Pomocy Problem z obrazem

przemek_moro

New member
Witajcie! Kupiłem sobie jednak Sony V4200k i jestem zadowolony z wygladu ,telewizorek jest identyczny jak V4500 jest super. TV chodzi mi pod dekoderem cyfrowym w Toyi -szczerze mowiac myslałem ze obraz bedzie ladnejszy ale to (z tego jak tam ktos tez napisał) TOYA ma niezaciekawy sygnał,ale moje pytanie jest takie nie wiem odczego to zalezy gdyz nie znam sie za bardzo na LCD bo o moj pierwszy telewizorek LCD jest ale jak patrze na obraz to mam wrazenie ze momentami tak delikatnie jakby kontury twarzy tak pływały jakby nienadarzały zaobrazem ale to nie jest zawsze tylko czasami i naprawde to trwa moment i nie wiem czy to wina sygnału cyfrowego czy telewizora napiszcie mi dlaczego to tak jest mam nadzieje ze Wam dokładnie to opisałem i mnie zrozumieliscie i bardzo prosze o pomoc. Jeszcze jedna sprawa jak właczam Menu to tam jest opcja analogowy i pod spodem cyfrowy i niebardzo wiem o co chodzi dlatego ze mam podłaczony dekoder przez euro i odbiera na tym analogowym dlaczego i po co jest to cyfrowy w takim razie? :) Prosze was o pomoc zwłaszcza z tym obrazem spoznionym aha jeszcze napisze ze mam tv 32" i ogladam tv 2-2,5m moze za blisko to jest i dlatego tak widac?;)
Pozdrawiam was i czekam na odpowiedz.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Przy 32 calach z pewnością to nie jest za blisko. Piszesz, że masz dekoder cyfrowy z sieci Toya podłączony poprzez euro. A nie masz możliwości podłączyć przewodem HDMI? I zobacz jak wtedy będzie wyglądała jakość obrazu?

przemek_moro

New member
no własnie ten dekoder nie ma wyjscia HDMI nie wiem dlaczego ale nie ma wiec zostaje tylko euro i nie mam mozliwosci porownania a moze to kwestia odswiezania bo tv ma 8ms chyba tak to sie pisze:D

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Trudno mi powiedzieć.... A nie mam możliwości sprawdzenia. Może niech wypowie się ktoś z użytkowników tego modelu TV.

p.stasiak

New member
Najlepszy obraz uzyskasz przez hdmi i component i tyle niestety :( Dlatego też na przykład nie polecałem znajomym nki na kartę (199 zł) do której dołączali dekoder ale bez wyjścia hdmi. Zarówno na moim Panasonicu jak i Sony scart nie dorównuje jakoscią componentowi i hdmi (w przypadku tv różnic między componentem a hdmi jakosc nie stwierdzam)

Anologowe w moim przypadku to z anteny na dachu, a cyfrowe z tunera mpeg4. Dodatkowo na hdmi ustawiona satelita.

Ares78

New member
przemek_moro napisał:
no własnie ten dekoder nie ma wyjscia HDMI nie wiem dlaczego ale nie ma wiec zostaje tylko euro i nie mam mozliwosci porownania a moze to kwestia odswiezania bo tv ma 8ms chyba tak to sie pisze:D

Po euro siłą rzeczy rewelacji nie należy się spodziewać, jeśli chodzi o czas reakcji, a nie odświeżanie (pomyliłeś pojęcia odświeżanie to 50hz) 8ms jest jak najbardziej ok i nie w tym upatrywałbym przyczyny problemu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Component_video

skylla1

Member
Bez reklam
przemek_moro napisał:
jak patrze na obraz to mam wrazenie ze momentami tak delikatnie jakby kontury twarzy tak pływały jakby nienadarzały zaobrazem ale to nie jest zawsze tylko czasami i naprawde to trwa moment i nie wiem czy to wina sygnału cyfrowego czy telewizora napiszcie mi dlaczego to tak.
Wszyscy to mamy na sygnale SD, zwłaszcza widoczne na stacjach o słabym sygnale 4:3 typu tele5. Na dobrych stacjach 16:9 typu Polsat News efekt jest prawie niezauważalny.
Oczywiście wielkość efektu zależy też od telewziora, ale widać to nawet na plazmie Kuro :).

przemek_moro

New member
Bardzo Wam dziekuje za udzielenie odpowiedzi.Uspokoiliscie mie tym obrazem przynajmniej wiem ze to nie jest wina TV tylko sygnału SD:eek:k:
Jeszcze raz wielkie dzieki Pozdrawiam Was.:)

przemek_moro

New member
No ja mysle ze u mnie tez jest ten problem jak mam przez Scarta ale niestety innej mozliwosci podłaczenia nie mam noj dekoder cyfrowy nie ma HDMI ani COMPONENT wiec musze sie zadowolic (jak narazie) podłaczeniem przez Scarta :???: :( .
Dzieki :) i pozdrawiam.

Do góry