Porady - KODI. Wtyczki, problemy, rozwiązania, nowinki

andrzeej

Member
Jak masz ustawiony bufor ?

Tu masz link do strony testowej prędkości połaczenia z serwerem RD.
Nie chciał bym wyjść na ignoranta ale gdzie ten bufor sprawdzić ? Jak buforowalo tak dalej buforuje. Do tej pory przez prawie rok bez problemów.

Attachments

• IMG_20230518_205258.jpg
    IMG_20230518_205258.jpg
    2,1 MB · Wyś: 27

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli nie chcesz przypisywać przycisku w pilocie to podłącz klawiaturę i ctrl shift o pokaże Ci bufor z playerdebug. Zapewne masz standardowo 15MB. U mnie jest 230MB 😉 i zapełnia się w mig...

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Da! 😊 Klawiatura tylko po to abyś widział co się dzieje z buforem. Jeśli internet masz ok. A wygląda że spory zapas na streaming jest to bufor nawet 15MB czyli standardowy powinien być ok.

Ja używam openwizard że by zmienić rozmiar bufora. Jest też masa innych programów które są w stanie to zmodyfikować. Są też gotowe pliki advancedsettings.xml z zmodyfikowanym buforem. Wystarczy nadpisać i zrestartować kodi

Na wideo zobacz jak działa prawidłowo bufor.
https://jump.7707.website/files/V_20230518_220531_ES6.mp4

A tu masz gotowy plik z 225MB buforem tylko skasuj. .txt z nazwy i wrzuc do folderu userdata nadpisując swój.

Attachments

• advancedsettings.xml.txt
    235 bytes · Wyś: 23
Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak na marginesie, odnośnie czyścika przy uruchomieniu.
Mat, jak się odniesiesz do tego:

Running auto clean on restart is just making your device run slower. By doing that you're forcing the add-ons in kodi to re-download all of the artwork and putting a stain on the sites providing the stuff. Even the heaviest users that know what they're doing don't clean more than once every 1-3 months.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja nie mam żadnych czyścików 😊 zainstalowałem openwizard,ustawilem bufor i wyłączyłem ow w dodatkach..

mat74

Well-known member
Bez reklam
Tak na marginesie, odnośnie czyścika przy uruchomieniu.
Mat, jak się odniesiesz do tego:

Running auto clean on restart is just making your device run slower. By doing that you're forcing the add-ons in kodi to re-download all of the artwork and putting a stain on the sites providing the stuff. Even the heaviest users that know what they're doing don't clean more than once every 1-3 months.

Tak-znam tą opinię.
Jednak nie zauważam żądnych opóźnień gdy mam EzM ustawione na auto clean przy każdym rozruchu.Co 2-3 miesiące włączam jeszcze 3 inne czyściki w tym Jantar (z tym trzeba uważać).Pomimo czyszczenia na bieżąco Kodi obrasta mi do 2.3 GB spadając do 1.6 GB po gruntownym czyszczeniu.Gdybym nie mial ustawionego auto clean pewnie obrastalo by do 3GB i akurat wielkość Kodi moim zdaniem ma wpływ na prędkość ładowania.

andrzeej

Member
A więc tak. Zainstalowałem EZ Mantenance bufor automatycznie ustawiło na 270. W dalszym ciągu buforuje..
Brakło mi pomysłów więc zainstalowałem od nowa kodi w dalszym ciągu bez zman.
Aczkolwiek zaobserwowałem że to buforowanie zdaża się w przypadku plików w DV ( osobiście wolę DV) natomiast w HDR wszystko działa wyśmienicie ( wcześniej bez znaczenia czy DV, HDR było okej)

mat74

Well-known member
Bez reklam
nie !
Całkowicie wyłącz buforowanie.

Zrzut ekranu (463).png

Jakiej kompilacji używasz ? Na pewno 64-bitowy master z 15.05. chodzi na DV bez zacinek.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na 100% mp4 z dv zapodał. Ja nadal mam filter w fen ustawiony żeby odrzucało mp4. Nigdy tego nie zmieniłem i zadnych zacinek 😉

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP

Ciekawe, bo ja miałem "Buffer all filesystems" Dobrze, że wrzuciłeś fote, w ogóle wrzucajcie foty, jedno zdjęcie warty tysiąca słów.
Pewnie bym olał temat, gdybym nie zobaczył.
Zmieniłem, mam wrażenie, że szybciej przełącza sceny/przewija. Możliwe to?

andrzeej

Member
nie !

View attachment 23139

Jakiej kompilacji używasz ? Na pewno 64-bitowy master z 15.05. chodzi na DV bez zacinek.
U mnie jakieś inne menu. Zacięcia pojawiają się tylko w plikach oznaczonych jako samo DV. Jeśli jest to oznaczone "hybryd" DV/HDR to odtwarza w DV i nic nie zacina. Zainstalowałem master z 15.05 i dalej to samo. Na razie chyba odpuszczam bo mimo wszystko działa mi DV a to było dla mnie priorytetem.

Attachments

• IMG_20230520_095347.jpg
    IMG_20230520_095347.jpg
    405,6 KB · Wyś: 32
  • IMG_20230520_095407.jpg
    IMG_20230520_095407.jpg
    816,4 KB · Wyś: 35

mat74

Well-known member
Bez reklam
Wszedłeś w ustawienia ,musisz otworzyć wtyczkę i tam ,(z pamięc)i wejść w advanced settings-cache i tam masz ustawienia bufora i pamięci.
Pliki DV będą Ci chodziły bezproblemowo dla MKV , w MP4 zawsze będą ciąć,to jest nie do przejścia.

andrzeej

Member
Mat powiedz czy jest możliwość wyłączenia tej animacji z dźwiękiem kiedy uruchamiania się Kodi? Fajne to wygląda ale szkoda mi czasu 😉. Drugie pytanie gdzie wyłączyć animacje kręcącej się płyty?

Do góry