Ciąg dalszy
Witam ponownie. Minęło kilka dni i mam już bogatszą wiedzę o przedmiocie.
Nie będę się tu rozpisywał na temat parametrów technicznych kamerki bo każdy zainteresowany wie o czym mówimy a jeśli nie to można je znaleźć w internecie.
Kamera jest mała, zgrabna i filmowanie nią nie powinno nastręczać żadnych trudności nawet początkującym. Pewną przeszkodą może być brak polskiego menu ale lista pozostałych języków jest dosyć bogata i każdy znajdzie coś dla siebie. Na starcie domyślny jest język to niemiecki – ja wybrałem angielski.
Moje wrażenia:
Produkt wykonany bardzo estetycznie, sprawia wrażenie solidnego, aczkolwiek delikatnego sprzętu. Uchylno-obrotowy ekran LCD 3", dosyć jasny (niestety bez możliwości regulacji), ułatwia pracę przy słońcu świecącym zza pleców filmującego jak również będzie pomocny przy filmowaniu „nad głowami” i z dołu.Jak większość tego typu sprzętu kamerka przeznaczona jest dla osób praworęcznych. Rozmieszczenie przełączników sterujących pracą kamery mogę śmiało określić jako przemyślane – „start”, „stop” oraz wybór balansu bieli dostępne na tylnej ściance w postaci małego „joysticka” obsługujemy kciukiem, natomiast palcem wskazującym przełącznik „zoom”. Lewa ręka może być pomocna przy minimalizowaniu drgań (podpiera odchylony ekran) lub pomoże nam włączyć lampkę doświetlającą - włącznik na lewej ściance dostępny po odchyleniu ekranu. Wcześniej pisałem już o akumulatorze ale dodam sprostowanie – 40-60 min to czas pracy akumulatorka włożonego bez przygotowania (zaraz po zakupie). Ten sam po naładowaniu umożliwił zapis prawie 90 minut. Jest to czas pracy tylko dla trybu kamera ! Jeśli będziemy używać aparatu z lampą błyskową będzie on na pewno krótszy. Dysponuję plikiem, który mówi wszystko o czasie pracy ale mogę wysłać tylko na priva.
Znajdziecie tam szczegółowy opis zachowania akumulatora w zależności od czasu pracy oraz warunków. Sugeruję jednak aby zabrać ze sobą na jakiś wyjazd jeszcze dwa o zbliżonej pojemności (1700 mAh).
Jak wspomniałem wcześniej kamerka nie posiada stabilizacji obrazu w żadnej postaci (ani cyfrowej ani optycznej). Bardzo przydatny może się tu okazać statyw dla którego przewidziano std. mocowanie w postawie. Brak stabilizacji jest na pewno dużym minusem ale tłumaczy ten fakt niska cena produktu.
Zapis filmów w plikach *.MOV też może sprawić pewne problemy osobom chcącym wykonać np. płytkę DVD. Mało jest programów, które „strawią” ten format w podwyższonej rozdzielczości (1280x720).Dołączony w zestawie z kamerą program „Presto! VideoWorks 6”to prosta aplikacja umożliwiająca łatwą edycję materiału video nawet w takich plikach *.MOV ale zapis już tylko jako AVI, MPEG-1 (VCD), WMV i Real Media.
Jak widać MPEG-2 (DVD) jest niedostępne a użycie go wymaga innej (nie okrojonej) wersji programu.
Do bezpośredniego oglądania na Telewizorze HD lub HD Ready służy wyjście HD (nie HDMI) na tylnej ściance kamery.
Podłączenia dokonamy do gniazd COMPONENT - Y, Pb, Pr w TV za pomocą przewodu znajdującego się w zestawie. Jednocześnie trzeba połączyć wtyczki audio z przewodu TV (również w kpl.) do TV w celu odbioru audio. Obraz uzyskany na TV HD lu HDReady jest całkiem przyzwoity (pamiętajmy że to „tylko” 1280x720).
Teraz troszkę o dostępnych funkcjach. Wybór trybu pracy (kamera/aparat) oraz wejście do ustawień ogólnych (wybór języka menu/formatowanie/dźwięki itp.) odbywa się za pomocą pokrętła na tylnej ściance.
Menu kamery:
Po wybraniu trybu „Kamera” możemy wejść do menu za pomocą przycisku na lewej ściance.
Dostępne opcje to:
-Balans bieli : Auto /Słoneczne niebo / Zachmurzone niebo / Świetlówka / Żarówka
-Rozdzielczość : CIF (352x288 ) 4:3 / D1 (720x480) 4:3/ HD (1280x720) 16:9
-Efekty (kolorystyka) : RGB / Czarno-Białe / Sephia (efekt starego filmu)
-Tryb nocny : WŁ/WYŁ
-Tryb zapisu : Audio/Film
Balans bieli można ponadto ustawiać wspomnianym wcześniej „joystickiem” przed rozpoczęciem filmowania. Ten sam „joystick” służy również do wybrania opcji „MACRO”
oraz do korekcji ekspozycji w zakresie –2,0 EV do +2,0 EV ze skokami co 0,5 EV. Wybór i zmiana wymienionych opcji jest możliwy tylko przed rozpoczęciem lub po zakończeniu filmowania. Dodatkowo wybór trybu „MACRO” wyłącza całkowicie zoom kamery.
Menu aparatu:
Do menu aparatu dostaniemy się analogicznie jak do menu kamery.
Dostępne opcje to:
-Balans bieli j/w.
-Rozdzielczość : 3MP / 5MP / 8MP (interpolowane)
-Efekty j/w.
-Tryb nocny j/w
-Samowyzwalacz : WYŁ/ 5 sek. / 10 sek.
Dla funkcji aparatu jest dostępna lampa błyskowa umieszczona pod obiektywem. Producent podaje zasięg 1-1,5m. Ja robiłem zdjęcia z ok. 2,5m i również były dobrze doświetlone.
Aha – napotkałem pewien problem przy zapisie filmów ale nie wiem czy dotyczy on kamery czy też użytej karty pamięci . Otóż zdarza się czasami, że jeden z plików nie zapisze się właściwie(jakiś błąd) i np. po przejściu na podgląd kamerka podaje że czas tego pliku to np. 465:25:05 !!! (465 godzin ). Może wówczas nastąpić „zawieszenie się” kamery a lekarstwem jest wtedy tylko wyjęcie baterii. Inny niepokojący skutek takiego błędu to możliwa utrata pozostałych plików. Po włożeniu do czytnika karta była widziana jako w części zapełniona ale katalog był pusty. Jeśli ktoś jeszcze zaobserwuje takie objawy to znaczy że mamy do czynienia z wadą. Ja kupię jeszcze jedną kartę i sprawdzę.
Podsumowanie
Zarówno możliwości jak i cena plasują ten produkt w klasie średniej.
Kamera zdecydowanie przeznaczona dla szerokiego grona amatorów, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w filmowaniu i nie mają zbyt dużych wymagań. Użycie jej zamiast leciwego VHS-C czy Hi-8 na pewno ma sens a efekt jest zdecydowanie lepszy. Same gabaryty i waga sprzyjają zabraniu tego sprzętu na wczasy czy wycieczki rodzinne. Braki w postaci „ciemnego” obiektywu czy stabilizacji obrazu na pewno rekompensuje niska cena.
Ze względu na oferowaną rozdzielczość kamerę można określić raczej jako „HDReady”
Moja ocena końcowa to 4 z małym (-).
Pozdrawiam
P.S.
Na priva mogę przesłać adresy do RS . Są tam próbki filmików nagranych tą właśnie kamerką. Niestety waga całości to ok. 370MB w formacie oryginału (1280x720 *.mov) i trzeba „zassać” je wszystkie, ale myślę że udało mi się tam pokazać najważniejsze opcje.
Myślę że po ich obejrzeniu każdy oceni czy ten sprzęt spełnia jego wymagania.