Porady - jaki odtwarzacz kupić? (odtwarzacz strumieniowy/mediaplayer)

darekgra

Member
Więc jak chcesz mieć netflixa w 4k to zostaje w boku mi box4k. A raczej bym unikal do puki nie będzie potwierdzenia że dadzą DTS HD.
Mam i używam shield i mi box, oba dają radę w filmach rużnicy zbytnio nie zauważysz mogą go lekko zmulic bardzo duże bitrate.
Mankament mi box to wifi 2,4 GHz i to tylko na niektórych routerach, przy 5GHz jest ok. No i nie do końca ogarnięty android 8.0 lecz da się z tym żyć.

wolfikx

New member
np.
HiSilicon Hi3798C V200, Realtek RTD1295/6, które są w odtwarzaczach Egreat, Himedia Q10pro, Zidoo X10/Z10, Ferguson FBOX ATV.

Jakoś wcześniej nie interesowałem się typem procka, był OctaCore działało OK.
Może to podejście jest błędne jednak w takim MeCool M8S Pro L jest Amlogic S912 i wszystko z czego korzystałem działało płynnie i be problemu.

Jaka jest różnica lub czym HS lub RL przebija w znacznym stopniu Amlogic aby faktycznie można było powiedzieć, że nie warto patrzeć na boxy z Amlogic?

Kirek50

Moderator
Bez reklam

towalski

Member
Jakoś wcześniej nie interesowałem się typem procka, był OctaCore działało OK.
Może to podejście jest błędne jednak w takim MeCool M8S Pro L jest Amlogic S912 i wszystko z czego korzystałem działało płynnie i be problemu.

Jaka jest różnica lub czym HS lub RL przebija w znacznym stopniu Amlogic aby faktycznie można było powiedzieć, że nie warto patrzeć na boxy z Amlogic?

Musiałbyś mieć dwa urządzenia obok siebie i porównać. Do obrazu FHD HiSilicon ma tzw. ImprexEngine, świetnie można dostroić obraz. Różnice nie są kolosalne, ale tak jak mówię - kwestia gustu.

Kirek50

Moderator
Bez reklam

Że nie warto patrzeć na układy Amlogic to przesada. Ale w porównaniu z HiSiliconami, o których powyżej, to różnica jednej klasy. Po prostu rzuć okiem, wyszukując w Google, na specyfikacje i zobaczysz naprawdę spor różnice.

Poza tym Amlogic ma już nowe układy: S905C, S905X2 i S922. Pojawiły się już pierwsze urządzenia na nich oparte.

Tutaj więcej szczegółów: https://www.cnx-software.com/2018/0...map-reveals-s905x2-s905c-and-s922-processors/

venomas200

New member
Bez reklam
Nie doczekamy się chyba aby topowy player Himedia Q10 pro obsługiwał Netflix w pełnym wymiarze.
To jest masakra jakaś żeby takie urządzenie nie obsługiwało tego

Szlachtus

Member
Jako że piszemy tutaj o różnych odtwarzaczach to z mojej strony nie polecam playera Minix Neo U1. Pożyczyłem od kolegi z opcją kupienia za około 300zł. Niestety pierwsza bolączka to netflix który jak się nie zawiesza to działa maksymalnie w rozdzielczości 480p. Nie ma znaczenia jaka wersja aplikacji - generalnie co inna to gorzej działa :D Urządzenie działa na andku 5.1 LOLLIPOP - już przy uruchomieniu raptem kilku aplikacji potrafi się tak zawiesić że pomaga tylko restart. Może się nie znam i są jakieś aktualizacje tego urządzenia, ale na ten moment je zwracam i nie wiem jakim cudem to "cudo" jest w przedziale cenowym najlepszych playerów na rynku...

P.S większość nowych wersji programów typu youtube albo nie działa w ogóle albo się zawiesza. Urządzenie wydaje się już być kompletnie nie kompatybilne na dzień dzisiejszy

niqu1982

New member
Że co?????? Nigdy mi się shield nie zrestartował czy zawiesił. Ani razu też nie czytałem na forum, żeby komuś to się działo. Nawet jak odkopiesz mi zaraz jakiś stary temat z jakimś problem dotyczącym rzekomego braku stabilności shielda to wiedz, że moja opinia jest taka: jak do tej pory NIE SPOTKAŁEM TAK STABILNEGO I DOBRZE DOPRACOWANEGO ODTWARZACZA JAKIM JEST SHIELD. A było ich nie mało. Wszystko co włączę działa zawsze, szybko i sprawnie. Może Ci się urządzenia pomyliły?

https://forums.geforce.com/default/topic/989667/shield-tv/shield-tv-2017-restarting-during-use-/1/
https://www.reddit.com/r/ShieldAndroidTV/comments/8vlhkx/random_shutdown_and_reboot/

Wieszał się na co drugim filmie Nie dzięki nigdy więcej...

Za tą samą kasę mam MSI mini pc a tam stawiam system jaki chce...

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Wow wątki na forum. Ciekawe czy to chociaż 0,01% sprzedanych Shieldów. Druga sprawa to mini PC pociągnie remux UHD z HDR i wypuści DTS:X i Atmos? ;) Mowa o Mini PC za 650 zł, bo tyle dałem za Shielda.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam kompa za 10x tyle, ale Shield za śmieszne pieniądze sprawdza się wybornie i nie ma sensu kombinować.
Łyka i wypluwa wszystko jak leci, te wpisy to jakieś pojedyncze stare przypadki. Wsparcie, aktualizacje, społeczność.
Po co robić sobie pod górkę.

Alf2

New member
Potwierdzam-używam do Kodiego., Netflix a i youtuba zamiast funkcji smart w tv.
Kilka razy się przyciąl przy przeglądaniu menu, ale od dłuższego czasu wymiata bezproblemowo- mam prawie 2 lata..

niqu1982

New member
Wow wątki na forum. Ciekawe czy to chociaż 0,01% sprzedanych Shieldów. Druga sprawa to mini PC pociągnie remux UHD z HDR i wypuści DTS:X i Atmos? ;) Mowa o Mini PC za 650 zł, bo tyle dałem za Shielda.

Mini PC 450 tyle w promocji zapłaciłem do tego dysk za 100 złoty i ram
Specyfikacja procka Intel N4000 z kartą HD graphics 600 UHD:

The video engine decodes H.265/HEVC (8b and 10b) and VP9 completely in hardware. Up to three displays can be connected via DP 1.2a/eDP 1.3 or HDMI 2.0a (including HDCP 2.2).

Nie testowałem ATMOS,a jak dasz jakiś link do pliku z testem to mogę przetestować.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Mini PC 450 tyle w promocji zapłaciłem do tego dysk za 100 złoty i ram
Specyfikacja procka Intel N4000 z kartą HD graphics 600 UHD:

The video engine decodes H.265/HEVC (8b and 10b) and VP9 completely in hardware. Up to three displays can be connected via DP 1.2a/eDP 1.3 or HDMI 2.0a (including HDCP 2.2).

Nie testowałem ATMOS,a jak dasz jakiś link do pliku z testem to mogę przetestować.
Podaj model tego Mini PC :)

Do góry