Porady - KODI. Wtyczki, problemy, rozwiązania, nowinki

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze tylko jakby szło ten RD albo coś podobnego spiąć z synology. Ze wybieram co chcę i cyk na dysku.

Już to omawialiśmy. Odpalasz, oglądasz co chcesz i kiedy chcesz.
Taka jest idea. To taki "Netflix", tylko, że masz niemal wszystko, jeszcze zanim piraci zdążą odpalić tłocznie ; )
Nic nie trzeba ściągać, zapisywać i trzymać na dyskach. Jak się ich pozbyłem. Tyle, że u mnie ten net jest w miarę szybki.

No i PODSTAWA, do tego wszystkiego obowiązkowo "Trakt"

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
400gb? To tak na dwa wieczory masz na myśli? 😂😜
Screenshot_20230618-231750631 (1).jpg

Mało ostatnio oglądam bo pogoda dopisuje 😜

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
I to z samego kodi można na dysk wrzucić 😉
Zapnij webdav jako źródło w menedżer plików 😜

Attachments

• Screenshot_20230618-232236372.jpg
    Screenshot_20230618-232236372.jpg
    209,2 KB · Wyś: 29

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Odpalasz np Fen, Ezra itp. Wybierasz dany film.
Odpalasz swoje konto RD w komputerze, zjedź na dół tam masz historia pobierań. Klikasz i otwiera Ci się okno ostatnio przeglądanych filmów. Masz linki - klikasz download i już.

Teraz siedzę na telefonie, ale faktycznie są ikonki pobierz w historii.

Rozumiem że w synology mogę jakoś wkleić ten link i sobie zapuścić ściąganie?

A druga sprawa ta opcja:

album na zdjęcia allegro

Czy dobrze rozumiem że mam ty wkleić torrenty. Zostanie on pobrany na serwer RD a następnie od nich "z pełną prędkością" mogę ściągnąć do siebie? Dzięki temu nie będę potrzebował VPN? Mam na to czas 72 godziny i wtedy to usuną.

Ten limit 2000gb to jest na jaki okres czasu? Miesiąc?

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Już to omawialiśmy. Odpalasz, oglądasz co chcesz i kiedy chcesz.
Taka jest idea. To taki "Netflix", tylko, że masz niemal wszystko, jeszcze zanim piraci zdążą odpalić tłocznie ; )
Nic nie trzeba ściągać, zapisywać i trzymać na dyskach. Jak się ich pozbyłem. Tyle, że u mnie ten net jest w miarę szybki.

No i PODSTAWA, do tego wszystkiego obowiązkowo "Trakt"
Lolowi chyba nie pójdą remuxy UHD ze streamu...
Miałeś założyć listę nowości UHD na Trakcie ;)
(było od razu 100%)
Screenshot_20230619_004036_Kodi.png

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Lolo2
Nie wiem jak to będzie w synology. W komputerze klikasz tą ikonkę i odpala się pobieranie z max prędkością. Oczywiście wskazujesz miejsce gdzie ma się zapisać, na jakim dysku.
Jak masz to wszystko pospinane to możesz wskazać dysk do zapisu który chcesz.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo2
Nie wiem jak to będzie w synology. W komputerze klikasz tą ikonkę i odpala się pobieranie z max prędkością. Oczywiście wskazujesz miejsce gdzie ma się zapisać, na jakim dysku.
Jak masz to wszystko pospinane to możesz wskazać dysk do zapisu który chcesz.

Jutro tzn dziś sprawdzę na Download Station w synology. Jeżeli się da a wychodzi na to że się da to luzik.

Najpierw posciagam pliki klikając je w FEN a potem już bezpośrednio na synology. Nie będę się bawił "teoretycznie" w żadne torrenty.

W takim wypadku 400gb może nie wystarczyć :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ok, jednak nie wytrzymałem i musiałem sprawdzić. Faaak za 4h do roboty.

Wszystko działa i huczy.

Z Solida wrzuciłem wstawkę, pobrało sobie ją na RD (zapewne ta wstawka już tam była bo szybko poszło) następnie synology - download Station i wkleiłem adres URL z RD.
Wszystko znalazło, wstaweczka 80GB i jedzie z koksem podobno za 3.5h będzie gotowe.

Także w nosie mam zabawę z torentami. Jak coś chce to sobie obejrzę w kodi - seriale na spokojnie - bo to da się streamować. A coś grubszego to podrzucę linka do synology i obejrzę to sobie następnego dnia :).

I nie muszę się martwić o VPN bo po 72h słuch o mnie zaginie.... Podobno. xD

Także petarda.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
A synology nie ma możliwości montowania dysku sieciowego po dav albo https? 😉
Nie musiałbyś nic wklejac i cudować.
Pozatym solidtor też Ci nie potrzebny 😜
Wszystko jest w fen. A jeśli nie ma bo nowe to za parę chwil będzie...

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A synology nie ma możliwości montowania dysku sieciowego po dav albo https? 😉
Nie musiałbyś nic wklejac i cudować.
Pozatym solidtor też Ci nie potrzebny 😜
Wszystko jest w fen. A jeśli nie ma bo nowe to za parę chwil będzie...

Dokładnie solidtor mi nie potrzebny. Wystarczy że w Fenie kliknę oglądaj i gotowe. Już zapisze mi się to w historii. Wystarczy potem link wkleić w synology.
Ale jeżeli chce coś z kompa dodać to z solidtor o wiele szybciej i wygodniej :) Szkoda że tam nie podają szczegółowych danych o wstawce jaki bitrate, jakie opcje audio etc.

Nie wiem czy synology ma taką funkcję z dyskiem sieciowym - pewnie ma ale to już wyższa Szkoła magii dla mnie i szczerze nie wiem co bym zyskał. Tylko bałagan bo by zasysał każdy materiał który kliknął bym w FEN, nawet seriale które mogę streamować i nie muszę ściągać.

Także te raz na miesiąc dodać jeden link by tyle średnio zapewne wychodzi ciekawych dla mnie wstawek, które trzeba mieć w 4k remux to sobie już ręcznie dodam. I tak o wiele lepsza korzyść niż zwykle torki bo nie muszę być poza NATem, nie trzeba czekać na seedy, nie jestem podłączony z torrentem.

4 godzinki synology wchodzi w standby i koniec pracy. A nie tak jak wcześniej dzień lub dwa nad jedna pozycja. Wtedy w dzień wyłączanie bo net zamula etc.

Myślę że na ten moment nic więcej mi nie trzeba, dla mnie elegancko.
Trochę jeszcze pobawię się z kodi - atmos, napisy, obraz.
W sumie tam też mogę wstawić "WALLa" ścianę z plakatami ze ścieżka dostępu do synology. Ale mam taka ścianę bez Kodi - ZIDOO ma już taki gadżet w sobie więc nie muszę nawet kodi uruchamiać. :)

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Solid... może się czasami przydać,np. aby wymusić pokazanie się jakiejś pozycji w FEN.

Tak się zastanawiam,co by tu jeszcze podpiąć,bo Fen ma często problemy ze znalezieniem polskiego kontentu,koncertów,sportu,czy nowych wrzutek...
Aaa... przydałyby się jeszcze jakieś dema 4K ;)

Edit :
Armanig podpowiada,że brakuje fikołków ;)
Do polskiego kontentu,można podpiąć też dubbing w animacjach.
Dorzuciłbym jeszcze stare/mniej znane produkcje.

P.S.
Z tymi wrzutkami 4K z Netflixa,to różnie bywa ;)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Beka... Dzisiaj mam telefon od znajomego że gmina stara się o światłowód - Orange pociągnie światłowód pod warunkiem że będzie u nich faktura minimum 500zl.

Z tego powodu, gmina musi wziąść minimum 5 przyłączy. Chcą dla siebie maks 2 i szukają 3 jeleni co wezmą 3 przyłącza i kupią anteny kierunkowe aby bezprzewodowo przesłać tego neta do siebie. Udostępnia maszt.

Inwestycja zajmie podobno 8 miesięcy ale...

Jest nadzieja ze w końcu zsiąde z konia i zacznę jeździć hulajnogą. 21 wiek nadchodzi :)

Do góry