do łączenia w mkv np: mkvmerge(gui) - ale ostatnio zostawiam .srt w osobnym pliku, bo czasami się może zdarzyć, że są błędy w napisach, więc można je od ręki poprawić.
Fakt, skoro praktycznie wszystko czyta osobny plik, to po co łączyć.
Natomiast dręczy mnie pytanie - skąd w ogóle bierzecie zwykle napisy tekstowe .srt? Czy sami robicie z oryginalnego strumienia napisów graficznych, czy skądś je pobieracie. Jeśli sami, to
czym najlepiej, jeśli pobieracie - to
skąd obecnie najlepiej?
Zastanawia mnie też (w kontekście tematu wątku, pojemności dysków) wielkość plików MKV. Te, które sam zrobiłem z moich płyt Blue-Ray mają
od 16 do 38 GB. Strumień video jest oryginalny, nie tknięty rekompresją, czy też skalowaniem. Audio zostawiam tylko polskie i angielskie, bez DTS-MA (tylko normalny DTS i/lub normalne AC3).
Jednak wszystkie pliki MKV na jakie natknąłem się w sieci miały znacznie mniejsze rozmiary (w przedziale od 2 do powiedzmy 8 GB). Czyli najwyraźniej popularne jest zmniejszanie rozdzielczości z 1080p do 720p a także, zapewne, stosowanie innych kodeków lub transkoding.
Czy Wy się też bawicie w takie rzeczy? Jeśli tak, to jakie narzędzia są najlepsze do takich operacji?
Wielkie dzięki,
latet