Praca N recordera

ProSiaczek

New member
Jakiś czas temu gdy chciałem nabyć "enkę" dużo się mówiło o głośnej pracy n-recordera.
Czy na dzisiaj już usprawnili jego pracę i stał się cichy, czy jednak dalej jego praca pozostała głośna?

pablo82

New member
ProSiaczek napisał:
Jakiś czas temu gdy chciałem nabyć "enkę" dużo się mówiło o głośnej pracy n-recordera.
Czy na dzisiaj już usprawnili jego pracę i stał się cichy, czy jednak dalej jego praca pozostała głośna?

Nie bierz tego szmelca w żadnym wypadku!!! Ja wziąłem i żałuję; oczywiście nagrywanie, zatrzymywanie czy cofanie telewizji działa bez zarzutu, ale włączający się co chwilę pierdzący wentylator wszystko psuje!
... no chyba, że masz jakąś szklaną szafkę czy coś to wtedy tak

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Posiadam od początku i po podłożeniu gumowych podkładek nie słyszę głośnej (jak niektórzy twierdzą) pracy nrecordera. Teraz jest dodatkowe ; ulepszenie; ponieważ po wyłączeniu recordera dysk po paru minutach przestaje pracowac.

maurycy333

New member
A więc tak mam już 3-go rekordera za każdym razem inna przyczyna wymiany. Każdy z nich buczy jak młockarnia ale z ostatnim sobie w końcu poradziłem. Postawiłem go na 4 kawałkach gąbki ale to niewiele pomaga więc jak się zezłościłem to dziada rozkręciłem i odgiąłem obudowę tak aby nie zerwać plomby (nie jest to trudne). Dysk leży na plastikowym dziadostwie które wibruje więc tam gdzie były luzy poupychałem kawałki filcu (tak aby nie zakłócić obiegu powietrza chłodzącego) a teraz przy upałach pojawił się problem z głośno chodzącym wentylatorem tak więc wymieniłem go na taki wolnoobrotowy który gdzieś tam wygrzebałem w pozostałościach po kompie stacjonarnym. Jak się coś sypnie to zdemontuję usprawnienia i znów wymienię. A tak w ogóle to teraz mam błogą ciszę:twisted:

pablo82

New member
maurycy333 napisał:
dziada rozkręciłem i odgiąłem obudowę tak aby nie zerwać plomby (nie jest to trudne).

Jak to odgiąłeś obudowę??? Dostałeś się do wentylatora nie ruszając plomby? Jak to zrobić?

ProSiaczek

New member
Dzięki wszystkim za info

Czyli widzę, że nic w tej sprawie nie poprawili.

Jednak zdecyduje się na białego bo będzie to stać w sypialni a jednak nie zależy mi na buczeniu i innych dźwiękach w takim miejscu.

W szawce z dżwiczkami szlanymi też nie będzie stać.

szmyk

Member
Z białym też nie jest idealnie. Jeżeli nie znajdziesz serii BSKA, to ma 90 % szans, że będzie piszczał. Ludzie wymieniają po 10 razy bezskutecznie...

peter81

New member
Mam n-recordera od 2 miesięcy i nie wiem o co chodzi z tym piszczeniem. Jest bezgłośny. Może nowe serie są poprawione ?

szmyk

Member
Piszczenie dotyczy tylko białych nBoxów (bez nagrywarki). Serię można sprawdzić przed podpisaniem umowy. Najlepiej podzwonić do wszystkich pobliskich punktów n-ki i spytać się sprzedawcy czy mają serię BSKA. 9 na 10 egzemplarzy z nowej serii BXZB będzie piszczeć. Można próbować wymieniać do skutku.

awujotka

New member
Bez reklam
Ja śpię w odległości ok. 3 m od recordera i czasami w nocy słychać delikatny szum dysku, ale tylko wtedy jak w domu panuje idealna cisza i się specjalnie wsłuchuję...

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Moje doświadczenia są takie, że szum dysku jest pomijalny. Bardziej zauważalny może być szum/buczenie wiatraczka, który zdaje się włącza się po przekroczeniu określonej temperatury. A z wiatraczkami różnie bywa...

Pozdrowienia!

broda1725

New member
Bez reklam
Chyba najlepszym wyjściem to jest przyzwyczaić się. Ja już jestem przyzwyczajony z szumem, czasem zostawiam kompa wł. na noc a mam w nim 4 wiatraki 120mm wentylacyjne, boxowy went od AMD X2 4400, od grafy 9600GT, najcichszy to chyba wentyl od zasilacza Be Quet, więc troche szumu jest i jakoś śpię.

arsenal

Moderator
VIP
robbie napisał:
Czy ktoś wie, jak obecnie przedstawia się sprawa głośności n-recordera?
Pojawił się u dystrybutorów nowy model Recordera. Taki jak w platformie w węgierskiej HelloHD.
Bez wiatraka z tyłu, z gumowymi amortyzatorami na spodzie i cichym dyskiem. Wiatrak jest teraz na spodzie. Tuż nad prockiem i w poziomie. Brak jest więc tego tunelu, który powodował "zawodzenie" Recordera. Możecie więc już próbować wymieniać swoje "niesprawne" na te nowe.;-)

_MarSs_

New member
Super, tylko jakby tu "uniesprawnić" legalnie swój recorder???
Mój miestety wyje niemiłosiernie, choć żonie to nie przeszkadza (podobno to nic w porównaniu do mojego chrapania :)
Próbowałem podkładać mu pod nóżki filc, gumę, gąbkę, ale i tak jest głośny. Najbardziej denerwuje jak w nocy to się wyłacza, to znów włącza, a ja za każdym razem się budzę (tak mi zostało po dziecku, że zbyt reaguję na hałas w nocy).

arsenal

Moderator
VIP
Nic nie musisz robić. Większość punktów dystrybucyjnych wymienia bez pytania. Mówisz, że się zawiesza albo nie ma sygnału. I tyle.

bart144

New member
arsenal napisał:
Pojawił się u dystrybutorów nowy model Recordera. Taki jak w platformie w węgierskiej HelloHD.
Bez wiatraka z tyłu, z gumowymi amortyzatorami na spodzie i cichym dyskiem. Wiatrak jest teraz na spodzie. Tuż nad prockiem i w poziomie. Brak jest więc tego tunelu, który powodował "zawodzenie" Recordera. Możecie więc już próbować wymieniać swoje "niesprawne" na te nowe.;-)

Jak poznać czy dystrybutor ma już ten nowy model nrecordera - po numerach seryjnych, .........????

kingpin

New member
Witam.
Krociutkie pytanie.
Podczas testu jednego z nowych tunerow HD ,testujacy podal przyklad zuzycia pradu po wmontowaniu do niego twardziela i porownal do zuzycia pradu przez N-box recorder.
Prawda to ,ze N-box recorder w trybie "praca" zuzywa ok 40 W a w stand-by 30-35 W ?
O ile zuuzycie podczas pracy wyglada na normalne,o tyle w stand-by normalne by nie bylo.
Ma ktos dane na ten temat ?

Pozdrawiam

Do góry