Pomocy: sprzęt do stereo

werf

Active member
Bez reklam
Ja wszystko rozumie, z tym że mam w miarę mocny i dobry ampli a porównując go z tanim wzmacniaczem średnio wypada.

Co do tego porównania napisz jakie warunki,jakie peryferia ?

1 Materiał bezstratny wysłany po sieci z dysku bądź air play
2 Płyta CD tłoczona odtworzona w duecie CD/wzmacniacz
3 mp 3 z pendrajwa

I

irek6311

Guest
W dobie flac wypalanie CD to parodia, nie dość że obecnie marne te płytki CD to nagrywarki kiepskie, jak to się doda to kiepski materiał, ja już takiego procederu nie praktykuję, pendrive /hdd w domu, poza domem po usb z Laptopa do DAC NOSTROMO 5 by u klienta coś zaprezentować czy znajomym imprezkę rozkręcić.

I

irek6311

Guest
Wypalasz a po 2 do 3 latach wywalasz, tak miałem więc kilka lat wstecz zaniechałem tego procederu, teraz nagrywarki w PC nawet nie montowałem bo szkoda kasy, Laptop ma to jak mus coś tam wypalę, filmy co kiedyś nagrywałem też teraz na HDD a płytki to tylko tłoczone CD/DVD/Blu-Ray, ale jak ci pasuje to wypalaj nadal te płytki CD z muzyką ;)

azimut

New member
Co do Onkyo, możliwości w KD są bezsprzecznie niepodważalne..
W stereo basu dużo jest ale słabiej kontrolowanego ale najgorszą/najsłabszą częścią ampli Onkyo jest detaliczność wysokich tonów.

Tak jak pisałem wcześniej, w KD mój Onkyo 646 w pełni mnie satysfakcjonuje.
Co do stereo - zgodzę się z tobą - w pure audio jest dużo basu, ale jakiś taki rozlazły, detaliczności wysokich tonów bardzo brakuje. Ale jak się pobierze aplikację Onkyo Remote na telefon, to można pobawić się ustawieniami dźwięku i uzyskać o wiele fajniejszy efekt niż Pure audio.

Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kupować wzmacniacz z najniższej półki cenowej (do 2.000 zł) bo nie będę miał zauważalnej różnicy dźwięku.
Wypożyczę sobie wzmacniacz do domu w półki cenowej ok. 3.000 zł (to jest więcej niż kosztował ampli) i porównam jakość dźwięku.
Czy ktoś z was może wypowiedzieć się na tema poniższych wzmacniaczy:
- TEAC AI-1000
- BC ACOUSTIQUE EX-322D

Akurat na temat tych wzmacniaczy nie mogę znaleźć opinii i testów w sieci, a są one dla mnie interesujące ze względu na to, że mieszczą się w założonym budżecie (do 3k) mają By Pass i mocy wystarczająco dużo aby napędzić moje kolumny (MA MR6) i kontrolować bas.

azimut

New member
dzięki za linka. Widziałem już tę listę. Nie zawiera ona wszystkich dostępnych u nas wzmacniaczy bo np. tych dwóch o których ja napisałem na tej liście nie ma, a one na pewno mają By Pass. Pytanie tylko czy warto się nimi interesować i jak grają.

Henry

Active member
Bez reklam
Atoll 100 i Music Hall 35 fajnie grają , dorzuć do listy odsłuchowej, wydaje mi się, że warto się zapoznać z tymi konstrukcjami ;)

azimut

New member
Tak, znam te wzmacniacze, ale Atoll 100 za 3k nie dostanę. Nawet Atoll 80 nie znajdę w cenie do 3k. Music Hall 35 też bliżej 3,5k stoi.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co do cen to napisz do blackninja. Ja swojego MH a35.2 oraz Atoll-a kupiłem u niego. Miał dobre oferty. MH a35.2 oraz IN80SE kupisz spokojnie za 3k. Na Atoll IN100SE musiałbyś trochę dołożyć.

Co do brzmienie to mam porównanie IN100SE vs MH a35.2. Atoll jest dynamiczniejszy. Gra z większym rozmachem. Ma lepsze zasilanie i to czuć. MH też bardzo dobry, świetnie wykonanie, brzmienie dość neutralne i dobrze ułożone. Idealnie by było odsłuchać.

azimut

New member
Na pewno przed zakupem odsłucham. Co do MH a35.2 dziwne jest że najwięcej tych wzmacniaczy jest na rynku wtórnym. Od ponad miesiąca śledzę ogłoszenia o odsprzedaży i akurat ten można kupić zawsze z drugiej ręki. Czemu ludzie tego się pozbywają?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja wiem czy tak dużo. Czasem się trafiają. Aktualnie nie widzę, żadnego a35.2 Przynajmniej na allegro, olx. Nie są to najlepsze wzmacniacze na świecie. Wiadomo jak to jest , w miarę jedzenia apetyt rośnie. Ludzie idą w wyższą półkę i zmieniają, bądź brzmienie nie przypasowało. Weź pod uwagę, że ten wzmacniacz jest dostępny chyba od 2010 roku.

Tak ciekawostka. Spójrz na wnętrze MH a35.2 i TEAC AI-1000. Budowa bardzo podobna. Podejrzewam, że są robione w tej samej fabryce. To samo MH a70.2 i TEAC AI-2000.

Odsłuchaj, porównaj i wtedy będziesz wiedział co Ci pasuje.

Ostatnia edycja:

Marco1250

New member
Drodzy koledzy, przeczytałem cały ten wątek od początku do końca, bo stoję przed podobnym wyborem. Padł mi CD i zastanawiałem się czy warto kupować nowy lepszy CD, czy łącznie ze wzmacniaczem średniej klasy CD. Obecnie słuchałem na amplitunerze. SORY, ale celowo nie piszę sprzętu jakich firm posiadam. Z całego wątku wywnioskowałem tyle, że poza odczytaniem w zasadzie reklam poszczególnych przypuszczam sprzedawców oraz kilku cennych technicznych rad, niczego więcej się nie dowiedziałem. Wierzę, że autor postu podzieli się z nami decyzją, jaką podjął.

Do góry