Pomoc w zakupie kino

wistocie

New member
Założenia i ograniczenia
1. kwota do 2500 +/- 200

Wiem że w tej cenie to co najwyżej podstawki pod kolumny ale audiofilem nie jestem no i kasakasa
Więc zamierzam to zrobić małymi krokami
Na początek w tej cenie chce tylko kolumny - fronty i ampli. Potem będę kupował resztę.

2. Kolumny (ciemny dąb, orzech -względy pokojowe/zona

Na kolmny chce przeznaczyć większość tej ekwoty więc powiedzmy 1500
Po dłuższym przeszukaniu znalazłem Tannoy F3/4 oraz Taga 500 czy coś. Więc chyba zostaje Tannoy
Może ktoś w tej cenie i kolorze coś poleci?

3. Ampli
Zastanawiałem się nda Yamaha 459 /559
Ale nie wiem czy się do moich założeń nadaje -kolumny prawdopodobnie tannoy F4 no i rodzaj muzyki + ciche słuchanie. Czasem oczywiście głośniej muzyka.

4. kino muzyka 50/50

Kino i muzyka często oglądam po cichu -dzieci śpią więc chciałbym aby już wtedy zestaw rozwinął swoje możliwości.
( słyszałem że pewne kolumny mają ograniczenie np minimum 10W)
Ogólnie pokój 25m wys 3m
Lubie słuchać klasyki / ale czasem coś mocniejszego metallica/pearl Jam generalnie cenię Równomierność w paśmie / żadnych pobarwień, dynamikę i klarowność w brzmienu ale audiofilem ne jestem.

Prosze was o pomoc gdyż zakup na dniach więc prawdopodbnie nie będę maił dużo czasu na odsłuchy.

Dzięki za pomoc,

wistocie

New member
Moze przynajmniej ktoś śmiało poradzić czy do 25m wys 3m
Wystarczy F3 czy z pewnością trzeba już F4 w przyszłości zamierzam dokupić subbuffer
Oraz czy warto dopłacać do Yamaha 559 zamiast 459

Pozdr.
W

ArtS007

New member
Bez reklam
F4 po prostu lepiej zagrają, podobnie, jak Yamaha 559. Choć w tym drugim przypadku możesz chyba pozostać przy 459. Do 75 m3 (25 m2 x 3 m) będziesz potrzebował wystarczająco wydajnych kolumn. Do filmów koniecznie subwoofer. Dzieci kiedyś dorosną.

ArtS :)

Do góry