chrup -->
"Fella - również oglądałem Samsunga 64D8000 i stwierdziłem, że to nie dla mnie z uwagi na delikatnie mówiąc nieczystą biel i duży spadek kontrastu (czerni) w świetle. Nie udało mi się (oraz sprzedawcy, który też próbował...) wycisnąć na nim w miarę satysfakcjonującego obrazu - to prawda, że w jasno oświetlonym sklepie, ale stojące obok plazma Panasonica i ten co "go leje niemiłosiernie" czyli LED 55D8000 wyglądały dużo lepiej. Jak dla mnie oczywiście
"
Może trochę niejasno napisałem, ale dla mnie plazma PS64D8000 wyświetlała zdecydowanie lepszy obraz niż LED 55D8000. Mimo kiepskich warunków po dłuższym oglądaniu Widać byłlo w LEDzie - nierówne podświetlenie (pionowe pasy o różnym stopniu czerni/szarości), kiepskie przejścia kolorystyczne, dodatkowo słabo radził sobie przy wyświetlaniu na czarnym tle małych obiektów jak np. logo samsunga (zdecydowanie przyciemniał to logo). To z grubsza....
Nie bierzcie teraz tego w 100% na serio bo spostrzeżenia są ze sklepu, gdzie nie ma możliwości wiarygodnej oceny, ale.... ... przy sygnale HD w PS64D8000 faktycznie zaniepokoiła mnie jakość białego koloru i coś co mają praktycznie wszystkie TV w technologii plazmowej (włącznie z moim byłym Pioneerem), i jest określane jako Line Bleeding. Filtr w Samsungu rewelacyjne rozprasza/pochłania światło, dużo lepiej niż w LEDzie D8000. Dla mnie poziom czerni jak na bardzo jasno oświetlone pomieszczenie i technologię plazmową - super (tutaj Samsung wykonał dobrą robotę, chociaż może to właśnie to rzutuje na biel). Nie zauważyłem "pływającej czerni" którą zgłaszają niektórzy w Samsungach 2011 (raczej w niższych modelach). Oczywiście w tych warunkach wrażenie czerni lepsze na LEDzie. Takie warunki są najlepsze dla LCD, w domu wszystko się zmienia o 180st.
Kiedyś widziałem w takich warunkach mojego (byłego) Pioneera i też biały nie wyglądał dobrze, a w domu wszystko było ok! W każdym razie na te rzeczy będę zwracał większą uwagę w czasie ostatecznego oglądania przed zakupem ( w odpowiednich warunkach, rzecz jasna

)
Na chwilę obecną Samsung PS64D8000 to numer 1 na mojej liście zakupowej. Obraz rewelacyjny, wielkość oszałamiająca - pięknie!
fish_dvb -->
"Jeszcze raz powtórzę - mi wahania jasności nie przeszkadzają, bo są subtelne i występują naprawdę sporadycznie. Moim zdaniem ten TV ma większe bolączki.
"
Co w takim razie??? 50Hz??
Fella