Witam ponownie. Co do umieszczenia filmów na serwerkach w celu porównania, z góry mówię, że nie ma szans. A składają się na to dwie sprawy, mianowicie: pierwsza - musiałbym skompresować filmy przed wrzuceniem na serwer, po drugie posiadam łącze blueconnect. U mnie jest tak wyjątkowo dennie wolne, że wrzucałbym pliki z tydzień czasu

Ok, a teraz do rzeczy. Od wczoraj "męczę" wypociny dwóch kamer: Sony DCR-DVD 106 oraz Praktica DVC 5.1 HD. Ta pierwsza nagrywa na nośniki DVD 8mm, druga nagrywa w R O Z D Z I E L C Z O Ś C I HD na karty pamięci typu SD.
Na wstępie skrytykuję jakość dźwięku w Praktice. Nie ukrywam, jest po prostu kiepskiej jakości, mikrofon nie potrafi wyłapać szczegółów z otoczenia. Głosy są ciche, jakby przytłumione. Na sprzęcie do odtwarzania ciężko jest określić kanał dźwięku (ani to lewy, ani prawy, jakby wypośrodkowany, coś a'la MONO). W Sony sprawa wygląda zaś zupełnie inaczej. W MENU znajduje się nawet funkcja do ustawiania czułości majka. W obu przypadkach słychać silniejsze podmuchy wiatru. Jest to spowodowane (moim zdaniem) miejscem umiejscowienia mikrofonu w obu modelach. Więc jeżeli chodzi o dźwięk, to wielki PLUS dla SONIACZA

Obraz: w obu modelach kręcony w tych samych warunkach z ręki i na statywie. Miejsce TESTU: piękny, bez mglisty, słoneczny dzień na lotnisku w Bednarach, działka oraz dom (światło sztuczne). W Bednarach, typowo w plenerze Sony również bije Prakticę jakością obrazu. W obu przypadkach jakość nagrywania ustawiona na FULL, tzn w DVC ustawiona na HD, zaś w Sony na HQ. Niestety Praktice zabrakło zooma. Może to zbędny "bajer", ale jak na zlot modelarzy, gdzie potrzeba dużych przybliżeń, to Praktica niestety pozostaje z tyłu. Dla porównania zoom Sony: 40x optyczny, Praktica: 5x optyczny. Jedziemy dalej. Praktica wyraźnie ma problemy z autofocusem. Albo ja mam problemy ze wzrokiem, albo ta kamera rzeczywiście się gubi

Oddalając obiekt w obiektywie Prakticy (tzn zmieniając ogniskową na najniższą) obraz jakby dziwnie "falował". Pierwszy raz się z tym spotkałem. Goniąc kamerą po ruchomym obiekcie, obraz jakby "przeskakuje" Tu nie wiem, co powiedzieć. Albo to wina kamery, albo wina karty. Tu się nie wypowiem w temacie. Film nagrywany na karcie SD EXTREME III. I teraz najlepsze. Kiedy posadziłem Prakticę na statywie, troszkę mina mi zrzędła. Obraz rewelacyjny. Z tego wynika, że kiepsko radzi sobie z ruchem
Na działce filmowałem w trybie MAKRO. Tu też jakość SONY daje się ze znaki. Praktica kiepsko sobie z tym radziła. W domu zaś, przy sztucznym świetle Praktica, muszę przyznać, pokonała SOniacza. Na materiale z DCR-DVD 106 wyraźne duże szumy, które dyskwalifikują w tym teście Soniacza. Praktice niewątpliwie poradziła sobie z tym lepiej.
Podsumowanie: Zdecydowanie więcej plusów (wg mojej oceny, a każdy ma prawo do własnej) przemawia za starą cyfrówkę Sony DCR-DVD 106. Cena używanego sprzętu są takie same, jak nowej Prakticy, więc jeżeli miałbym wybór, wybierałbym tą pierwszą (tzn Soniacza). Praktica urzekłą mnie swoim wspaniałym wyglądem. Porównując image Prakticy z kamerami HD z górnej półki, to muszę powiedzieć, że jednak wybrałbym Prakticę (ale tylko za wygląd)

Kamerka z wyglądu przypadła mi do gustu. Niestety, cena ujawnia nam prawdziwe oblicze tej kamery. Za te pieniądze ciężko mówić o jakości obrazu rodem firmowych kamer Full HD, niestety. Oczywiście porównanie obu kamer, jakie ma miejsce w moim teście jest może nie na miejscu, gdyż mówimy wyraźnie o dwóch innych systemach zapisu danych w postaci dźwięku i obrazu. Może ktoś zrobi jakiś lepszy test, i porówna np z najtańszą kamerą SAMSUNG HD i wtedy test byłby moim zdaniem bardziej wiarygodny.
Pozdrawiam