Witam!
Chciałem opisać swoje wrażenia użytkowania CYFRA+ / N.
Pięć lat byłem użytkownikiem cyfry, od dwóch używałem dekodera PHILIPS PVR HD - wrażenia na początku były bardzo pozytywne, kanały HD (NG, Animal Planet, Eurosport, MTV HD, HBO HD, Canal+ HD) obraz super, pozostałe ok, choć czasem wiadomo zależy od nadawanego materiału.
Jeśli chodzi o tuner cyfry - straszenie długo się włącza, czasem potrafi chwilę "myśleć" zanim coś zadziała. W ostatnim czasie był też problem z przełączaniem kanałów i przewijaniem - po naciśnięciu klawisza na pilocie, tuner dostawał sygnał (dioda na nim migała) ale kanału nie przełączał, lub przełączał po chwili, drugie naciśnięcie skutkowało przeskoczeniem dwóch kanałów, lub czasem po jednym naciśnięciu od razu przeskakiwał o dwa kanały - MASAKRA... Na infolinii powiedzieli aby wymienić tuner - tylko nagrane rzeczy przepadną - moje dziecko nie wyraziło na to zgody

Generalnie sumując byliśmy bardzo zadowoleni z oferty cyfry, pakietu i kanałów dostępnych (choć brakowało mi np BBC Knowledge z powodu TopGear
Już 15 miesięcy temu miałem ochotę aby przejść do N-ki ale żona marudziła że nie będzie Domo i kuchnia.tv a także minimini - to znów dziecko marudziło... Mnie przyciągała ilość kanałów HD i wspomniane BBC, ale cyfra jakoś się wybroniła i dała dobrą ofertę - pakiet kompakt, 5 x HD, wynajem tunera i Canał + w sumie za 46 zł, więc oferta była OK przynajmniej dla mnie. Ale po skończeniu umowy za to samo chcieli już 79 zł więc ich delikatnie wyśmiałem i czekałem na lepszą ofertę jednocześnie porównując N-kę. Niestety (choć może i stety), cyfra niczym logicznym się nie wybroniła, umowę wypowiedziałem i mam miesiąc wypowiedzenia, jednocześnie już jestem użytkownikiem N-ki.
W N-ce wybrałem opcje najtańszą jaką posiadają - standardowo 59 zł miesięcznie, mnie się udało i płacę 48 zł miesięcznie a za aktywację zapłaciłem też 48 zł (tutaj można przeczytać co i jak aby mieć taką ofertę:
www hdtv.com.pl/forum/platformy-cyfrowe/70387-promocja-w-n-48zl-za-13-mies-zamiast-59zl.html)
Tuner N-ki - szybkość działania w porównaniu do cyfry - porsche a maluch

Generalnie użytkowanie tunera cyfry/N-ki bardzo podobne, oczywiście szybkość, przejrzystość o wiele lepsza w N-ce.
Jakość kanałów HD - wydaje mi się iż są na lepszym poziomie niż w cyfrze, (moje indywidualne odczucia) oczywiście instalacja antenowa bez zmian, TV - plazma samsung full HD 50". Fajnie się ogląda polsat, tvn które są na całym ekranie w "powiedzmy HD" ale i tak lepiej niż na cyfrze. Pozostałe kanały - podobnie jak w cyfrze choć z delikatnym plusem na stronę N-ki jeśli chodzi o jakość.
Fajnym plusem N-ki jest iż w informacji wyświetlanej na każdym kanale jest info o audycjach/filmach dostępnych także później a nie tak jak w cyfrze było info tylko o następnym filmie...
Na pewno minusem N-ki jest jedna opcja multiroomu - czyli to co N-ka proponuje, w cyfrze nie było problemu - spliter i ile się chce TV w domu można było obsłużyć...
Minusem też jest to aby włączyć radio trzeba mieć podpięty internet, wybrać dopiero w menu radia i następnie poszukać interesującej stacji. W cyfrze wystarczyło przełączyć na konkretny kanał od 180 i już było radio - kilka kroków szybciej
A także, przynajmniej w moim wypadku dźwięk w radiu N-ki jest o wiele głośniejszy niż na kanałach - trzeba zawsze ściszać po przełączeniu na radio...
Co do oferty programowej N-ki, kanały BBC - naprawdę fajne, żona też już znalazła zastępstwo kuchni.tv i domo i polubiła N-kę szybciej niż myślałem. Dziecko też jest zadowolone bo ma większy wybór kanałów z bajkami - bomerang, polsat jim jam - stały się na tą chwilę number one

Ja się cieszę bo mam w końcu BBC Knowledge i to w HD.
VOD - w cyfrze szybko się aktywuje filmy, w N-ce troszkę dłużej to trwa. Generalnie oferta VOD cyfry i N-ki to kwestia gustu
Reasumując: na tą chwilę IMHO, N-ka bije cyfrę i to poważnie.
Polsatu cyfrowego nie porównywałem, nie mam na ten temat opinii.
Sportem (piłką, żużlem) się nie interesuję więc Canal + sport do mnie nigdy nie przemawiał.
Filmy i tak często wypożyczamy bo czy to Canał, czy HBO, czy inne kanały nie zawsze mają repertuar taki na jaki się ma ochotę. A obejrzeć dobry film na BR też czasem warto
Pozdrawiam
Jedrej