szczerze napisawszy to nie za bardzo zrozumiałem o jakich pasach piszesz; 3cm? z której strony?kol napisał:- autoformatowanie - jest inaczej niż u innych ustawione, a w każdym razie jego automatyka. Jak pewnie zauważyliście na każdym kanale szerokość czarnych pasów jest inna podczas nadawania programów a inna podczas zwiastunów a jeszcze inna podczas reklam. Zauważyłem, że jeżeli oprogramowanie analizuje sygnał i np. podczas nadawanego filmu np. na tvn7 w ciągu niespełna 1 sek. dostosował obraz, ale już na NG podczas zwiastunów pozostawia ok. 3 cm pasy jak również podobne pasy na Discovery ch. różeniaż 3 cm czarne pasy nie znikają podczas nadawania programu. Wnioski mogą być takie, że automatyka działa i reaguje natychmiast, ale odbywa się to wg. wytycznych zaprogramowanych. W innym tv np. philipsie gdzie każda zmiana szerokości pasów kompensowana była do "0" co często podczas reklam było odrobinę irytujące ponieważ nawet wąski pasek był rozciągany na cały ekran.
Osobiście nie korzystam obecnie z tej funkcji i dla Ciebie zrobiłem krótki test. zauważyłem, wszystko zależy od szerokości pasów czarnych.
u mnie w 32” crt jeśli obraz jest nadawany w formacie 16:9 to jest wyświetlany na całym ekranie bez żadnych pasów; jeśli w formacie 4:3 to z dużymi pasami po bokach, zawsze takimi samymi, nie ma mniejszych - większych pasów; i w zależności od tego jaki jest nadawany format obrazu to tv automatycznie się do niego dopasowuje;
pytałem o formatowanie dlatego że w sklepie rtvagd na programie który nadaje w formacie 16:9 wyświetlane są pasy u góry i na dole ekranu, czego nigdy u siebie doświadczyłem; nie mam nawet takiej możliwości w ustawieniach obrazu aby na programach nadawanych w 16:9 zobaczyć pasy u dołu i u góry ekranu