Porady - jaki odtwarzacz kupić? (odtwarzacz strumieniowy/mediaplayer)

gregsz

New member
Super. Dzieki za link.
Orientujecie sie moze jak wyglada sterowanie?
Mam tablet na androidzie i aby cos wlaczyc musze klikac, przesuwac ekrany itp zeb dostac sie do aplikacji -slowem duzo roboty w stosunku do tego cos sie robi na zwyklym TV. Czy da sie z tego korzystac za pomoca pilota jesli tylko chce obejrzec jakis kanal TV na podlaczonym dekoderze dvb-t, czy tez obejrzec film na podlaczonym dysku?
Slowem, jakas nakladka, ktora sie uruchamia po wlaczeniu urzedzenia, a poznije jesli chce np skorzystac z www albo obejrzec film na jakiejs stronie www to sie przelaczam na bardziej zaawansowany interfejs.
Slowem, chodzi mi o max uproszczenie obslugi urzadzenia dla domownikow przy standartowych zeczach jakie sie robi na TV.

gregsz

New member
A jesli chcialbym wybrac najprostszy model do odtwarzania divix'ow, mkv oraz z otwarta przegladarka internetowa z obsluga flesha (-np weeb.tv, iitv,) czy model MEDIA-TECH MT7002 wystarczy?

peter221

New member
Witam !
Potrzebuję player do Sony Bravia KDL 40 EX500

Głównie potrzebuję odtwarzać klientom swoje autorskie pliki h264 z nagraniami z wesel. Chcę żeby player był kompatybilny z usb 3.0 (choć przeżyję i brak tej funkcji) i żeby czytał też pojemne dyski, a nie tylko np. do 100GB :D Osobiście mam PQI 640GB 3.0. Fajnie żeby player miał obsługę Wifi , bo mam sieć lokalną postawioną na tl-wr841n i mógłbym wtedy odtwarzać z niej. Dla rozrywki będą filmy i seriale, więc przydałaby się kompatybilność z napisami. Fajnie by było mieć obsługę bluray i dvd iso.

Moja Bravia to szajs, nie chce prawie nic czytać, prawie niczego nie widzi. Jestem mega zawiedziony, bo TV 3-letni, a kompatybilność zerowa!

Cena to sprawa drugorzędna. Oby sprzęt był dobry i sprawdzony.

Dziękuję bardzo z góry za poradę, bo jestem tu totalnym laikiem.:|

Czy opłaca się zmieniać Egreat R6S na Raspberry Pi ??

Tak jak w temacie. Interesuje mnie zmiana ponieważ zależy mi na czymś co będzie miało XBMC. Egreat jako odtwarzacz działa idealnie i nic nie mogę mu zarzucić. Ale aby zrobić sobie okładki, opisy trzeba dużo pracy. W XBMC wszystko robi się automatycznie. Ewentualnie jaki odtwarzacz warto kupić aby wgrać XBMC. Oglądam głównie DivX, MKV. Nieraz DVD iso i BD iso. Pobieram również torrenty playerem.

Antzuch

New member
Witam

Postanowiłem dokonać zakupu odtwarzacza multimedialnego z dvb-T. Pierwszy wybór padł po przejżeniu ofert na alledrogo na jakiś tunerek z androidem. Poczytałem trochę na internecie i jednak zrezygnowałem z zakupu takich wynalazków.

Studiowałem wczoraj forum, ale jakoś na nic nie mogłem się zdecydować.

Po jakimś czasie pojawiła się koncepcja na Egreat R6A i oddzielny tuner DVB-T. Z tego też się wycofałem.

Wszystkie lepsze sprzęty z DVB-T do wydatek ponad 600zł. Ja moge dać max 500zł.

Ale udało mi się znaleść Asus O'Play Media Pro. Idzie go wyrwać za 450zł z wysyłką. Co myślicie o takim wyborze? Nigdzie nie wyczytałem, że ma obsługę downmix DTS do stereo. Może wy się orientujecie czy ma? To warunek niezbędny dla mnie. Nie mam amplitunera.

Chyba że poradzicie jakiś inny sprzęt. Do czego będe go używał? Filmy i seriale HD 720p i 1080p, youtube, DVB-T.

Pozdrawiam

fingon

New member
Witam
Chcę kupić nowy odtwarzacz multimedialny bo niestety mój stary asus mini padł.
Odtwarzacz będzie głownie służył do odtwarzania filmów hd i korzystania z serwisów internetowych.Zależy mi bardzo na dobrej jakości obrazu i dźwięku,sprzęt będzie współpracował z amplitunerem Harmana i plazmą Panasa.
Zastanawiam się nad dwoma playerami:
Mede8er MED400X2S lub Egreat R6S
Który z tych dwóch będzie lepszy?Ewentualnie jakiś inny model w cenie do 450zł

RPRT07

New member
Jaki odtwarzacz multimedialny

Mam pewien dylemat, gdyż szukam nietuzinkowego odtwarzacza multimedialnego, który:

- posiada HDMI 1.4 do wyświetlania filmów 3D
- obsługuje DD i DTS 5.1 (ewentualnie na przyszłość również obsługa DD HD 7.1 i DTS-HD 7.1)
- posiada port Ethernet co najmniej 100MB/s
- posiada koncentryczne lub optyczne wyjście cyfrowe audio
- co najmniej jedno usb 2.0
- obsługuje popularne formaty video, audio, napisy, zdjęcia...

Póki co moim kandydatem jest:

XTREAMER PRODIGY BLACK 5828

Lecz jest to dość droga konstrukcja a nie chciałem wydawać więcej niż 500zł

Bardzo obiecująco zapowiada się ten odtwarzacz, gdyż posiada wydajne podzespoły

allegro.pl/android-4-2-tv-box-quad-core-rj45-av-out-k02-rii-i3458024013

Niestety nie wspominają nic o obsłudze przestrzennego dźwięku, więc można domniemać, że go po prostu nie obsługuje ,no i wygląda dość kiczowato (ale zawsze można go schować za TV) ;)

Co polecacie godnego uwagi?

zgred

Member
Witam.
Bardzo proszę o pomoc!
Potrzebuje zakupić budżetowy (ok. 200-250 zł) HD player dla kogoś i nie wiem na co się zdecydować.

Nie ma żadnych większych wymagań, ma odtwarzać znane formaty plików (w tym duże pliki .mkv), obsługiwać DTS i dysk 1 TB.

Bardzo proszę o radę.

zgred

Member
Ok, kwota faktycznie niska, choć...

Znalazłem coś takiego - proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli produkt jest nic nie wart:

-Ferguson Ariva HDPlayer 200 (165 zł)
-Ferguson Ariva HDPlayer 210 (225 zł)
-Segate FreeAgent Geoflex TV (189 zł)
-Xtreme Elvira (najdroższy bo 279 zł).

Odtwarzacz będzie użytkowany przez starszą osobę, ja będę tylko "dogrywał" nowe filmy na dysk i przekazywał, tak więc wszelkiego rodzaju "wodotryski" są zbędne.

zgred

Member
Mam pytanie trochę z innej beczki.
Czy ktoś miał styczność z serwisem Asusa?
Ale nie chodzi o laptopy itp. bo to znam, a o odtwarzacze.

Na stronie producenta nie mogę znaleźć informacji, jak serwisowane są urządzenia multimedialne, a jest to dość istotne przed dokonaniem zakupu.

witgit

New member
Szukam jakiegos playerka z bardzo dobrą gigabitową sieciówką.
Zależy mi na płynnym odtwarzaniu filmów i koncertów bd z serwera nas.
Możecie polecić coś sensownego pod tym kątem?
Kupiłem R6S ale sieciówka w nim to mego porażka.
Muszę go sprzedać.

Zastanawiam się na nad:
Mede8er MED600x3D
DUNE HD TV-303D
Xtreamer Sidewinder 3 WIFI

Posiada ktoś ten sprzęt?
Jak spisują sie sieciówki?

Ostatnia edycja:

vonski

New member
Witam,

Koledzy pomóżcie, bo już mam zupełny mętlik w głowie. Przeczytałem cały ten wątek, a dalej kompletnie nie wiem co kupić.

Szukam odtwarzacza do filmów (SD, 720p, 1080) w formatach DivX, mp4 i .mkv (tych ostatnich najwięcej).

Sprzęt musi:
- bezproblemowo obsługiwać wszystkie formaty obrazu i dźwięku (DTS) oraz polskie napisy (format obojętny),
- mieć co najmniej jedno USB z obsługą dużych dysków zewnętrznych (NTFS),
- być prosty o w obsłudze (3 baby w domu :p),
- solidna firma z normalnym serwisem i gwarancją w Polsce.

Opcjonalnie:
- mile widziane miejsce na zwykły HDD, rozmiar obojętny,
- drugie USB lub obsługa huba,
- BT (do dźwięku).

Nie potrzebuję samb, ftpów, www, wifi itd. Na być tylko do oglądania filmów z dysku/pendrive'a.
Kupiłem dongle'a Measy z czterordzeniowym prockiem ale po pierwsze nie daje rady z FullHD i DTS, a po drugie baby podniosły lament, że "takie skomplikowane w obsłudze".

Cena: nie mam limitu, ale wydaje mi się, że przy tak małych wymaganiach fajnie byłoby się zmieścić w 400-500zł.

Myślałem nad jakimś Popcornem, ale w każdym jest w 3 diabły dodatkowych, zupełnie niepotrzebnych mi funkcji.

Pomożecie?

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Witam,
Koledzy pomóżcie, bo już mam zupełny mętlik w głowie. Przeczytałem cały ten wątek, a dalej kompletnie nie wiem co kupić.

Używałem HiMedia HD600 i HD900 - pełnia zadowolenia. Używam Xtreamera Sidewindera 3 - pełnia jeszcze większa. Poczytaj jeszcze o Egreat R6, dobre są playery Mede8er.

vonski

New member
Bóg Ci zapłać dobry człowieku za rady :) Juz biorę się za czytanie. Widzę, że wszystko wypasione w WiFi, androidy itd, ale bez tego się już dzisiaj chyba nie obejdzie.

Jeszcze raz dzięki.

Do góry