nemoo napisał:
...i czy pójdą mi na tym sprzęcie jakieś filmiki hd żeby na telewizorze było widać efekt w hd ??? czym to połaczyć najlepiej i czy wogóle jest sens???
Czy pójdą, hmm możesz mieć z tym problem (procek). Ale zawsze możesz zapodać film w 720p - to powinno pójść bez problemów. A zawsze lepsze to jak SD. Oczywiście, że jest sens - po to właśnie są te telewizorki by nacieszyć oko obrazem HD
nemoo napisał:
muszę jakoś przekonać teściową do tv ... to może odpuści
Oj z tym to możesz mieć problem - jak się uprze to i HD jej nie przekona
Ale postaramy się Ci pomóc.
Jak to podłączyć by obejrzeć film:
Podłączasz komp do tv kablem dvi/hdmi. Wybierasz na tv źródło sygnału - odpowiednie złacze do którego podłączyłeś kablem kompa. Zwykle są nazywane jako
ext (zerknij do instrukcji tv gdzie to możesz podłączyć i jak się nazywa).
Odpalasz kompa, ustawiasz rozdziałkę-oczywiście te 1920x1080. Tu możesz mieć trochę problemów ze względu na współpracę na linii karta ATI i TV. Ja nie miałem tego kłopotu, ale sprzęt trochę inny.
Jak normalnie nie będziesz mógł ustawić tej rozdziałki w ust. karty to zainstaluj sterowniki do karty (np. Omega lub najnowsze od ATI - pamiętaj, że nie zawsze się da gdy producent lapka to ograniczył) ewentualnie program Powerstrip (do wymuszania zmiany rozdzielczości karty (u mnie to pomogło).
Jeżeli będziesz mieć słynny komunikat
brak sygnału to spróbuj jeszcze ustawić odpowiednio wyjście sygnału z lapka (najlepiej jak będzie tylko na tv). Zrobisz to albo w sterowniku-ustawienie monitora zewnętrznego jako wyświetlacza głównego, albo poprzez odpowiednią kombinację klawiszami
Fn+F1÷12 (któryś z nich będzie odpowiadał za przełączanie pomiędzy wysłaniem sygnału na odpowiednie wyjście w lapku.
Jak już ujrzysz pulpit w pełnej rozdzielczości to pozostaje Ci tylko odpalić film (pomijam kwestię odpowiednich kodeków i wydajności sprzętu, w razie czego poszukaj na forum o tym) i pokazać teściowej
Pamiętaj - nie rób tych ustawień przy niej
Twoje boje i ewentualne problemy mogą tylko przyspieszyć jej chęć oddania tv
Aha, przetestuj jeszcze (sam) czy nie szarpie Ci filmu, tego teściowa pewnie też nie zniesie
Jak będą jakieś problemy to pytaj, ale najpierw postaraj się poszukać tematów o podłączaniu komp i tv. Może tam znajdziesz cenne wskazówki.
Pozdrawiam