznym do amplitunera. No i czy w takiej konfiguracji nie bedzie problemow z dzwiekiem, tyle.
Tak jak mowilem, jestem laikiem w tym temacie.

Nie żebym specjalnie chcial odtwarzac filmy DTS, ale jesli takie sa, to nie chce ich specjalnie konwertowac.

Snikers89

New member
Bez reklam
Chodzi mi o to, czy nie bedzie problemów z odtwarzaniem filmow z dzwiekiem DTS na takim amplitunerze stereo. Mam na mysli zwykle DTS, nie DTS-HD its.
Zalozmy ze taki film odtwarzam z USB w telewizorze mającym dekoder DTS, a telewizor jest podłączony kablem optycznym do amplitunera. No i czy w takiej konfiguracji nie bedzie problemow z dzwiekiem, tyle.
Tak jak mowilem, jestem laikiem w tym temacie.

Nie żebym specjalnie chcial odtwarzac filmy DTS, ale jesli takie sa, to nie chce ich specjalnie konwertowac.
Powiedzmy ze masz podlaczony ten klocek z tv za pomoca optyka. Co kolwoek odtworzysz na tv to on wyda dzwiek.

ikar1975

Active member
Bez reklam
Ale ampli stereo!!! Nie posiada dekoderów np.dts chyba ze się mylę :p
W TV przestawisz na pcm i pewnie pójda 2 kanały
Nie lepiej wziąć jednak ampli wielokanałowy i sie nie ograniczac ;-) .Pzdr
Co do Twojego wyboru na tym onkyo nie uzyskasz 3.1 ma wyjście na subwoofer jednak brak dekoderów uniemożliwi odtworzenie poprawnie ścieżki ?.1 właśnie tej jedynki czli LFE dobra Życzę zadowolenia ze sprzętu.

Ostatnia edycja:
Do góry