porównanie platform cyfrowych

Która platforma cyfrowa jest "najlepsza"

• Total voters
    0

Ulkaher

New member
Witam,
od 12 miesięcy jestem posiadaczem Nki bo wtedy wydawało mi się, że to najlepsza opcja.
Po tym roku sprawa wygląda następująco: będę przechodził na Polsat.
Nka zachwala się największą ilością programów HD? Fakt.. pozwólcie, że je wymienię wraz z krótkim komentarzem:
TVPHD - czasami coś ciekawego się trafi
TVNHD - to TVN
MGMHD - w ciągu roku zdarzyło mi się tylko raz odpalić ten kanał(!)
DiscoveryHD - bez komentarza, lubię Discovery ;]
AnimalHD - coś o zwierzętach? parę razy widziałem
National Geo - patrz MGM
nSportHD i EuroSportHD - nSportHD czasami coś obejrzałem i naprawdę jakość wypas ale po tym jak musiałem zrezygnować z Pakietu Sport na nic mi te 2 HD ;p
NSeriale, NFilm, HBO, Filmbox - albo non stop powtórki (HBO - przez cały tydzień potrafią powtórzyć ze 110 razy jeden film ;p) albo Filmy, które widziałem na kompie

Teraz przejdę do opisu Pakietów:
obecnie za wszystkie pakiety w Nce przez chyba cały okres umowy płacimy 48pln, pytanie tylko czy naprawdę oglądamy wszystkie kanały?

Pakiet informacyjny:
TVP, TVP2, TVN i czasami TVN7 - w reszcie kanałów nawet nie wiem co leci

Pakiet Hity Filmowe:
Sci-Fi, AXN i według mnie perełka ComedyCentral - reszta to porażka (czyt. powtórki)

Pakiet Kultura Nauka Świat
Discovery Rulez - szkoda tylko, że tak rzadko coś nowego puszczą, bo większość programów widziałem :(

Pakiet Sport i Motoryzacja
Chciałem zostawić sobie ten pakiet ale kobita zabroniła ;p ogólnie bez zastrzeżeń

Pakiet Dzieci
Dzieci nie mam, a jak już chciałem obejrzeć baje z dzieciństwa (na przykład Dexter) to się zawiodłem bo obecne bajki to jakieś dno dla półmózgów

Pakiet Style Moda Muzyka
Bez zastrzeżeń
======================================================
Nie będę się rozwodził na temat jakości sygnału bo ani C+ ani Cyfrowego Polsatu nie miałem okazji dłużej oglądać.

Wybieram Polsat. Bo za niecałe 40zł mam wsio w 1 Pakiecie i lubie sobie wieczorem zasiąść przed TV i obejrzeć jakiegoś filmowego "klasyka" niż W11, choć w Polsacie będę miał ten wybór...
Będzie mi tylko brakowało ComedyCentral :(

A na koniec pytanie ode mnie:
Czy różnica w jakości sygnału Nki i Polsatu jest naprawdę tak olbrzymia czy też oko laika nawet nie zauważy różnicy?

Pozdrawiam,
Ulkaher

mat74

Well-known member
Bez reklam
nie mam zamiaru z toba polemizowac bo to twoj wybor i wedlug ciebie dla ciebie najlepszy, szanuje swiadomie podjeta decyzje.
mam tylko jedno pytanie- jesli nie mozesz dla siebie znalesc zadnych ciekawych "klasykow" na : hbo hd, mgmhd, n-film hd, (w ofercie picturbox faktycznie ciezko jest cos znalesc, aczkolwiek niektore z n-seriali ogladam z przyjemnoscia , chocby dr.housa :D) to co spodziewasz sie znalesc w polsacie?
to ,ze nie W-11 -ktore jest juz naprawde zdecydowanie zbyt dlugo meczane i gdyby zniknelo wraz ze swoim klonem "detektywi" to nikt by pewnie nie rozpaczal - to wiadomo....:D
tylko czym ma ci zrekompensowac utrate wszystkich tamtych kanalow i opcji ?!

ps.jesli rozchodzi sie o kwoty miesiecznych abonamentow-mozesz nie odpisywac

Ulkaher

New member
mam tylko jedno pytanie- jesli nie mozesz dla siebie znalesc zadnych ciekawych "klasykow" na : hbo hd, mgmhd, n-film hd, (w ofercie picturbox faktycznie ciezko jest cos znalesc, aczkolwiek niektore z n-seriali ogladam z przyjemnoscia , chocby dr.housa :grin:) to co spodziewasz sie znalesc w polsacie?

Powiem tak - pomysł z n-serialami, HBO czy n-filmami nie jest zły tylko, że ja filmowe nowości tudzież interesujące mnie seriale oglądam gdzie indziej i po prostu mi nie zależy na tych kanałach. Z oglądaniem "klasyków" chodziło mi o to,że jak zasiadam o 20.00 przed tv to w Polsacie przeważnie poleci jakiś film a w TVN'ie W11, Detektywi, później Szymon Majewski i dopiero coś koło 23 jakiś film puszczą. Nie mówię - Majewskiego oglądam ale nie mam wyboru ;p (Tak jak ktoś to już wcześniej zauważył Polsat daje jakieś stare bo stare ale filmy a TVN programy rozrywkowe a dopiero później filmy)
Rozumiem, że alternatywą są właśnie kanały filmowe... w innym Pakiecie...
Choć teraz z tą nową promocją w Nce nie ma tragedii, ale ile razy można oglądać te same filmy?

Bardziej do mnie przemawia oferta CP bo nie muszę, tak jak to wygląda w Nce, brać wszystkich pakietów żeby oglądać to co chce.

gorylla

New member
Bez reklam
Ulkaher napisał:
Bardziej do mnie przemawia oferta CP bo nie muszę, tak jak to wygląda w Nce, brać wszystkich pakietów żeby oglądać to co chce.

IMHO trafiłeś w same sedno. Mam identyczne zdanie. Nie trzeba miliona kanałów, za które trzeba jeszcze słono płacić, skoro ogląda się głównie kilka- góra kilkanaście ulubionych. Pozdr.

krisder

New member
Bez reklam
Jeżeli tak jak twierdzisz większość filmów obejrzałeś już na kompie i nie miałeś problemu z jakością odbioru, to jakość z Polsatu Cię zadowoli.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ulkaher napisał:
Z oglądaniem "klasyków" chodziło mi o to,że jak zasiadam o 20.00 przed tv to w Polsacie przeważnie poleci jakiś film

Rozumiem, że alternatywą są właśnie kanały filmowe... w innym Pakiecie...
Choć teraz z tą nową promocją w Nce nie ma tragedii, ale ile razy można oglądać te same filmy?

przeciez nie musisz nawet brac platformy CP zeby ogladac Polsat !!!

co do godzin nadawania- no wlasnie po to mam recorder....

szczerze mowiac wedlug mnie jest jedna podstawowa przyczyna - 40zl a 100 zl , reszta to "dopasowywanie teorii".
naprawde nie "przemawia" do mnie argument "wole CP ,bo o 20 w polsacie sa filmy , a n-ce szymon majewski" .
powtarzam szanuje decyzje podjete swiadomie i wedlug wlasnych potrzeb , ale takie proby jej umotywowania .....

Ostatnia edycja:

Ulkaher

New member
przeciez nie musisz nawet brac platformy CP zeby ogladac Polsat !!!
fakt nie muszę ale to nie o sam Polsat mi chodzi (głupie porównanie z tymi programami po 20 ;))

mat74

chodzi mi (pomijając kwestie polsatu/tvnu) najbardziej o to, że nie chce mieć 10 kanałów discovery, 15 kanałów z bajkami, 20 kanałów filmowych. Chce mieć te które naprawdę będę oglądał i to w jednym pakiecie i to właśnie oferuje mi CP. W Nce żeby oglądać Discovery channel muszę wziąć cały Pakiet, żeby obejrzeć Sport muszę wziąć cały Pakiet itd.
I o to mi chodzi. CP ma w 1 pakiecie i Discovery i jakieś kanały filmowe i sport i jakieś bajki chyba nawet czyli to co w Nce jest porozdzielane na konkretne pakiety..

Według mnie Nke ratuje obecna promocja (48zł miesięcznie za oglądanie wszystkich pakietów), ale promocja się kiedyś skończy...

mat74

Well-known member
Bez reklam
no to jestem w stanie zrozumiec- nie odpowiada ci rozlozenie kanalow w pakietach.
jednak jesli sie nie myle (interesowalem sie jedynie opcja full) oplata "promocyjna" jest przez caly okres umowy ?! czyli de facto promocja sie nie konczy "kiedys" tylko razem z umowa !
oczywiscie nie ma to znaczenia jesli nieodpowiada ci oferta programowa.

michalmichalmic

New member
1. w obecnych promocjach pojecie pakietow w n juz nie istnieje bo teraz sa trzy oferty za 48zl 68zl(ta podoba mi sie najvardziej) i full za 99zl choc za 68zl dostajemy co najwazniejsze i za 99zl to n seriale ,cinemax i filmbox jak dla mnie nie warte placenia.
Wiec juz niech nikt nie pisze ze nie chce n bo nie odpowiadaja mu pakiety po 16zl bo juz ich choc nieformalnie ale wlasciwie nie ma.

2. wybor platformy obecnie polega na stwierdzeniu czy wazne sa dla nas ligi ang, hisz, wło, fra no i w co wierze ze nie bo to byłoby przy obecnym poziomie ligi polskiej szokujace naszej ekstraklasy.

Jezeli brak tych lig jest dla nas obojetny to bierzemy n za 48zl lub 68zł ewent. 99zl bo tam dostaniemy wszystkiego najwiecej ale jesli ogladamy ligi europejskie bardzo i to bardzo no to bierzemy cyfre plus no chyba ze godzimy sie na 2 tunery i multipakiet plus n.

bluray

Banned
Każdy ma inne upodobania.
To zapominany trywializm.
Liczą się unikalne kanały:

N-ka;
MGM / TVP HD / NfilmHD

Cyfrowy POLSAT;
paczka grupy POLSAT

C+;
paczka Canal+

Wszyscy oferują sprzęt typu PVR HD.

yamah

New member
Witam.a ja od 5-lat użytkuję platformę polsatu i właśnie chcę zmienić na N-kę tylko szlag mnie trafia bo muszę czekać 3-mc na wypowiedzenie umowy,a o zmianach pakietu i kontakcie z nimi to szkoda słów,na obecny czas N-ka ma najlepszą ofertę.

adachy

New member
Ulkaher napisał:
fakt nie muszę ale to nie o sam Polsat mi chodzi (głupie porównanie z tymi programami po 20 ;))

mat74

chodzi mi (pomijając kwestie polsatu/tvnu) najbardziej o to, że nie chce mieć 10 kanałów discovery, 15 kanałów z bajkami, 20 kanałów filmowych. Chce mieć te które naprawdę będę oglądał i to w jednym pakiecie i to właśnie oferuje mi CP. W Nce żeby oglądać Discovery channel muszę wziąć cały Pakiet, żeby obejrzeć Sport muszę wziąć cały Pakiet itd.
I o to mi chodzi. CP ma w 1 pakiecie i Discovery i jakieś kanały filmowe i sport i jakieś bajki chyba nawet czyli to co w Nce jest porozdzielane na konkretne pakiety..

Według mnie Nke ratuje obecna promocja (48zł miesięcznie za oglądanie wszystkich pakietów), ale promocja się kiedyś skończy...
Z tego co piszesz wywnioskowałem że najbardziej odpowiednie dla Ciebie było by RADIO MA RYJA ot co .

Ulkaher

New member
mat74
Fakt 48pln jest przez cały okres umowy.
z tym, że promocja się kiedyś skończy chodziło mi bardziej o to, że oferta promocyjna się pewnie kiedyś skończy (koniec stycznia? lutego?) a ja mam jeszcze trochę do końca umowy (o czym nie powiedziałem wcześniej).

Faktem jest też to co napisał michalmichalmic, że bardziej patrzy się na to co jest w danej ofercie. Ja, mam nadzieję że dobrze zrozumiałem intencje tego tematu czyli wymiana informacji i spostrzeżeń na temat danych platform i właśnie moje spostrzeżenia chciałem opisać.

yamah
z jednej strony dobrze, że masz CP bo chciałbym mieć informacje z pierwszej ręki jak wygląda CP od strony użytkownika, a że mam w planach przejść na CP to prosiłbym Cie o opisanie swoich wrażeń ;)

adachy
czy ja Cie gdzieś obraziłem?
szkoda,że te wnioskowanie trochę u Ciebie leży bo niestety nie zauważyłeś zdania:
Chce mieć te które naprawdę będę oglądał i to w jednym pakiecie i to właśnie oferuje mi CP
nie wiem w sumie co Twój post miał wnieść w całej dyskusji, więc proszę bez uszczypliwości tylko konkretnie na temat mówmy..

elrubio

New member
Ulkaher napisał:
Witam,
od 12 miesięcy jestem posiadaczem Nki bo wtedy wydawało mi się, że to najlepsza opcja.
Po tym roku sprawa wygląda następująco: będę przechodził na Polsat.
Nka zachwala się największą ilością programów HD? Fakt.. pozwólcie, że je wymienię wraz z krótkim komentarzem:
TVPHD - czasami coś ciekawego się trafi
TVNHD - to TVN
MGMHD - w ciągu roku zdarzyło mi się tylko raz odpalić ten kanał(!)
DiscoveryHD - bez komentarza, lubię Discovery ;]
AnimalHD - coś o zwierzętach? parę razy widziałem
National Geo - patrz MGM
nSportHD i EuroSportHD - nSportHD czasami coś obejrzałem i naprawdę jakość wypas ale po tym jak musiałem zrezygnować z Pakietu Sport na nic mi te 2 HD ;p
NSeriale, NFilm, HBO, Filmbox - albo non stop powtórki (HBO - przez cały tydzień potrafią powtórzyć ze 110 razy jeden film ;p) albo Filmy, które widziałem na kompie

Teraz przejdę do opisu Pakietów:
obecnie za wszystkie pakiety w Nce przez chyba cały okres umowy płacimy 48pln, pytanie tylko czy naprawdę oglądamy wszystkie kanały?

Pakiet informacyjny:
TVP, TVP2, TVN i czasami TVN7 - w reszcie kanałów nawet nie wiem co leci

Pakiet Hity Filmowe:
Sci-Fi, AXN i według mnie perełka ComedyCentral - reszta to porażka (czyt. powtórki)

Pakiet Kultura Nauka Świat
Discovery Rulez - szkoda tylko, że tak rzadko coś nowego puszczą, bo większość programów widziałem :(

Pakiet Sport i Motoryzacja
Chciałem zostawić sobie ten pakiet ale kobita zabroniła ;p ogólnie bez zastrzeżeń

Pakiet Dzieci
Dzieci nie mam, a jak już chciałem obejrzeć baje z dzieciństwa (na przykład Dexter) to się zawiodłem bo obecne bajki to jakieś dno dla półmózgów

Pakiet Style Moda Muzyka
Bez zastrzeżeń
======================================================
Nie będę się rozwodził na temat jakości sygnału bo ani C+ ani Cyfrowego Polsatu nie miałem okazji dłużej oglądać.

Wybieram Polsat. Bo za niecałe 40zł mam wsio w 1 Pakiecie i lubie sobie wieczorem zasiąść przed TV i obejrzeć jakiegoś filmowego "klasyka" niż W11, choć w Polsacie będę miał ten wybór...
Będzie mi tylko brakowało ComedyCentral :(

A na koniec pytanie ode mnie:
Czy różnica w jakości sygnału Nki i Polsatu jest naprawdę tak olbrzymia czy też oko laika nawet nie zauważy różnicy?

Pozdrawiam,
Ulkaher

taaa... same powtórki :)
Nie ma to jak Premierowe filmy na POLSACIE. Co roku puszczają, tylko reklamówkę powtarzają że niby premiera <lol>

Na N-film,- powtórki, ale za to jakich filmów!
Na polsacie poza Top Gearem i Barca TV mnie nic nie pociąga :p
Beznadziejne pakiety, za każdy kanał HD dodatkowe opłaty.
W Nce ma to co chce.
Lubie kanały popularno naukowe i mam wszystkie Discavery w wym w HD.Lubie filmowe Sci-Fi, AXN i ComedyCentral. Wszstkiego naraz nie oglądam :)
Poza tym kwestia gustu.
Kino Polska czasami ma największą oglądalność. a Wojna i pokuj został wyróżniony!
No i N-ka ma najlepszy dekoder jaki jest dostępny na rynku :)

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ulkaher napisał:
mat74
Fakt 48pln jest przez cały okres umowy.
z tym, że promocja się kiedyś skończy chodziło mi bardziej o to, że oferta promocyjna się pewnie kiedyś skończy (koniec stycznia? lutego?) a ja mam jeszcze trochę do końca umowy (o czym nie powiedziałem wcześniej).

skonczy sie jedna promocja, bedzie nastepna.... po co cie "glowa boli" na zapas ?!

tak sobie jeszcze raz przeczytalem twoj opis pakietow....
wiec wynika z niego ,ze : pakiet informacyjny - nie ma tu co omawiac ,kanaly informacjne
pakiet hity filmowe - trzymasz dla comedy central - twoj wybor (jak to wyglada w CP ?!)
discovery - ok ale powtorki, hm... inna platforma nic tu nie zmieni
pakiet sport- ok ale "kobita zakazala" hm... no to nie jest napewno wina nadawcy
pakiet bajki-no coz...poprostu takie te bajki juz dzisiaj sa... zmiana platformy niczego tu nie wniesie
pakiety "premium" - jedyna roznica ,ze w CP nie ma n-film, n-seriali , czyli jest mniej , to co zostaje wcale nie jest inne... hbo w CP nie ma przeciez premier codziennie
pczywiscie do tego wszystkiego mozemy dodac polsat bo ci go brakuje za darmo - to juz ustalilismy
opcja "wszystkie pakiety z kanalami premium" to 68 zl.
powiedz czym oferta CP przebija ta oferte ?! oprocz roznicy 28 zl miesiecznie oczywiscie ?!

Ulkaher

New member
elrubio
Nie ma to jak Premierowe filmy na POLSACIE. Co roku puszczają, tylko reklamówkę powtarzają że niby premiera <lol>
tę sprawę omówiłem już dokładnie z matem74 ;]

Na N-film,- powtórki, ale za to jakich filmów!
ja mając przez 2 miesiące N-film miałem wrażenie, że większość filmów jestem w stanie opowiedzieć bez zająknięcia się ;p

Beznadziejne pakiety, za każdy kanał HD dodatkowe opłaty.
a mnie się właśnie podoba, że w jednym pakiecie mam i info, muzykę,
film, popularno-naukowe, sport,i może to zabrzmi dziwnie, ale jakoś w ogóle nie podniecają mnie kanały HD ;), co nie znaczy, że w ogóle nie zależy mi na jakości sygnału ;]

Kino Polska czasami ma największą oglądalność. a Wojna i pokuj został wyróżniony!
Powiem Ci, że Wojne i Pokój odpaliłem raz bo akurat jakiś rodzynek (czyt. coś co mi się podobało) się trafił, więc to że został wyróżniony też mnie jakoś nie porusza ;)

Tak jak powiedziałeś wszystko kwestia gustu. Ja biorąc Nke byłem zachwycony możliwością oglądania wszystkich Discovery (ogólnie sporą ilością kanałów, które na tamten czas uważałem za naprawdę świetne), a teraz stwierdzam, że po prostu aż takiej mnogości nie potrzebuję ;)

No i N-ka ma najlepszy dekoder jaki jest dostępny na rynku :)
Na ten temat się nie wypowiem bo się po prostu nie znam ;p

Może nie widać tego po moich postach ale nie jestem całkowicie "AntyNkowy", po prostu wyrażam swoje doznania i stwierdzam, że większości programów w Nce i tak nie oglądam więc po co mi one? i tyle ;)

mat74
pakiet hity filmowe - trzymasz dla comedy central - twoj wybor (jak to wyglada w CP ?!)
mam nadzieję że Polsat Film, tv4, kanały BBC, Fox life jakoś mi wynagrodzą utratę ComedyCentral ;)

discovery - ok ale powtorki, hm... inna platforma nic tu nie zmieni
fakt, z tymże zauważ, że nie potrzebuje wszystkich discovery - channel, world i science mi starczą ;)

pakiet sport- ok ale "kobita zakazala" hm... no to nie jest napewno wina nadawcy
prawda ;) porównując ofertę sportową CP i Nki bardziej przemawia do mnie oferta Polsatu (tu już kwestia gustu)

pakiet bajki-no coz...poprostu takie te bajki juz dzisiaj sa... zmiana platformy niczego tu nie wniesie
pakiety "premium" - jedyna roznica ,ze w CP nie ma n-film, n-seriali , czyli jest mniej , to co zostaje wcale nie jest inne... hbo w CP nie ma przeciez premier codziennie
Pakiet bajek i kanały premium (czyt. n-film, n-seriale, hbo, cinemax, filmbox) nie interesują mnie ani tu ani tu ;)

Uprzedzam tylko odpowiedź czyjąś, żebym wziął sobie kablówkę i nie zawracał tyłka ;p takiej opcji nie mam ;)

mat74

Well-known member
Bez reklam
wycinac i cytowac nie bede, nie chce mi sie z tym bawic i tak obydwaj bedziemy wiedzieli o co chodzi ;)

1.obawiam sie ,ze kanaly zastepujace comedy central beda serwowac takie same powtorki jak pozostale kanaly w pakiecie n-ki (tym z cc) - osobiscie wcale tego kanalu nie ogladam wiec wlasciwie trudno mi sie na jego temat (i jego ewentualnych zamiennikow) wypowiadac
2.oczywiscie ,ze nie potrzebujesz wszystkich ! ale powiem ci tak- wlasciwie nigdy nie ogladalem zadnego kanalu ktory na recorderze ma numer powyzej 110 bodajze ;) - i szczerze mowiac wcale mi nie przeszkadza ,ze jest tam ich jeszcze 200,300 czy 515...:D- wiec jak dla mnie argument zaden
3.tak - to jest dla mnie argument ,ktory potrafie zrozumiec - oczywiscie ,ze moze ci bardziej odpowiadac oferta kanalow sportowych w CP niz w n-ce.
pytanie- czy w CP "kobita" pozwoli ci na ten pakiet ?! czy ten pakiet jest w standardzie ,bez doplaty ?

reasumujac- czy wlasnie ten pakiet sportowy jest czynnikiem ,dzieki ktoremu CP przebija n-ke ?!- bo nie widze innej jednoznacznej odpowiedzi na moje pyianie z poprzedniego watku.

Ulkaher

New member
1. też się tego obawiam i raczej CP nie posiada takowego zamiennika, jednakże, nie będę zostawał przy Nce ze względu na jeden kanał ;)

2. może i żaden ale ja nie potrzebuje kanałów, których nie oglądam. W CP też pewnie jakieś takie kanały się znajdą tego się nie uniknie ;)

3. Sport jest i w standardowym pakiecie i w dodatkowym. Z kobietą nie będę miał problemu z przekonaniem jej żeby mieć ten dodatkowy (oprócz sportu są też inne) ;)

Dla mnie kanały sportowe są ważne i na pewno w jakimś stopniu decydują o przejściu na CP, ale decydujące nie są.
Może najprościej ujmę to tak:
Na Nce się zawiodłem, i chcę spróbować czegoś innego - cenowo nie ma jakiejś wielkiej przepaści między CP i Nką (od razu mówię, jeśli chodzi o podstawowe pakiety - N - 48 za wszystkie pakiety, CP - 57.8 za podstawowy + rozszerzony).

czy można to podsumować w ten sposób:
Wszystko jest kwestią gustu i chęci sprawdzenia co konkurencja ma w ofercie ;)

mam nadzieję, że posty moje i mata74 pomogą komuś przy wyborze ;)

ja zadam jeszcze raz swoje pytanie - czy naprawdę jest znacząca różnica w jakości sygnału CP w porównaniu do Nki?

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ulkaher napisał:
Może najprościej ujmę to tak:
Na Nce się zawiodłem, i chcę spróbować czegoś innego - cenowo nie ma jakiejś wielkiej przepaści między CP i Nką (od razu mówię, jeśli chodzi o podstawowe pakiety - N - 48 za wszystkie pakiety, CP - 57.8 za podstawowy + rozszerzony).

czy można to podsumować w ten sposób:
Wszystko jest kwestią gustu i chęci sprawdzenia co konkurencja ma w ofercie ;)

tez mialem okres ,ze chcialem przejsc do C+ ,wiec potrafie cie po czesci zrozumiec, ale mysle ze wrocimy do tej rozmowy tak ...za rok ?! jak bedzie sie zblizac koniec twojej umowy w CP - zrobimy podsumowanie ;)

Do góry