Cześć,
poradźcie proszę bo przespałem ostatnie trzy lata w temacie odtwarzaczy. Obecnie korzystam z leciwego Huyndaia Mbox 3150s, którego nawet lubię, ale jest zbyt wolny jak na dzisiejsze czasy.
Korci mnie aby kupić Mede8er MED800X3D , w wersji jako używany, bo nowy chyba nie ma sensu takiej kasy płacić za to co oferuje.
Wypunktuję na czym mi zależy, kolejność ma znaczenie:
- na prędkości działania pośród tysięcy plików (audio/wideo)
- zgrywania po sieci ethernet materiału obrobionego na PC (zdjęcia, filmy HD)
- odtwarzania koncertów z możliwie najlepszą ścieżką Audio (jakość 1080p oraz ISO z płyt Bleuray)
- oglądania filmów 1080p w 7.1 na ekranie 133" (choć ten temat pewnie umrze śmiercią naturalną za rok czy dwa , przez Netflixy itp)
- odtwarzanie zdjęć (w setkach katalogów, dziesiątki tysięcy zdjęć)
- odtwarzania filmów z kamer FullHD Sony, komórek, GoPro itp.
- odtwarzania filmów z yotube (nie mam jeszcze Smart TV)
I to tyle. Ważne aby można było w to ustrojstwo włożyć 3,5 cala 4TB, bo choć coraz lepiej działa współpraca z NAS itp. to jednak najszybciej będzie z twardziela, musi być
Czy jest coś na rynku sensowego ? Na razie nie myślę o treściach 4k, 3D i innych cudach wiankach. Jestem szczęśliwym posiadaczem plazmy panasa 720p i proja DLP Full HD![]()
Właściwie już wybrałem Q10, tylko zobaczyłem na YT jak ktoś prezentował filmy/pliki 4k i na jednym z nich Q10 dostał małej zadyszki przy Sony Camp 4K Demo ( oryginał pliku ma bit rate 75.8 Mb/s 60 fps i odtwarzacz nie wyrabia ???. Chyba, że "testerzy" z YT coś namieszali, plik odtwarzany z kiepskiego USB, czy coś w tym stylu.
Dlatego pytam, który z odtwarzaczy powinien lepiej radzić sobie z wymagającymi plikami ?
Plik przez mój egzemplarz HiMedia Q10 odtwarzany jest bez najmniejszego problemu. Jest w zbiorze moich obowiązkowych wideotestów. Notabene sprzęt radzi sobie sobie też z plikami o wyższym bitrate z 60 FPS, o czym już wspominałem w tym wątku.
Jako były posiadacz HiMedia Q10 a teraz posiadacz Zidoo X8 polecam Ci X10 jeżeli koniecznie musisz mieć kieszeń na dysk.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Możesz napisać w dwóch zdaniach dlaczego X10 ? Z netu/bechmarków wynika że procek w Q10 jest nieco mocniejszy.
PS
Gdyby nie ta kieszeń, byłaby Nvidia SHIELD - tylko nie mogę nigdzie doczytać czy "HDD na kabelku" zaśnie wraz z wyłączeniem Nvidii.
Med800er przestał odtwarzać youtube.
Nie jest też chyba demonem prędkości. To jednak dosyć leciwy sprzęt.
A choćby to co sam mam i używam. Mede8er 600x3D.Witam,
Szukam pudełeczka, które być może nie istnieje...
Tyle tytułem wstępu, teraz konkrety.
Jest sobie stara plazma LG FullHD bez SmartTV, pod nią leży starusieńki wzmacniacz Denona z przełomu lat 80/90 XX wieku, kolumny oczywiście tylko stereo:bober: Nie jest to w żaden sposób połączone ze sobą, znaczy lg z denonem![]()
Nie mam amplitunera, systemu kolumn 5-7.1 (ale w przyszłości nie wykluczam zakupu, np. po zmianie tv na większy).
W domu pojawił się NAS (wreszcie) i pomyślałem: jakby to wszystko zgrać, żeby filmy z NASa odtwarzać na TV
Proste - wziąć kabelek HDMI-HDMI i spiąć TV z NASem. Ale to był kiepski pomysł, bo jednak dyski w salonie w nocy są mocno słyszalne i NAS wylądował do rozdzielni ze switchem (gigabitowym). W końcu nic w salonie nie chrupie
Padł pomysł zakupu android boxa i podłączenia go do mojej plazmy, żeby móc oglądać filmy z NASa na TV.
Ale... skoro już mam ten wzmacniacz, to czy nie można by było strumieniować do niego mp3 z NASa?
Tak więc potrzebuję boxa z minimum:
- wyjściem HDMI do podpięcia do TV,
- analogowym wyjściem audio do wpięcia do starego wzmacniacza stereo,
- gigabitowym złączem RJ45 do wpięcia do sieci LAN
I teraz clou: czy istnieje taki box, którym można sterować za pomocą apki w telefonie (android, ios), żeby strumieniować muzykę z NASa bez włączonego telewizora? Odpalam apkę na telefonie, wybieram z listy utwór, włączam wzmacniacz i gra muzykaopcorn:
A choćby to co sam mam i używam. Mede8er 600x3D.
Posiada 1Gbit złącze Ethernet RJ45, wyjścia RCA audio. HDMI, a apkę do sterowania to już nie wiem jakiego masz NAS-a , w moim NAS-ie QNAP mam firmową aplikację a właściwie kilka za pomocą których mam przegląd wszystkich zasobów m.in audio i wybieram dany utwór wysyłając go do danego odtwarzacza sieciowego, w tym przypadku Mede8er i tyle. Bez włączania TV.
Nie wiem jaki masz NAS ale może są jakieś uniwersalne apki. Nie sprawdzałem ale to chyba nei powinien być problem z apka a raczej z jej możliwościami.
W mojej aplikacji, zaznaczam utwór , czy tez listę utworów i mam w opcjach m.in. wyślij do odtwarzacza sieciowego. Wskazuję Medera i koniec.
Też mam Qnap'a, model TS-253A i używam/mam zainstalowane na telefonie Qfile, Qmusic, Qvideo...
Myślałem o Himedia H8 (plusy: tańszy od Q5, 16GB na dane) lub Q5 (minus to tylko 8 GB na dane, na plus mocniejszy procesor, który radzi sobie podobno "ze wszystkim").
Ten Mede8er będzie od nich lepszy?
Czy lepszy m nie wiem. Na pewno znacznie tańszy. Właśnie zastanawiam się nad jego sprzedażą gdyż chciałbym coś na androidzie ale to tylko i wyłącznie z racji ze mój Smart w tv kuleje . Coraz wolniej pracuje i się zawiesza.Też mam Qnap'a, model TS-253A i używam/mam zainstalowane na telefonie Qfile, Qmusic, Qvideo...
Myślałem o Himedia H8 (plusy: tańszy od Q5, 16GB na dane) lub Q5 (minus to tylko 8 GB na dane, na plus mocniejszy procesor, który radzi sobie podobno "ze wszystkim").
Ten Mede8er będzie od nich lepszy?
Himedia Q5 mam i jest rewelacja. Zawsze można kartę SD włożyć lub taniego pendraka podłączyć jak Ci mało miejsca chodź z własnego doświadczenia wiem, że nie potrzeba miejsca jeśli masz NAS-a....
Skoro jesteś jego użytkownikiem to miałbym prośbę.
Powiedz mi czy odtwarzacz ma możliwość podczas wyświetlania zdjęć sortowania ich według daty/godziny? Chodzi mi tylko i wyłącznie o pliki graficzne czyli zdjęcia.