No nie zgodzę się.
W sklepie mogę ocenić, czy TV radzi sobie ze słabym sygnałem telewizyjnym czy nie. Czy artefakci w ruchu czy nie. Czy oragnia ten ruch, czy nie. Jak radzi sobie z czyszczeniem tła. Mogę obadać kąty, szybkość działania. Odpalić materiał z pentka czy telefonu. I wtedy zdecydować, czy biorę na warsztat tzn do siebie czy nie.
Przecież pisałem dokładnie o tym samym, masz dodatkowo wytłuszczone! "Pewnych cech" - jak czerń/clouding.
Specjalnie dwa razy powtórzyłem, bo wiedziałem, że pojawi się jakiś argument o... pednrivie.
Szkoda, że jeszcze o pilocie nic nie dopisałeś. Pomijam już fakt, że ja nie zabieram tv do domu "bo czyta pendrive", bo to można załatwić boxem za 200zł, a czerni/podświetlania/cloudingu/bandingu - którego w sklepie NIE OCENISZ, nie zmienisz.
Biorę taki tv na test, który już ma przyzwoite parametry na wykresach (jak input lag chociażby), bo tu mam pewność, że ktoś przesiał to profesjonalnie, tak jak sie to robi, a nie jak laik w sklepie.
Nie piszę też o tv z najniższej półki, bo tu już po płynności/odświeżaniu widać z czym mamy do czynienia i taki tv można skreślić na dzień dobry, ale jeżeli weżmiemy przyzwoity średniej klasy tv i zestawimy nawet z wysokim modelem, to w takich warunkach nie wychwycimy większość znaczących różnic.
Nikt, kogo znam, nigdy nie ocenia pewnych cech tv w sklepie, co najwyżej są to poglądowe informacje, bo się zwyczajnie nie da inaczej.
Ponadto, chociaż to nie ma związku, ale skoro wyskoczyłeś... to rozumiem, że sprawdzając kąty będąc w takim zatłoczonym RTVAGD, czy MM, przychodzisz z krzesłem, albo bierzesz taboret od obsługi, siadasz przed tv, potem z lewej/prawej, tak jak to ma miejsce w domu przy zachowaniu odpowiednich kątów pionowych?
Chyba nie trzeba tłumaczyć, że stojąc przed tv który jest sporo niżej/wyżej, gdzieś na jakiejś komodzie sklepowej przy samej podłodze/suficie, nie ma mowy o żadnej ocenie kątów, tak jak to ma miejsce w domu? Całą resztę możesz sobie "testować", już pominę fakt, że musisz mieć materiał który faktycznie ogladasz w domu, przed tymi "testami". a nie żródło z VHS'a z Rambo III, którego nigdy w domu nie zobaczysz. Nie o to chodzi. Pomijam już fakt o którym pisałem, że i tak MUSISZ przed tą "oceną" upewnić się, że wszystkie nastawy w TV są poprawne. Musisz mieć wiedzę, co i gdzie wyłączyć/włączyć.
Coś co wygląda w sklepie żle/dobrze, możesz dwoma nastawami skaszanić w kilka sekund, po takiej ocenie bierzesz tv do domu na testy? No to gratuluje, bo wówczas innym modelom nie dajesz szansy.
Gdybym był sprzedawcą i chciałbym się pozbyć jakiejś partii danego modelu, to wziąłbym jeden tv skalibrował, a w drugim namieszał w ustawieniach, a potem czekał na takich klientów "testerów" sklepowych. Potem mówił - "patrz Pan, 2x droższy tv a świeci gorzej."
A Ty wyskakujesz z podejściem jak do profesjonalnej recenzji telewizora z aparaturą pomiarową itp. Troszkę przyszalałeś przez te targi i rozmowy ze specjalistami
Wręcz odwrotnie, piszę jak to się faktycznie robi. Jesteśmy na forum hdtv i róbmy to porządnie. Czytaj uważniej.
Wyrażnie też zaznaczyłem, że to tylko tv i trzeba iść na pewne kompromisy, ale jak coś sprawdzamy/doradzamy, to róbmy to porządnie.
Dla "Wujka, Cioci" nie ma kompletnie znaczenia o czym tu mowa, bez różnicy który tv kupi, niech patrzy na pilota, pendriva który czyta filmy z wesela, ale tutaj ludzie potrafią nie spać, jeżeli widzą plamę na środku tv, czy pionowe pasy przy ruchu, nie wspominając już o rozjaśniającej się matrycy przy napisach. Niech mają forumowicze świadomość, że tego nie sprawdzą w sklepie. Tylko tyle.
Jeżeli chodzi o wyskakiwanie, to przecież Ty wklejasz zdjęcie tv z czernią, a dobrze wiemy, że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Ludzie łykają takie kwiatki, a w domu rozczarowanie. No chyba, że mamy premium, lub oleda.
Ja piszę głównie o czerni/cloudingu i tym, żeby wydając ciężko zarobione pieniądze na średniej klasy tv, mieć świadomość, że tego nie ocenimy w sklepie.
Ja do Ciebie nic nie mam i nie mam czasu na spory, nie traciłbym czasu na pisanie do jednej osoby.
Piszemy do setek ludzi, niech każdy sobie coś z tego weżmie i już mu łatwiej będzie przy wyborze.
Pójdzie do sklepu i nikt mu nie wciśnie "patrz pan jaka czerń", bo się odezwie i powie "nie pierd.... pan, jak mam tu czerń/clouding zobaczyć, jak tu światło wali jak spod latarni"