Porównanie
może ja wtrące swoje 3 grosze
jeśli chodzi o polsat to jest fajną tv dla ludzi o małych wymaganiach, po co płacić 60-80 zł za kablówke czy platforme z dużą ofertą jak ktoś mało ogląda, a swojego nowego LCD kupił dlatego, że połowa jego znajomych też ma i nie chce być w tyle (tak często jest i znam to z doświadczenia), klient za 38 zł dostaje średni zestaw gdzie ma bajki, sport, przyrode itp, szkoda, że mają wyłączność na BBC bo nie możemy oglądać w innych platformach Top Gear

oczywiście kanały HD są dość drogie bo 6 zł za kanał, notabene jakiś słaby bo dla mnie eurosport nie jest jakis rewelacyjny, hbo też nie rozpieszcza ostatnio
N jest telewizją która wg mnei narzuca tempo, ma dużo kanałow HD choć też nei do końca to do mnie przemawia, bo jakis MGM HD czy coś podobnego to raczej porażka, mają dużo kanałow ktorych i tak się nie wykorzysta, bo wątpie że dziecko w jednym momencie bedzie latać po 10 kanałach dla dzieci i zastanawiać się co wybrać (co za dużo to nie zdrowo)
fajnie, że mają kanały HD w pakietach, ale chcąć mnie konkretny zestaw czyli każda dziedzina place osobno za film sport bajki przyrode muzyke i costam jeszcze, wychodzi 5 pakietów po 16 zł czyli od reki 80 zł czyli tyle ile w c+ kosztuje np komfortowy + hd, mocną strona (chyba jedyna) jest Liga Mistrzów, zobaczymy co się stanie jak Nfilm dostanie kanały DreamWorks bo z tego co pamietam kupili go przed C+
jeśli chodzi o dekodery Nki to trzeba przyznać, że robią wrażenie, szczególnie nowy turbo, szkoda tylko, że piloty są wielkości poteżnego wibratora albo żelazka ;p
Cyfra + natomiast ma najbardziej dostosowaną oferte pod kontem całej rodziny, jeśli chodzi o bajki to daje wszystko co potrzebne (od minimini dla maluchów po cartona dla starszych dzieci), bardzo duży wybór kanałów filmowych w każdym pakiecie, przyroda bije na głowę konkurencje (mają NatGeo i Planete), ze sportu wiadomo to C+ bo na reszcie właściwie nic ciekawego nie ma. Ogólnie C+ dodaje dużo kanałów ale tylko w tematyce gdzie czegoś brakuje, nie dublują kanałów (po co dodawać bajki skoro i tak tego nei wykorzystamy), celują w to co najważniejsze: film, sport, przyroda.
Jeśli chodzi o kanały HD to mają te najważniejsze i najlepiej nadawane, bo nie widze sensu miec Polsat w HD
dekodery są poprawne do bólu, mile widziana rewolucja w softach

największym plusem jest możliwość posiadania splitera i kilku dekoderów z jednego abonamentu w domu
podsumowując:
Polsta - tv dla ludzi o małych wymaganiach
N - dla ludzi lubiących nowości
C+ - ugruntowana pozycja dla ludzi lubiących mieć pełen wybór tego co chcą oglądać
zaznaczam, że to jest moja osobista opinia po paru latach pracy w branży, nie brałem pod uwagę promocji tylko sam stan platform
pozdro