Pomocy: sprzęt do stereo

azimut

New member
Witam,
Posiadam sprzęt:
TV LG 49UB850V; BluRay Sony BDP-S7200; Onkyo TX-NR646; Monitor Audio MR6 (5.0).
Wszystko jest kupione w tym roku. Generalnie jak chodzi o kino domowe (obraz i dźwięk), to jestem w pełni zadowolony.
Ale, o ile rodzina głównie korzysta z kina domowego, o tyle ja głównie słucham muzyki. Źródła: radio internetowe (z aplitunera po wifi), pliki flac (na razie odtwarzane z telefonu po bluetooth), płyty CD (odtwarzane na bluray). Gatunki: przeważnie rock oraz jazz. Pomieszczenie do nagłośnienia ok. 35 m2.
Teraz zastanawiam się czy warto inwestować w kolejne sprzęty aby poprawić jakość muzyki. Jeżeli tak, to w jakim kierunku mam zmierzać? Gdybym miał do wydania teraz 3k zł, to co najpierw miałbym kupić aby odczuć zdecydowaną poprawę jakości dźwięku stereo (wzmacniacz, końcówkę mocy, odtwarzacz CD, odtwarzacz strumieniowy etc.)?
A może w ogóle nie warto już wydawać pieniędzy bo ten sprzęt który mam już gra na tyle dobrze, że aby odczuwalnie poprawić jakość dźwięku należałoby zainwestować jakieś chore pieniądze?
Gdzieś czytałem, że w przypadku wzmacniacza musiałbym celować w cenę min. 4.000 zł abym zauważył różnicę w brzmieniu stereo które wydaje mój Onkyo-646 bo wzmacniacze za 2-3k będą brzmiały podobnie.
Czy warto kupować odtwarzacz CD (za ok. 2k zł) kiedy mam odtwarzacz BluRay?
Czy warto kupować odtwarzacz strumieniowy kiedy mam radio w amplitunerze?
W jaki sposób najlepiej odtwarzać pliki flac aby uzyskać dobre brzmienie (bo chyba z telefonu po blutooth na amplituner nie będzie miało dobrej jakości brzmienia)?
Chyba trochę chaotycznie to opisałem, ale taki właśnie mam mętlik w głowie i potrzebuję pomocy aby wybrać jakiś kierunek w jakim zmierzać, od czego zacząć i czy w ogóle warto, czy zostać przy tym co już mam.

Wiem że to głównie do mnie należy decyzja czy to co mam mi odpowiada. Ale nie będę wiedział czy mi odpowiada do póki nie porównam z czymś innym. A żeby porównać, to musiałby wypożyczyć np. jakiś sprzęt do domu i odsłuchać. Ale ja nie wiem czy mam szukać wzmacniacza, czy końcówki mocy, czy odtwarzacza CD czy strumieniowego etc. A wszystkiego na raz nie pożyczę.

Będę wdzięczny za wskazówki doświadczonych kolegów.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Z tym wzmakiem z 4 tyś, to nie do końca prawda ;)
Zauważalną różnicę usłyszysz już przy wzmaku za 1000 zł, choćby pierwszy z brzegu Denon 720...

W twoim przypadku problemem może być sam ampli, a konkretnie, jeśli chciałbyś dołączyć wzmak czy końcówkę musiałbyś szukać alternatywnych rozwiązań- dzielnik, przepinanie kabli itp. - 646 nie ma pre-outu na fronty.

Na początek mimo wszystko proponowałbym wypożyczenie przyzwoitej klasy odtwarzacza CD i spięcie go po analogu z amplitunerem, być może taki zabieg wystarczy, jeśli nie, to pozostaje jw. kombinowanie z dodaniem wzmaka ewentualnie wymiana amplitunera na posiadający pre-out, a następnie dołożenie końcówki/ wzmacniacza.

azimut

New member
Amlitunera nie będę wymieniał bo kupiłem go miesiąc temu. On ma wyjście Zone2, nic z tym nie zrobię?
Czy brzmienie z odtwarzacza CD będzie naprawdę inne niż z odtwarzacza bluray?

azimut

New member
a więc gdybym chciał wzmacniacz albo końcówkę mocy to musiałbym kombinować z jakimś dzielnikiem (przepinanie kabli odpada)? To nie jest dobra informacja:( Myślałem że będę mógł wykorzystać to wyjście Zone2

Henry

Active member
Bez reklam
Potrzebujesz pre-out, co najmniej na front, porównaj sobie tylną ścianę np. Onkyo 838...
To co ty masz, to wyjście 2 strefy...
Jedną z opcji są różnego rodzaju dzielniki, jak choćby beresforda HiFi Ja i Ty – Beresford TC-7220 – Przełącznik Audio
Osobiście nie słyszałem jak takie urządzenie działa, opinie są różne, jedni chwalą, inni uważają, że cena jest wygórowana za to pudełeczko.
Nie mniej jak masz nowy ampli, to obecnie go odsprzedając tracisz mniej, niż kupując jakikolwiek dzielnik...
Jednak zacznij testy od przyzwoitego CD, połączonego dobrymi RCA ( takimi za ok. 100 zł)

btw. Też przez to przechodziłem, miałem podobnej klasy ampli z tymi samymi ograniczeniami ;)

azimut

New member
Sprzedaż nowego ampli (ze stratą) i zakup nowego z wyższej półki to min 1.5k dodatkowo. To już lepiej dokupić jakiś dzielnik nawet za 4 stówy, a te 1,1 k wydać na inny sprzęt. Tym bardziej że ten ampli naprawdę mi się podoba. Tylko czy taki dzielnik nie pogorszy jakości dźwięku?

azimut

New member
Panowie, temat wymiany amplitunera nie rozwijamy. Nie będę wymieniał. Kupiłem Onkyo-646 dlatego że w cenie 2,4k nic lepszego moim zdaniem nie ma. Oczywiście to jest moja subiektywna ocena. Ale wybrałem i jestem zadowolony. Nie ma pre-out, trudno, jak trzeba będzie to dokupię dzielnik sygnału i tyle.

Henry

Active member
Bez reklam
W takim razie kombinuj z dzielnikiem i zdaj relację, myślę, że innym opinie użytkowników się przydadzą....

azimut

New member
oglądałem ten model i zastanawiam się czy warto bo przecież wszystkie bajery oprócz odtwarzacza CD mam w amplitunerze KD. To po co mam je dublować? Nie lepiej kupić sam odtwarzacz CD?

Henry

Active member
Bez reklam
Istotą takiego sprzętu jest wpięcie po analogu do wzmacniacza, w twoim przypadku ampli, gdyby to nie miało znaczenia, to nie byłoby osobnych CD, odtwarzaczy sieciowych itd. a producenci nie dawali by "przestarzałych" złącz RCA ;)
Jak na samym początku pisałem, spróbuj się dogadać w salonie na opcję zwrotu, jak nie zauważysz różnicy. Np. w MM możesz oddać sprzęt bez podawania żadnej przyczyny

azimut

New member
nie rozumiem, mam odtwarzacz strumieniowy podpiąć po analogu do ampli i to będzie lepiej grało niż radio wbudowane w apmli?

Do góry